Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Finantarea sistemului de asistenta sociala incotro ? (Adresa nr. 462216 din 30 ianurie 2018)

Data: 04.02.2019

Prin adresa nr. 462216 din 30 ianurie 2018 domnul Ministru Teodorovici a afirmat: "Pentru eficientizarea și responsabilizarea autorităților administrației publice locale se va prelua de către unitățile administrativ-teritoriale finanțarea integrală a cheltuielilor descentralizate aferente (aproximativ 6,4 miliarde de lei); sistemului de protecție a copilului, centrelor pt.

persoanele fără handicap, drepturilor salariale ale însoțitorilor și indemnizațiilor persoanelor cu handicap care în prezent sunt plătite de către primării în proporție de 10% și salarizarea personalului neclerical. "Reprezentantul Federatiei SANITAS, domnul Mircea CIORAN intr-o postarea pe facebook a afirmat: 

"Mai zilele trecute la întâlnirea reprezentanților Federației Sanitas cu Ministrul Muncii și Justiției Sociale am discutat posibilitatea finanțării directe a DGASPC-urilor cu sumele reprezentand cele 90% din valoarea standardelor de cost pentru servicile sociale. A fost apreciată ca o măsură foarte utilă de fluentizare a resurselor financiare prin eliminarea verigii intermediare reprezentată astăzi de către Autoritățile Publice locale (CJ sau CL după caz). De două zile mulțime de colegi din asistența socială își exprimă maxima îngrijorare privitoare la parcursul în sens invers pe care un alt reprezentant al Guvernului, Ministrul Finanțelor îl tranzacționează cu reprezentanții Asociațiilor ce reprezintă autoritățile publice din țara noastră. Postez alăturat minuta acestei întâlniri care statuează textual la punctul II transferul intregii contribuții (care până în prezent era de 10%) către bugetele autorităților locale, un efort financiar de 6,4 miliarde de lei pentru susținerea sistemului de protecția copilului și al persoanelor cu handicap cum se precizează în document. Am început să îmi sun profesorii din anii de masterat de la Universitatea Babes Bolyai, specialiști în Managementul serviciilor de asistență socială să vedem care e modelul european pe care România ar trebui să îl urmeze în creionarea politicilor publice privitoare la organizarea și finanțarea serviciilor din asistența socială. Toți cei consultați își exprimă dezacordul cu principiul convenit de către Ministrul Finanțelor ! Acest târg dacă s-ar finaliza cu o transpunere în plan legislativ ar reprezenta nu doar o aruncare în haos a sistemului de servicii sociale ci ar putea duce la desființarea lor. Ce să înțelegem din această experiență? Nu știe stânga ce face dreapta în Guvernul actual ? Ori translatarea sarcinii fiscale în sarcina autorităților locale este gălușca fierbinte pe care aceștia trebuie să o înghită dacă vor mai mulți bani... Mai degrabă în această cheie am interpreta demersul. Am putea înghiți gălușca dacă la mijloc ar fi vorba doar de bani și nu de destinele frânte a mii de oameni cu handicap, ori despre copiii instituționalizați care s-au născut într-un mediu ostil iar noi ca societate trebuie să le oferim o a doua șansă. Atenție Guvern ! Tranzacționați cu bani sau cu bunuri, dar nu cu viețile și așa încercate ale unor persoane aflate în situații de risc !"

Eugen Lucan asistent social, Presedintele Asociatiei ANGEL a precizat pentru www.EconomieSociala.net : 

"Dupa opinia mea inainte de a implementa o astfel de decizie ar trebui facute urmatoarele demersuri: 
1) O intalnire de urgenta intre ministrii de resort, Ministrul Finantelor si Ministrul Muncii, ANPDCA, reprezentantii din CES impreuna cu toti actorii sociali, sindicate (SANITAS, CARTEL ALFA, BNS, MERIDIAN,CSDR etc.) ONG-uri, CNASR, FONPC.  
2) O analiza privind sustenabilitatea sistemului de protectia a copilului si a sistemului de asistenta sociala in conditiile in care acesta va fi finantat 100% de la nivelul autoritatilor locale. 
3) O analiza privind impactul acestei masuri asupra profesionistilor si care sunt masurile identificate de Guvern pentru a atenua disponibilizarile masive ce ar urma sa aiba loc la nivelul DGASPDC-uri de la nivel judetean. 
4) O analiza privind impactul acestei masuri asupra principalilor beneficiari: copii, adulti, persoane cu nevoie speciale. 
5) Evaluarea costurile adiacente suplimentare: costuri de transfer, de monitorizare si supervizare, de formare, de resurse umane suplimentare, care trebuie sa sustina in paralel  aceasta masura. 
Consider masura neargumentata si nesustenabila. Ministrul de Finante va trebui sa explice "de unde se vor lua cei 6,4 milrde de lei, din bugetul ANPDCA, ai DGASPDC-urilor ?" Desi, aparent, primariile vor primi mai multi bani, la un calcul net cand se vor vedea in situatia de a sustine serviciile sociale cu bani de la nivel local primariile vor iesi in pierdere."

In perioada urmatoare mai multe intalniri intre organizatiile sindicale si ONG-urile reprezentative din sectorul social vor avea loc pentru a stabili o strategie de evitare a acestei initiative insuficient argumentata de catre Ministrul de Finante. 

Stirea se actualizeaza. 

Lista de fisiere atasate:
Mircea Cioran.jpg
adresa finante 1.jpg
adresa finante 2.jpg
2013_12_11_494th_plenary_session-49-extra_large.jpg
comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: