Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Ce este ISO 26000?

Data: 31.01.2012

Standardului ISO 26000 – standardul pentru responsabilitate sociala si dezvoltare durabila a fost unul dintre cele mai asteptate standarde ISO, dar in acelasi timp si unul care a trecut printr-un lung travaliu si prin destul de multe controverse. Elaborarea lui a inceput in Aprilie 2001, fiind programat pentru lansare undeva in decursul anului 2008, dar iata ca s-a ajuns sa fie lansat doar la sfarsitul anului 2010.

Domeniul de aplicare al standardului este destul de vast. Astfel, standardul se va aplica tuturor organizatiilor din sectoarele publice si private din tarile dezvoltate si in curs de dezvolatare fiind menit sa ajute organizatiile intru gestionarea responsabilitatii lor sociale si sa furnizeze o îndrumare practica referitoare la operationalizarea responsabilitatii sociale.

Standardul cauta sa ajute la identificarea si angajarea tuturor partilor interesate de responsabilitatea sociala si sa confere o crestere a credibilitatii rapoartelor si dovezilor despre responsabilitate.


Standardul ISO 26000 este de asemenea menit sa sublinieze rezultatele existente dar si îmbunatatirea performantei, sa creasca încrederea si satisfactia clientilor si a celorlalte parti implicate fata de diverse organizatii, sa fie legat de, si nu în conflict cu alte documentele, tratate si conventii internationale in vigoare precum si cu standardele ISO deja existente.

De asemenea standardul nu intentioneaza sa reduca autoritatea guvernamentala în ceea ce priveste responsabilitatea sociala a organizatiilor si doreste sa promoveze o terminologie comuna si o constientizare cat mai larga în domeniul responsabilitatii sociale.

Este de mentionat ca la elaborarea standardului au participat si cateva dintre cele mai importante organizatii care au un impact semnificativ în domeniul RSC si al dezvoltarii durabile, precum Organizatia Natiunilor Unite (ONU), International Labour Organisation (ILO), Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), Global Reporting Initiative (GRI), Social Accountability International (SAI), AccountAbility, etc.

Pe de alta parte, la elaborarea standardului au participal atat state dezvoltate economic cat si state in curs de dezvoltare, acesta fiind si una din cheile succesului la elaborarea standardului. Statele cu niveluri diferite de dezvoltare au probleme diferite. Organizatiile actioneaza in conditii complet diferite si abordarile lor fata de responsabilitatea sociala trebuie adaptate local. De exemplu accesul la apa potabila e de la sine inteles in unele zone, in timp ce in altele este o problema de viata si de moarte, care poate determina existenta sau disparitia unei comunitati. De aceea contributia fiecarui stat este vitala pentru standard, pentru ca numai asa standardul poate fi relevant la nivel mondial.

Despre introducerea standardului ISO 26000, Martin Neureiter, CEO The CSR Company, Austria, crede ca “va produce o schimbare radicala in ceea ce priveste practicile de responsabilitate sociala, in primul rand pentru faptul ca va impune o terminologie comuna. Astfel daca o companie din Romania va vorbi despre CSR cu o companie din Indonezia, ambele vor intelege acelasi lucru si vor lucra pe un teren comun. In al doilea rand, elaborarea ISO 26000 este primul document global care va include preocuparile, principiile si modalitatile de implementare – ceva ce nu exista in acest moment. Va stabili standardul pentru orice viitoare dezvoltare a responsabilitatii sociale intr-o maniera relevanta la nivel global”.

Prin intermediul ISO 2600, fiecare organizatie este invitata sa devina mai responsabila social prin aplicarea acestui standard international. Recunoscand faptul ca organizatiile sunt la niveluri diferite de întelegere si integrare a responsabilitatii sociale, acest standard international este destinat sa fie utilizat atat de cei care încep sa abordeze responsabilitatea sociala cat si de cei mai experimentati în aplicarea ei. Debutantii pot gasi utila parcurgerea si aplicarea acestui standard international de la început pana la sfarsit, ca un manual de responsabilitate sociala, în timp ce utilizatorul experimentat poate alege sa îl utilizeze pentru îmbunatatirea practicilor sale existente si pentru integrarea în continuare a responsabilitatii sociale în organizatia sa.

Nu in ultimul rand, este foarte important de mentionat ca ISO 26000 nu este un sistem standard de management si, în special nu contine cerintele în raport cu care o organizatie sau un sistem de management ar putea fi auditate si certificate. ISO 26000 ofera doar orientari cu privire la ceea ce este responsabilitatea sociala si modul în care organizatiile sa poata functiona în maniera social responsabila. Mai mult, in domeniul de aplicare al ISO 26000 se specifica foarte clar ca nu a fost facut pentru a fi utilizat pentru certificare, astfel oficialii International Standard Organisation (ISO) precizând: “Acest standard international nu este un sistem standard de management. Acesta nu este destinat sau adecvate pentru scopuri de certificare ori utilizare in scopuri de reglementare sau contractuale. Orice oferta de a certifica, sau pretinde a fi certificate ISO 26000 ar fi o interpretare gresita a intentiei si scopului sau dar in acelasi timp si un abuz. Deoarece acest standard international nu contine cerinte, precum multe din celelalte standarde, orice certificare nu ar putea fi o demonstratie de conformitate cu acest standard.”

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: