About UsNewsGood practiceResearchPoliciesOpportunitiesMediaGallery

Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) și Cancelaria Prim-Ministrului lansează în dezbatere publică Memorandumul: “Creșterea Transparenței și Standardizarea Afișării Informațiilor de Interes Public“

Data: 15.02.2016

În spiritul guvernării deschise, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC)  și Cancelaria Prim-Ministrului lansează în dezbatere publică Memorandumul: “Creșterea Transparenței și Standardizarea Afișării Informațiilor de Interes Public“. Documentul integrează punctele de vedere ale autorităților publice și societate civilă primite de echipa MCPDC prin intermediul acțiunilor ministerului din ultima lună.

Din cele 28 de seturi de informații prevăzute în prezentul Memorandum, 19 dintre acestea sunt expres prevăzute de cadrul legal (în anumite cazuri: solicitări de informații de interes public, petiții, modele de reclamații administrative – cererea noastră fiind să se folosească peste tot un model – standard), iar între celelalte 7 (mai jos lista), afișarea unora constituie deja o bună practică la nivelul unor instituții:

  • execuția bugetară
  • fișele obiectivelor de investiții
  • agenda persoanelor din conducere
  • nomenclatorul arhivistic
  • veniturile salariale ale persoanelor din aparatul public și beneficiile acestora
  • centralizatorul achizițiilor publice care să arate execuția contractelor de peste 5.000 euro cu afișarea Contractelor aferente.
  • Formularele tip cerute de autorități persoanelor fizice/juridice.

În unele situații, cerem completarea/detalierea informațiilor deja publicate. Organigrama să prevadă numele persoanelor cu funcții de conducere și să dea posibilitatea afișării CV-urilor acestora.

Prevederile Memorandumului se adresează Ministerelor, instituțiilor aflate în coordonarea acestora, autorităților deconcentrate și prefecturilor. În paralel, Miniștrii Violeta Alexandru, Ministru – MCPDC și Vasile Dîncu – Vicepremier, Ministru MDRAP au consultări cu structurile asociative ale administrației publice locale pentru încurajarea preluării acestui mod de guvernare/management și la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale.

Problematica fondurilor europene și practicile de afisare de informatii de interes public necesitand un proces de documentare mai amplu, Ministrul Violeta Alexandru a decis să demareze inițierea prezentului Memorandum în forma actuală, urmănd să propună separat, în cel mai scurt timp, măsuri de creștere a transparenței și standardizării informațiilor privind fondurile europene.

Deși nu este o obligație legală și nu există practica organizării consultării publice la inițierea unui Memorandum,  vizând în mod direct interesul public, supunem atenției dvs. Memorandumul și Anexa acestuia cu rugămintea de a ne transmite sugestii la adresa: secretariat.mcpdc@gov.ro, până marți, 16 februarie 2016.

În opinia echipei MCPDC și a Cancelariei Prim-ministrului, inițiatorii Memorandumului, este inacceptabil ca un cetățean să petreacă peste 10-15 minute pentru a localiza (în situația fericită în care sunt afișate (toate), conform legii nr. 544/2001, legea accesului la informații de interes public), pe site-ul unei instituții publice, informațiile minimale și obligatoriu a fi afișate din oficiu, locul afișării acelorași seturi de date diferind foarte mult de la o autoritate la alta. Formatul prezentării acestor documente diferă nejustificat de la o instituție la alta, ceea ce constituie un obstacol ce trebuie inlaturat din fata demersului oricarei persoane interesate să urmărească activitatea unei instituții în domeniul transparenței

Vă mulțumim pentru interes și implicare.

Pentru relații suplimentare, vă rugăm contactați Maria Smarandache, Consilier de presă MCPDC la: maria.smarandache@gov.ro.

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Your name (optional)

Optionally you can attach five files or less to this comment (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: