A propos de nousNouvellesBonnes PratiquesLa RecherchePolitiquesOpportunitésMediasGalerie

Avocat.net: Regulile de acordare a ajutoarelor sociale, mai flexibile in 2013

Data: 04.01.2013

venitul minim garantat, Legea nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, Ordonanta de Urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si Ordonanta de Urgenta nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului.
 
In plus fata de actualizarea Normelor metodologice de aplicare a celor 4 acte normative, HG nr. 1291/2012 relaxeaza regulile de acordare a ajutoarelor sociale. Mai exact, potrivit Ministerului Muncii (MMFPS), alocatia pentru sustinerea familiei, bugetul complementar pentru persoanele cu handicap, precum si ajutorul de stat pentru agricultori vor fi exceptate din calculul veniturilor la stabilirea drepturilor de ajutor social si de alocatie pentru sustinerea familiei.
 
Mai mult, cateva categorii de persoane NU vor mai fi obligate sa achite taxele si impozitele, mentinandu-si, chiar daca nu platesc, drepturile de ajutor social.

Este vorba despre acele persoane definite de Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat dupa cum urmeaza:
 
Se considera familie si persoana care locuieste impreuna cu copiii aflati in intretinerea sa si se afla in una dintre urmatoarele situatii:
 •este necasatorita;
 •este vaduva;
 •este divortata;
 •al carei sot/sotie este declarat/declarata disparut/disparuta prin hotarare judecatoreasca;
 •nu a implinit varsta de 18 ani.
 
Totodata, MMFPS preciza in luna decembrie 2012 ca, prin noul act normativ, se eficientizeaza plata politelor pentru asigurarea obligatorie a locuintei, prin descentralizarea acestora la nivelul agentiilor pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a Muncipiului Bucuresti. De asemenea, odata cu intrarea in vigoare a HG nr. 1291/2012, s-au actualizat reglementarile privind acordarea stimulentului de insertie si pentru persoanele care au optat pentru concediul pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, precum si cele privind acordarea sumei suplimentare pentru situatiile de suprapunere a cazurilor in care persoana se afla in perioada de concediu si indemnizatie pentru un copil.
 
Multe dintre aceste reglementari au fost deja stabilite prin Legea nr. 166/2012, ce a intrat in vigoare inca din 14 octombrie 2012.

sursa:HotNews.ro

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optionally you can attach five files or less to this comment (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: