Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Prin practici standardizate și empatie, intervenim salutar pentru a transforma destine in bine

Data: 14.02.2023

Odată cu pandemia, din care nici până acum n-am reușit să trecem complet ca efecte social-economice, situația locuirii tot mai multor persoane, chiar tineri din grupuri considerate până acum mai lesne rezolvabile, s-a înrăutățit constant. Aceasta face ca grupurile vulnerabile să-și crească în mod alarmant numărul și să resimțim tot mai mult pesimism cu privire la șansele de incluziune socială a acestor oameni.


La noi în țară, deși beneficiem de un amplu pachet de noi beneficii / servicii cu caracter social, prin finantari diverse  a programelor sociale, constatăm încă o mare rezistență la schimbare privind reformarea în practică a acestui cadru de acțiune pentru combaterea sărăciei și marginalizării, o rezistenta la schimbare a multor cetățeni aflați în diverse situatii dificile de viata.


Prezentam, în mod deosebit, situația lui S. T., care foarte recent și-a pierdut locuința în urma divorțului și a fost nevoit să rămână, din vara anului trecut, practic în stradă. Pentru el, împrejurările au fost și mai crude, deoarece a fost și demis din funcția de profesor de limba română, pe care o deținea în cadrul unui liceu din capitală. Evident, au existat mai multe ingrediente nocive referitoare la înrăutățirea situației sale, pe fondul accentuării dependenței de alcool, de natură să-i amenințe și mai mult starea de sănătate.

Această poveste poate părea unora banală, întrucât îi afectează pe tot mai mulți oameni, chiar din generația sa. Cu toate acestea, mulțumită intervenției echipei  mobile EMAS din cadrul Proiectului S.M.A.R.T., au putut fi demarate demersurile îndreptate în vederea obținerii pentru beneficiar a unui nou loc de muncă și a sprijinirii sale, cel puțin prin cazare provizorie și oferirea de mese calde. Astfel, o ferma pentru creșterea animalelor din comuna Aninoasa (județul Dâmbovița), contactată  de asistentul social al EMAS, doamna Valentina Paun, s-a oferit să-i acorde în urma unei perioade de probă șansa unui contract permanent de muncă. Aceasta îi este cu atât mai mult de folos în virtutea faptului că el dorește să-și schimbe parcursul de viață și destinul  după ce a extras necesarele  învățăminte în urma pierderii familiei, a pierderii statutului social anterior, cât și din nevoia de primi a respectul minim din partea  semenilor ai săi. Aceste povesti vorbesc nu doar despre nevoia de a ne gasi o locuinta sau un loc d emunca ci si despre necesitatea de a ne recapata demnitatea. 

Implicarea membrilor echipei mobile s-a soldat cu succes în această etapă a procesului de reintegrare sociala identificand pentru beneficiar un loc de munca care sa-i ofere si conditii decente de cazare. Dintr-o persoană rămasă fără adăpost, profesorul are acum parte de o locuință individuală cu două încăperi, prevăzută cu mai toate utilitățile, inclusiv de informare, spre a putea să-și îndeplinească visul de a  scrie in continuare. Exista sanse ca cele două romane scrise de sa aiba in viitor oportunitatea  să fie promovate în mod expres chiar prin platforma emag. Pe deasupra, beneficiarul acestei intervenții primește consiliere și sprijin de specialitate pentru a se debarasa de adicția sa față de alcool.   


Viabilitatea mobilizării și identificării de soluții pentru tot mai mulți beneficiari  aflați în situații de cumpănă nu sunt doar un titlu de mândrie pentru Asociatia Armata Salvării, ci dau măsura unor practici profesionale înțelept împământănite care se bazeaza pe promovarea valorilor universal valabile precum: bunastatea, binele, armonia, sanatatea, solidaritatea, compasiunea, curajul. Toate aceste valori care ne ghideaza activitatea cotidiana sunt implementate prin empatie, compasiune pro-activă și prin practici profesionale standardizate si eficiente în favoarea cât mai multor oameni aflați în dificultate.  


Material realizat de prof. Sever AVRAM in cadrul proiectului SMART 


**********

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Regatului Norvegiei sau a Guvernului României.
Pentru mai multe detalii despre FRDS și activitatea Programului Dezvoltare Locală vă invităm să accesați adresele:
Proiectul S.M.A.R.T. este implementat cu sprijinul financiar al Granturilor Norvegiene și se derulează la nivel multiregional pe parcursul a 42 de luni, în parteneriat cu Salvation Army Norway.

 

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:Articole din Proiecte & Programe:

» Terapii educative prin dans la Centrul de Zi SMART din Ploiesti
» Prin practici standardizate și empatie, intervenim salutar pentru a transforma destine in bine
» Armata Salvarii distribuie saci de dormit persoanelor fara locuinta
» Copii din centrele de zi ale Asociatiei Armata Salvarii fac progrese notabile
» Povestea noastra: cultivam solidaritatea!
» Descrierea proiectului "New Crops - Antreprenoriat social pentru crearea de noi oportunitati pentru persoanele excluse social din zonele rurale"
» Aboneaza-te la cosul saptamanal cu legume bio! Ajuti indirect copiii de la Asociatia AMURTEL !
» Romii de la Pata Rat se muta in apartamente in Cluj-Napoca, Apahida, Baciu si Floresti. Chiria e de 100 de lei VIDEO
» 9 ani de proiect “Ferma demonstrativa Agrovision si Centrul de pregatire și consultanta agricola” de la Crit
» VOTATI va rugam: Afacerea sociala Romano ButiQ este semifinalista la premiul Comisiei Europene: EU Social Innovation Award
» Cooperativa agricola de la Curtici: profit de peste un milion de euro/an
» Asociația “Dumbrăvița pentru oameni” este un exemplu de întreprindere socială funcțională
» Francesca – ajutor bucătar la Restaurant Social ASSOC, Baia Mare
» Atelierul de impletituri din papura din Mahmudia - un exemplu de succes
» Un exemplu de succes: Atelierul de impletituri de nuiele din satul Tamasda
» Invata pentru Tine! premiat la “POSDRU – PRINCIPALUL FURNIZOR DE FORMARE, OCUPARE SI INCLUZIUNE SOCIALA IN ROMANIA 2012”
» Centrul de Incluziune Sociala Giurgiu - 1 an de activitate, 64 de beneficiari
» CRIES a lansat "Ghidul adaptat de bune practici in domeniul incluziunii sociale"
» 216 persoane din mediul rural au fost initiate in economia sociala
» Start-Up Wall-Street difuzata la Radio Lynx: Antreprenoriat social sau cum sa incepi o afacere (aproape) fara bani
» Incredibil, dar adevarat: Romania pe locul 1 intr-un top al proiectelor co-finantate de Uniunea Europeana!
» Primul restaurant social din Romania a fost deschis in Baia Mare (VIDEO)
» Mici cadouri mari de la Atelierul de pânză
» Bijuterii create de mame pentru mame - Touched Collection
» Zâmbetul vârstei a treia
» Valorificarea produselor din gospodăriile ecologice certificate
» Final de analiza organizationala in cadrul proiectului „ANTRE(pre)NOR pentru PERFORMANTA”
» De la terapie cu gablonturi la economie sociala cu bijuterii Swarovschi
» Ateliere fara Frontiere: incluziune prin activitati de economie sociala (VIDEO)
» Criterii aplicate pentru identificarea bunelor practici
» Tabere pentru copii si tineri intre incluziune si economie sociala