Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

STUDIUL STIINTIFIC EUROPEAN - REFLEX

Data: 13.11.2019

Studiul european REFLEX (2004) a fost realizat în numele UE de 12 instituții academice pentru un buget total de peste 3 milioane de euro. Rezultatele arată că, deși   o valoare SAR de 1,3 W / kg (reprezentativă pentru numeroase telefoane mobile și considerată inofensivă), radiația electromagnetică neionizantă produce daune biologice semnificative în celulele umane și în special la ADN.
Punctul cheie este că, în sfârșit, s-au efectuat cercetări structurale asupra efectelor non-termice ale radiațiilor 2G (GSM), radiațiilor 3G (UMTS) și ale câmpurilor magnetice din instalații și dispozitive electrice.

Efectul radiațiilor electromagnetice din aceste surse se dovedește a fi foarte similar cu efectul razelor X.

Acest lucru este remarcabil, deoarece mulți fizicieni insistă în continuare că radiațiile electromagnetice cu frecvență radio nu pot provoca daune ADN-ului din cauza naturii sale neionizante.
Studiul european REFLEX arată că expunerea prelungită la radiațiile electromagnetice neionizante emise de un telefon mobil pot provoca daune genetice similare cu cele provocate de radiațiile radioactive.

Testul Comet Test este un test extrem de sensibil care poate arăta leziuni ale ADN-ului. Prin electroforeză, fragmente de ADN sunt trase la exteriorul unei farfurii petri. Cu cât sunt mai scurte fragmentele (mai multe spargeri de ADN), cu atât este mai lungă și mai clară „coada cometei” care este vizibilă la microscop. Acest lucru demonstrează pauze de ADN cu un singur și dublu catenar care apar așa cum se arată în imaginea atașată. În prima fotografie este prezentat experimentul de control (neexpunerea la radiații), a doua fotografie arată efectul asupra celulei de 0,5 Gy de radiații cu raze X pe celulă, echivalentul a 250 de ani de fundal radiații natural sau aproximativ 60 de scanări CT sau 1600 raze X la piept, iar figura a treia arată efectul asupra celulei de radiație cu frecvența unui telefon GSM obișnuit (SAR 1,3 W / kg) timp de 24 de ore. Ambele cazuri prezintă clar o cometă cu coadă.

Între timp, acest efect asupra ADN-ului a fost deja replicat și confirmat în 49 de studii. Vedeți și Preocupări puternice ale oamenilor de știință. Ediția specială a Fiziopatologiei Elsevier. https://tinyurl.com/tphbfyk


Referintele studiului REFLEX sunt la urmatoarele adrese:
https://cordis.europa.eu/project/rcn/51989/factsheet/en
http://www.verum-foundation.com/projects/reflex.html
https://ec.europa.eu/health/archive/ph_determinants/environment/emf/brochure_en.pdf

Lista de fisiere atasate:
comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: