About UsNewsGood practiceResearchPoliciesOpportunitiesMediaGallery

Data: 19.01.2012

Actuala situatie din Piata Universitatii si din mai toate orasele din tara se datoreaza demisiei domnului Raed Arafat. Aceasta demisie din Ministerul Sănătăţii a generat proteste în întreaga ţară. Nu e  vorba doar de o simpla demisie, ci de faptul ca un programe de succes ale societatii civile asa cum au fost promovate la SMURD riscau sa dispara. NU e prima data cand se intampla asa, e prima data cand romanii au reactie si asta ma bucura.


ONG-urile din Romania au avut o reala contributie la dezvoltarea societatii romanesti. Desi proiectele pilot s-au dovedit a fi modele de buna practica si au fost integrate in legislatia romaneasca, o parte din promotorii lor s-au pierdut "incet dar sigur" intr-o lipsa de respect a Statului fata de Societatea Civila. Cateva exemple:

  • SMURD a creeat servicii de de urgenta medicala.Ulterior activitatea acestuia a fost integrata in legislatia din Romania. Conform legii nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma sanatatii, SMURD este un serviciu public integrat fara personalitate juridica, care functioneaza in organigrama Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.
  • GRADO si CRED a promovat in legislatia romaneasca primul model al probatiunii. Dupa ce a fost integrat in legislatia romaneasca si au fost angajati consilieri de probatiune la nivel national GRADO a fost dat uitarii da catre institutiile statului.
  • Primul proiect pilot din Romania al Centrului Maternal a fost creeat de Asociatia Sinergii intr-o fosta cresa desafectata. Am fost printre primii asistenti sociali care au lucrat in primul centru maternal din Romania. Modelul a fost integrat in legislatia pentru protectia copilului si avem acum in aproape in fiecare judet cate un centru maternal, DAR ... datorita cheltuielilor de regie exorbitante, a lipsei implicarii Statului sau a Primariei, Asociatia Sinergii a fost nevoita sa inchida primul centru maternal. A fost odata Centru Maternal "Micul Print" ...acum nu mai este.
  • 50% din serviciile sociale furnizate in Romania sunt oferite de ONG-uri acreditate ca furnizori de servicii sociale. Provin din organizatii neguvernaentale care oferim servicii in beneficiul celor mai saraci romani, saraciti si mai mult de politicile promovate in aceasta perioada, indiferent de culoarea lor politica.

Daca i-as intalni pe oamenii politici, in primul rand, le-asi spune ca exista un proverb la care ar trebui sa reflecteze: “Recunostinta e memoria sufletului” ! O revolutie exterioara te invita sa schimbi ceva si in Tine. E nevoie si de o REVOLUTIE INTERIOARA. CRIZA ECONOMICA E SI O CRIZA DE VALORI! Eu cred ca e bine sa manifestam, si trebuie sa o facem FARA VIOLENTA. Gandhi a eliberat o India aplicand acest principiu simplu in viata sa. A fost o miscare care a eliberat o tara pur si simplu "FARA VIOLENTA". Putem sa ne eliberam de saracie, de saracie extrema, de lipsa de respect din partea guvernelor sau a politicienilor, o putem face FARA VIOLENTA!


Zilele aceastea austriacul Hannes Swoboda a fost desemnat la sefia grupului socialistilor si democratilor din PE dupa ce fostul presedinte al grupului, Martin Schulz, a fost numit presedinte al PE. Acesta a declarat: "Din experienta mea si analizand ceea ce se intampla in Romania, as spune ca Traian Basescu este un lider autoritar si cred ca ar fi bine daca s-ar schimba si ar opta pentru dialog, in special cu societatea civila".


Domnilor politicieni, mesajele converg si sunt similare, daca nu invatam nimic riscam sa facem aceleasi greseli care ne determina sa traim la fel de greu de mai bine de 20 de ani de la Revolutie. E NEVOIE DE DIALOG CU SOCIETATEA CIVILA!!!

Domnul Traiana Basescu a retras noua Lege a Sanatatii. A fost un act inspirat, dar nu si suficient. Societatea civila din Romania asteapta mai mult, e nevoie de dialog civic. VREM DIALOG CIVIC, RECUNOASTERE, DEMNITATEA SI RESPECTUL CUVENIT!

Inchei optimist cu ce scria pe o pancarda: ROMANII SUNT FRUMOSI !!!


Lucan Eugen

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Your name (optional)

Optionally you can attach five files or less to this comment (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: