Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Ministerul Sanatatii a lansat dezbaterea publica pentru proiectul de lege referitor la organizarea si functionarea sistemului de Sanatate din Romania

Data: 05.01.2012

Ministerul Sanatatii a lansat dezbaterea publica pentru proiectul de lege referitor la organizarea si functionarea sistemului de Sanatate din Romania. Proiectul de act normativ propune o serie de modificari legislative semnificative pentru sistemul sanitar, printre care interpunerea intre CNAS si furnizorii de servicii medicale a unei verigi suplimentare reprezentata de casele de asigurari de sanatate private si posibilitatea spitalelor de a se organiza ca unitati cu statut de fundatie sau chiar de societate comerciala. Se propune si crearea unei agentii pentru informatii si calitate in sanatate (ANCIS), ca o structura in coordonarea MS.

Documentul va ramane pe site pana in 28 ianuarie 2012, iar termenul limita pana la care se pot face propuneri la proiectul de lege este data de 28 ianuarie. Va rugam sa faceti amendamente pe acest site la sectiunea COMENTARII pana la data de 25 ianuarie 2012 pentru a putea fi analizate si prelucrate. Amendamentele vor fi postate in mod transparent pentru toti internautii acestui site.

Legea privind organizarea si functionarea sistemului de sanatate din Romania este afisata de la 28-12-2011 pana la 28-01-2012 aici. Gasiti documentele privind noua Lege si Expunerea de Motive in ANEXE la prezentul articol.

Observatiile si propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa: propuneri@ms.ro.

Lista de fisiere atasate:
comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:



Comentarii:
1. Radu Nicosevici, Academia de Advocacy la 11.01.2012 16:55:53
Stimate doamne,
Stimati domni,

Pe agenda publica a acestor zile se afla un subiect de maxima importanta pentru noi toti – Proiectul de Lege privind organizarea si functionarea sistemului de sanatate din Romania. Proiectul a fost lansat in dezbatere publica in data de 28 decembrie 2011.

Ministerul Sanatatii colecteaza opinii, sugestii, recomandari cu privire la acest proiect pana in data de28 ianuarie 2012.

In contextul procesului de consultare publica initiat, Ministerul Sanatatii a anuntat un calendar al intalnirilor organizate la minister pentru dezbaterea publica a proiectului, intalniri la care au fost invitate o serie de institutii si organizatii interesate din domeniul sanatatii, si nu numai. De asemenea, Ministerul Sanatatii a anuntat initierea unei serii de dezbateri publice derulate la nivel local, prin intermediul directiilor de sanatate publica.

Conform Legii transparentei decizionale (nr.52/2003, cu modficarile si completarile ulterioare), orice persoana interesata poate formula opinii, propuneri, sugestii cu privire la Proiectul de Lege privind organizarea si functionarea sistemului de sanatate din Romania.

Academia de Advocacy incurajeaza, sprijina si sustine orice persoana interesata, fie in calitate de cetatean, fie in calitate de reprezentant al unei asociatii legal constituite, sa isi formuleze in scris opinia cu privire la Proiectul de Lege privind organizarea si functionarea sistemului de sanatate din Romania. Atentie! ,,Autoritatile administratiei publice sunt obligate sa justifice in scris nepreluarea recomandarilor formulate si inaintate in scris de cetateni si asociatiile legal constituite ale acestora”. (alin.3, art.4 din Legea nr.52/2003, modificata prin Legea nr.242/2010).

Asadar, opiniile Dvs. vor fi luate in considerare!
Opiniile Dvs. vor fi citite si analizate!
Opiniile Dvs. vor primi raspuns!
Ministerul Sanatatii a deschis usile si a creat oportunitatea de a ne implica.
Consultarea publica a fost initiata.
Valorificati oportunitatea!

Retineti! Opiniile Dvs. trebuie formulate in scris si inregistrate la Ministerul Sanatatii. Numai recomandarile formulate si inaintate in scris vor primi, in urma solicitarii, justificarea in scris a Ministerului Sanatatii, pentru nepreluarea acestora.

Important! Formulati recomandarile cat mai simplu, concret si concis, cu trimitere exacta la articolul de lege vizat. Formulati propuneri de amendamente pentru articolele vizate. Motivati solutiile propuse! Solicitati numarul de inregistrare al opiniei scrise transmise.

Puteti transmite opinia Dvs. scrisa Ministerului Sanatatii, fie direct la adresa de email propuneri@ms.ro, fie prin intermediul Academiei de Advocacy, la adresa de email office@advocacy.ro, pana cel tarziu in data de 25 ianuarie 2012, Academia de Advocacy fiind invitata la Ministerul Sanatatii pentru dezbaterea proiectului de lege in data de 27 ianuarie 2012.

Cu increderea in forta implicarii si sansa schimbarii,
Cu deosebita stima,
Radu Nicosevici,
Presedintele Academiei de Advocacy


2. de pe net la 11.01.2012 13:56:52
Proiectul de lege a sănătăţii este rezultatul unui proces viciat de formulare a politicii publice. Legea ocoleşte problemele pe care se presupune că trebuie să le rezolve, are consecinţe nedorite care crează alte probleme, a fost nedemocratic şi neprofesional concepută. Privatizarea despre care se discută nu are nici o şansă să crească eficienţa actului de sănătate cātă vreme tot statul ar controla mecanismul preţurilor şi ar decide cine e eficient, ceea ce reprezintă şi azi sursa principală a corupţiei la noi. Riscurile create pentru sistem prin acest proiect sunt, ca atare, mai mari decāt beneficiile potenţiale.


Ca profesor de politici publice şi fondator al unei instituţii care a īncercat să contribuie la raţionalizarea politicilor noastre am datoria să explic ce e īn neregulă cu toată povestea asta cu legea sănătăţii, de ce abordarea e greşită şi cum s-a ajuns la radicalizarea situaţiei. Nu o să mă mai refer la ce a spus şeful statului īn celebra sa intervenţie televizată din 9 ianuarie, pentru că a spus cu autoritate lucruri factual eronate. Cel mai eronat e că ne despart doar cāteva luni de europenizarea serviciilor de asigurări de sănătate, cānd posesorul unei asigurări romāneşti se va putea prezenta, de exemplu, la un spital german cu asigurarea de acasă şi va fi operat pe gratis. Cu alte cuvinte, dacă reformăm sistemul, de la toamnă la Viena nu vor mai fi trataţi doar Teo şi şeful statului, ci orice cetăţean. Nu e adevărat, nu ne despart luni, nici măcar ani, ci nu se ştie dacă se va realiza vreodată.

Să ne īntoarcem la problema din sănătate pe care vrea să o rezolve legea asta. Prima e subfinanţarea sistemului, prima şi cea mai importantă, dată fiind starea de dezvoltare precară a Romāniei (48% nu au toaletă cu apă curentă, mortalitatea prin TBC sau avorturi septice e la nivel african). Subfinanţarea are mai multe cauze, existenţa a prea puţini contribuabili este cea mai importantă, prostul management fiind o cauză cu totul secundară. Corupţia nu e o cauză a problemelor din sănătate, cu excepţia zonei medicamentelor (unde este), ci un simptom al subfinanţării. Cu alte cuvinte, ca să aflăm cāt ne costă, de fapt, sănătatea, noi trebuie să adunăm cāt cheltuie statul direct (contribuţiile), cāt plăteşte cetăţeanul din buzunar la farmacie sau īn sistemul privat de sănătate, dezvoltat natural ca o alternativă de succes, şi cāt plăteşte cetăţeanul informal, īn sistemul de stat, ca să īşi cumpere perfuzii, baterii şi ce mai e nevoie, plus să plătească medicul sau infirmiera, care sunt īn majoritate sub salariul mediu, de fapt sunt deliberat lăsaţi să fie plătiţi direct de cetăţean, statul făcīnd astfel economii permanente. Ca o consecinţă dramatică a subfinanţării avem pierderi de personal calificat, dată fiind europenizarea pieţei de muncă, reală, nu ca europenizarea asigurărilor, cu alte cuvinte cadrele noastre pleacă īn ţări unde vor avea venituri de 5-20 de ori mai mari (şi transparente).

Ce e de făcut? Că reglementarea e doar unul din instrumentele statului. Există companii de stat care au datorii enorme (nu īşi plătesc asigurările de sănătate pentru angajaţi, şi, orice sistem am avea, tot nu o să le plătească). Oare nu puteam īncepe prin a rezolva administrativ o colectare mai bună? Există instrumente economice mult mai subtile, tot statul le-a implementat greşit in ultimii ani, ducīnd direct la catastrofe autoprovocate (intermediari cau iau medicamente ieftin şi le vīnd afară scump, de exemplu). Există modele īn ţări ca Brazilia, care au recurs la un sistem

semivoluntar cu un enorm succes, le-a luat cineva īn considerare? Nu ştim. Şi aici ajungem la problema numărul 1, procesul viciat de formulare al politicii publice.

Să zicem că trebuia neapărat dată o lege, că reglementarea e soluţia problemei…Soluţia trebuia să satisfacă trei condiţii:

1.să introducă elementele indispensabile rezolvării problemei subfinanţării, putānd demonstra că īn mare măsură problema va fi eliminată; īn aceeaşi măsură să rezolve şi alte probleme derivate, de exemplu plăţile informale, măcar parţial, sau calitatea serviciilor.
2.să nu aibă consecinţe nedorite, adică, īncercīnd să rezolve o problemă, să nu creeze altele;
3.să fie, la acelaşi nivel de rezolvare a problemei de fond (subfinanţarea, tradusă īn servicii proaste) mai puţin costisitoare (incluzīnd aici orice tip de costuri) decīt alte variante de rezolvare, inclusiv opţiunea zero, adică absenţa oricărei legi noi şi strădania īmbunătăţirii administrative.
Īn plus, procesul de formulare legislativă trebuia să fie pe canalele transparente, create īn acest scop, adică legea trebuie concepută după consultarea tuturor celor avizaţi (nu īnainte) de compartimentul de politici publice din minister, īn care s-au băgat fonduri europene ca să īnveţe analiză cost-eficienţă, ei trebuiau să prezinte variantele de soluţii ministrului, care să aleagă, nu din 3 legi, ci din 3 soluţii, şi după aceea să vedem ce legi trebuie schimbate pentru implementare. Nu a fost evident aşa, ci ca īn Africa, nişte consultanţi superficiali au spus: Nu vă ajung banii de stat pentru sănătate, folosiţi un sistem de finanţare mixt, ca īn Olanda, ignorīnd că deja sume considerabile private merg īn sănătate, că problema noastră e diferită de cea pe care au avut-o olandezii cīnd au reformat sistemul lor (ei aveau contribuţii prea mici care nu mai corespundeau unor costuri īn creştere, nouă pur şi simplu ne lipsesc milioane de contribuţii, ruralul şi īntreprinderile nedisciplinate īn primul rīnd).

Coroborat cu plāngerile FMI că sectorul public e prea mare, se pune māna pe bisturiu de către o gaşcă politică din afara nu doar a ministerului, ci şi a practicii medicale şi a politicii publice, care profită de sentimentul omniscienţei la Băsescu ca să īi spună că au ei o soluţie de dreapta şi să īi susţină contra tuturor. Cum rezolvă soluţia lor problema principală, cea a numărului insuficient de contribuabili? O ocoleşte; pentru că la fel cu sistemul de pensii, tot aceiaşi contribuabili vor ajunge să subscrie la mai multe sisteme, nu cei care lipsesc. Dar problema a doua, plăţile informale? Nici vorbă, pentru că sistemul de stat, cel cu acces pentru săraci, va rămāne subfinanţat, va fi chiar mai drastic subfinanţat, deci aici vor rămīne cele mai prost plătite cadre care vor trebui cumva subvenţionate direct de populaţie (bani sau cadouri īn natură). Dar problema a treia, calitatea serviciilor, nu ar trebui ea să crească prin faptul că se creează competiţie īntre public şi privat? Nu: acest concept de new public management (NPM) a fost īntre timp dovedit ca greşit, competiţia nu funcţionează acolo unde nu există un mecanism de piaţă care ar stabili preţul, şi nu funcţionează īn general īn ţări vulnerabile la corupţie. Dacă am plăti direct, din buzunar, pentru ambulanţe, probabil că īn timp s-ar dezvolta un serviciu de calitate mai bună la un preţ corect (pe care īnsă destui nu l-ar putea plăti, deşi economic ar fi preţul just). Dacă īnsă nu plătim direct, ci aceste servicii concurează toate la un anumit fond de stat, statul va stabili de fapt preţul şi ce firmă e mai eficientă, īn mod arbitrar şi preferenţial, cum īi e felul, se va īntīmpla ca atunci cānd noi am externalizat, īn entuziasmul NPM, publicitatea televiziunii, creānd o rentă pe care după aceea au avut-o doar firme de īnalţi oameni politici. Că eu nu vorbesc doar din teorie, am prins vremea cānd astea erau la modă şi le-am şi aplicat, īntre timp ele nu mai sīnt la modă decāt la vreo cāţiva consultanţi rataţi. Ca atare, acuzele că legea poate crea băieţi deştepţi īn sănătate sunt cu totul īntemeiate.

Mai departe: are legea consecinţe nedorite? Sigur, facem praf sistemul de urgenţă, despre care chiar FMI şi Banca Mondială au spus că e cel mai bun din regiune şi să-l lăsăm īn pace. Ca urmare, unii se opun, chiar cei mai buni oameni din sistem, chiar medicii PDL, şi nu ne mai rămīne decīt să desăvăşim ceea ce a īnceput stupid şi nedemocratic prin ceea ce e o culme a stupizeniei şi lipsei de democraţie: asumarea răspunderii. Simbolic, īnlocuim şi pe Arafat cu Ciohodaru (după vizita la Cotroceni, e pe faţă), ca şi cei care nu citesc să priceapă despre ce e vorba.

Periculoasă guvernare. Şi să nu īmi spună nimeni că alternativa e mai rea, pentru că pe unele domenii deja nu există riscuri mai mari decāt cele induse de procesul de reformă. Iar scuza c㠄Hai, dom’le, că era mai bine dacă nu făceau nimic?” nu ţine. Da, era mai bine. Că nu e adevărat că īn Romānia nu există bună guvernare fără reforme radicale şi alte aiureli. Cum am spus şi la legea educaţiei, unele universităţi erau bine guvernate şi aşa au rămas, altele erau prost guvernate şi tot aşa sunt şi azi – pe legea nouă. Instrumente există, totdeauna imperfecte, oamenii contează şi statul asta trebuie să facă, să promoveze pe cei capabili, ca Arafat, nu să īi dea afară. La Iaşi am văzut īn decembrie o universitate care tocmai īşi deschidea un muzeu de clasă occidentală, totul din fonduri proprii şi muncă voluntară (Univ. Al .I. Cuza), unele clinici din Romānia au coadă de turişti medicali occidentali care vin să se trateze aici de bune ce sunt. Īn loc să īi promovăm pe cei care fac asemenea lucruri şi să facem ce putem ca să generalizăm experienţa lor, noi ne ţinem de reforme caragialeşti. Dacă nu mai rău.
jpg logo_9512324724