Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Copii din centrele de zi ale Asociatiei Armata Salvarii fac progrese notabile

Data: 11.05.2021

În 2016, țările membre ale Uniunii Europene cu cel mai mare procent de abandon școlar sunt Malta (19,6%), Spania (19%), România (18,5%), în comparație cu Croația (2,85), Lituania (4,8%) și Slovenia (4,9%), potrivit datelor publicate de Eurostat. În plus, datele furnizate de Eurostat arată că în 2016, comparativ cu 2006, abandonul școlar a scăzut în toate țările membre pentru care există informații disponibile, cu excepția Cehiei, României și Slovaciei, unde a crescut. În ceea ce privește România, rata abandonului școlar a crescut de la 17,9%, în 2006, la 18,5%, în 2016.

Obiectivul strategiei din 2020 al Europei este reducerea ratei abandonului școlar în UE sub pragul de 10% până în 2020. Un număr de 15 state membre îndeplinesc deja obiectivul național propus pentru Strategia din 2020 din punctul de vedere al acestui indicator. În 2017, rata abandonului școlar în România depășea 15% fiind de 18,5%.


Asociatia Armata Salvarii a evaluat nevoile beneficiarilor in anul 2019 in vederea obtinerii unui grant oferit de Regatul Norvegiei pentru a oferi servicii educative si sociale copiilor din Iasi si Ploiesti. 


În cadrul întâlnirii comunitare, părinții și copiii din Ploiesti au evidențiat următoarele nevoi:

-nevoie de bază: hrană, alimente, îmbrăcăminte;

-nevoi privind educația și recreerea: pregătire materii școlare, ajutor teme, sprijin material (rechizite, îmbrăcăminte), program 5 zile/săptămână, activități sportive: fotbal, tabere, jucării, jocuri, pictură, vizionare filme la cinema, echipamente educative si recreative: play station,

-nevoi privind beneficiile și serviciile sociale: nediscrminarea romilor, acces la obținerea BI/CI sau pașaport, acces la beneficii sociale: ajutor social, cantină socială, ajutoare de urgență de la Primărie,

-nevoi privind locuirea: clarificarea actelor juridice ale locuințelor, încălzire (lemne), ajutor material pentru extinderea locuinței (acoperiș, camere), mobilier, materiale de renovare și construcție, materiale de reparații pentru acoperiș, cameră suplimentară,

-nevoi privind ocuparea: acces la cursuri de calificare, ajutor în identificarea unui loc de muncă și acces la un loc de muncă;

-nevoi privind asigurări medicale și sănătatea: acces la analize medicale pentru 


În cadrul întâlnirii comunitare, părinții și copiii din IASI au evidențiat următoarele nevoi:

-nevoie de bază: hrană, alimente (borș, pizza, clătite, spaghetti la felul doi), îmbrăcăminte;

-nevoi privind educația și recreerea: sprijin material (rechizite, îmbrăcăminte), program 5 zile/săptămână, activități sportive: box, fotbal, înot; tabere, jucării, jocuri, pregătire materii școlare, teme matematică (să învețe tabla inmulțirii), pictură, vizionare filme la cinema, echipamente educative și recreative: play station, trotinetă electronică, hoverboard, telefon, penyboard, computer gaming, laptop, tablete, TV („plasmă”);

-nevoi privind locuirea: încălzire (lemne), apă curentă și apă potabilă, ajutor material pentru extinderea locuinței (acoperiș, WC), mobilier (colțar, canapea), dotări casnice (aparatură electrocasnică: frigider, computer, aragaz, mașină de spălat), materiale de renovare și construcție, materiale de reparații pentru acoperiș, vilă/casă, cameră suplimentară, consiliere privind clarificarea actelor de proprietate a locuinței;

-nevoi privind ocuparea: acces la cursuri de calificare (manichiură, cosmetică), ajutor în identificarea și acces la un loc de muncă;

-nevoi privind asigurări medicale și sănătatea: acces la analize medicale pentru familie, acces analize medicale pentru copii, acces la servicii medicale, medicamente.


In decursul anului 2019 Armata Salvarii a depus proiectul S.M.A.R.T. – Servicii Multifuncționale Anti-sărăcie pentru Reintegrare și Transformare in cadrul Apel restrâns „Reducerea sărăciei”. Poiectul a primit finantare, iar in ianuarie 2020 a inceput implementarea activitatilor. 


La o distanta de 18 luni de la inceperea proiectului in reteaua de centre de zi pentru prevenirea abandonului scolar au fost inclusi in programele educative peste 150 de copii si peste 100 de parinti. 


Proiectul răspunde nevoilor urgente cu care se confruntă copiii: condiții improprii de locuit, nivel scăzut de educație, rată ridicată a abandonului școlar, eșec în dezvoltarea competențelor, atitudinii negative față de învățare, participare scăzută a copiilor a programe, lipsa unui loc de muncă stabil al parintilor, înțelegere rudimentară a importanței igienei, necunoașterea legislației pentru persoane defavorizate. Principalele activitati care vor priduce transformarea sunt:1)Identificarea copiilor in risc  2)Instruire scolara 3)Deprinderi de viata independenta 4)Fara adictii la copii 5)Servicii de consiliere pentru parinti si copii 6) Scoala Parintilor 7)Hrana si ajutoare pentru invatat 8)Tabere de zi sau de vara.


Rezultatele au inceput sa se vada mai ales in comportamentul copiilor. Unul din educatori ne-a declarat: "Un baiat din clasa a II-a, anul trecut nu se descurca la efectuarea temelor, avea probleme de concentrare, își pierdea repede interesul pentru studiu, manifesta un comportament agresiv față de colegi. În prezent își efectuează temele mai mult individual, se concentrează mai mult în timpul lecțiilor, este mai prietenos și mai cooperant.". 


"O fetita avea un limbaj și un comportament agresiv, dificultăți de concentrare a atenției, nu știa să scrie și să citească. În prezent este mai calmă, mai prietenoasă, a învățat să scrie și să citească".

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:Articole din Proiecte & Programe:

» Terapii educative prin dans la Centrul de Zi SMART din Ploiesti
» Prin practici standardizate și empatie, intervenim salutar pentru a transforma destine in bine
» Armata Salvarii distribuie saci de dormit persoanelor fara locuinta
» Copii din centrele de zi ale Asociatiei Armata Salvarii fac progrese notabile
» Povestea noastra: cultivam solidaritatea!
» Descrierea proiectului "New Crops - Antreprenoriat social pentru crearea de noi oportunitati pentru persoanele excluse social din zonele rurale"
» Aboneaza-te la cosul saptamanal cu legume bio! Ajuti indirect copiii de la Asociatia AMURTEL !
» Romii de la Pata Rat se muta in apartamente in Cluj-Napoca, Apahida, Baciu si Floresti. Chiria e de 100 de lei VIDEO
» 9 ani de proiect “Ferma demonstrativa Agrovision si Centrul de pregatire și consultanta agricola” de la Crit
» VOTATI va rugam: Afacerea sociala Romano ButiQ este semifinalista la premiul Comisiei Europene: EU Social Innovation Award
» Cooperativa agricola de la Curtici: profit de peste un milion de euro/an
» Asociația “Dumbrăvița pentru oameni” este un exemplu de întreprindere socială funcțională
» Francesca – ajutor bucătar la Restaurant Social ASSOC, Baia Mare
» Atelierul de impletituri din papura din Mahmudia - un exemplu de succes
» Un exemplu de succes: Atelierul de impletituri de nuiele din satul Tamasda
» Invata pentru Tine! premiat la “POSDRU – PRINCIPALUL FURNIZOR DE FORMARE, OCUPARE SI INCLUZIUNE SOCIALA IN ROMANIA 2012”
» Centrul de Incluziune Sociala Giurgiu - 1 an de activitate, 64 de beneficiari
» CRIES a lansat "Ghidul adaptat de bune practici in domeniul incluziunii sociale"
» 216 persoane din mediul rural au fost initiate in economia sociala
» Start-Up Wall-Street difuzata la Radio Lynx: Antreprenoriat social sau cum sa incepi o afacere (aproape) fara bani
» Incredibil, dar adevarat: Romania pe locul 1 intr-un top al proiectelor co-finantate de Uniunea Europeana!
» Primul restaurant social din Romania a fost deschis in Baia Mare (VIDEO)
» Mici cadouri mari de la Atelierul de pânză
» Bijuterii create de mame pentru mame - Touched Collection
» Zâmbetul vârstei a treia
» Valorificarea produselor din gospodăriile ecologice certificate
» Final de analiza organizationala in cadrul proiectului „ANTRE(pre)NOR pentru PERFORMANTA”
» De la terapie cu gablonturi la economie sociala cu bijuterii Swarovschi
» Ateliere fara Frontiere: incluziune prin activitati de economie sociala (VIDEO)
» Criterii aplicate pentru identificarea bunelor practici
» Tabere pentru copii si tineri intre incluziune si economie sociala