About UsNewsGood practiceResearchPoliciesOpportunitiesMediaGallery

Legea anti-risipă alimentară - de ce este importantă pentru România

Data: 12.03.2018

Asociația Ateliere Fără Frontiere, alături de alte organizații neguvernamentale active în domeniul prevenirii și diminuării risipei alimentare, este extrem de preocupată de aplicarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea și combaterea risipei alimentare. Deși legea a fost publicată în Monitorul Oficial, normele de aplicare nu au fost încă elaborate, iar aplicarea legii a fost amânată pentru luna iulie 2018.


Această lege, importantă pentru România, aduce beneficii sociale și de mediu considerabile. De aceea, Ateliere fără frontiere împreună cu CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică,  Asociația SomaroFundația TERRA Mileniul IIIAsociația CARUSELAsociația Mai Mult VerdeAsociaţia Banca pentru Colectarea și Distribuția Alimentelor și Fundația Viață și Lumină denunță amânarea publicării normelor metodologice de aplicare a legii anti-risipă alimentară. De asemenea, denunță și proiectul de modificare a legii nr. 217/2016 (PL-x 573/2017), care în prezent se află în dezbatere publică în Cominisa pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară și servicii din Camera Deputaților. Prin modificarea articolului 3 din legea 217/2016 (existentă în PL-x 573/2017), alimentele pe cale de expirare donate riscă să devină risipă alimentară sau deșeuri. Modul în care se realizează transferul acestor alimente nu ar trebui să denatureze spiritul legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea.

 

Defiscalizarea 100% a transferului de alimente pe cale de expirare conduce la aplicare neunitară a legii

ONG-urile atrag atenția asupra faptului că defiscalizarea 100% a transferului de alimente pe cale de expirare, ce se realizează prin donație în ultimele trei zile înainte de expirare, reprezintă o problemă. Dacă valoarea donației nu poate fi înregistrată de donator (sub formă de vânzare accelerată, de valoare inițială de cumpărare sau de comercializare), legea anti-risipă alimentară riscă să aibă o aplicare neunitară. De asemenea, acest lucru poate duce la abuzuri și la o defiscalizare ascunsă a deșeurilor alimentare.

 

Transferul de alimente pe cale de expirare trebuie să aibă un statut aparte

Este de preferat ca donațiile de alimente pe cale de expirare să aibă un statut aparte și să nu intre sub incidența legii sponsorizării. Este important ca transferul de alimente pe cale de expirare să nu denatureze spiritul legii sponsorizării și să nu permită păgubirea statului român. Riscul este ca acest lucru să se întâmple odată prin reducerea impozitului perceput, dar și prin neîncasarea taxelor provenite din gestionarea deșeurilor produse. De asemenea, facilitățile fiscale pentru transferul alimentelor pe cale de expirare ar trebui să fie parțial deductibile. În plus, acestea nu ar trebui să intre sub incidența legii sponsorizării, ci sub incidența Codului Fiscal și a prevederilor referitoare la actul de liberalitate din Codul Civil.

 

În urma modificărilor aduse legii anti-risipă, proiectele sociale, culturale și educaționale vor avea de suferit

Unul dintre efectele recente ale modificării Codului Fiscal este faptul că bugetele de sponsorizare ale IMM-urilor, cu cifră de afaceri sub 1 milion de euro, au dispărut. De asemenea, bugetele de sponsorizare ale operatorilor economici mari din domeniul producției și distribuției de alimente ar putea fi grav afectate dacă aceștia vor putea să defiscalizeze alimente pe cale de expirare. Un lucru mai grav de atât este că pe această cale ar putea fi defiscalizate și deșeurile alimentare. Nu în ultimul rând, un alt efect negativ al formei actuale a legii anti-risipă este că proiectele sociale, culturale, educaționale și de sănătate, care deja se confruntă cu un deficit de finanțare publică și privată, ar putea fi afectate.

 

Articol preluat de pe site-ul Asociației Ateliere Fără Frontiere.

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Your name (optional)

Optionally you can attach five files or less to this comment (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: