About UsNewsGood practiceResearchPoliciesOpportunitiesMediaGallery

MMFPS »

Guvernul a aprobat OUG pentru modificarea Legii 448/2006 privind persoanele cu dizabilități! Prevederile privind unitățile protejate NU au fost modificate!

Data: 06.07.2017

La propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Guvernul României a aprobat,  un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care va aduce o serie de beneficii persoanelor cu dizabilități și familiilor acestora.

Noi facilități pentru persoanele cu dizabilități

La propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Guvernul a aprobat, vineri, Ordonanța de Urgență pentru modificarea Legii nr.

448/2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care va aduce o serie de beneficii persoanelor cu dizabilități și familiilor acestora.


Conform Monitorului Oficial al României, documentul aprobat de membrii Guvernului NU a adus modificări articolului 78 privind obligațiile persoanelor juridice cu cel puțin 50 de angajați care nu angajează persoane cu handicap pe cel puțin 4% din numărului locurilor de muncă. În continuare, persoanele juridice care se află în această situație pot opta între

a) a plăti lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap sau

b) a achiziţiona produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unităţile protejate autorizate, pe bază de parteneriat, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat.

Reamintim că săptămâna trecută Comitetul Economic și Social a avizat o variantă a Ordonanței care prevedea eliminarea posibilității pentru persoanele juridice în această situație de a opta pentru achiziționarea de produse sau servicii de la unitățile protejate autorizate, ceea ce ar fi pus în pericol funcționarea acestora.• Copiii cu handicap grav nu vor mai fi puşi pe drumuri la comisiile de evaluare
Copiii cu handicap grav care beneficiază de îngrijiri paliative nu se vor mai prezenta periodic la comisiile de evaluare, certificatul lor urmând să fie valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani.
Măsura a fost adoptată în contextul în care mass-media a relatat, de-a lungul timpului, în repetate rânduri, despre cozile care se formau la comisiile de evaluare și condițiile în care copiii cu handicap grav și însoțitorii acestora erau nevoiți să aștepte ore sau chiar zile în șir pentru reînnoirea certificatului de handicap.

• Debirocratizare şi mai puţine drumuri la ghişeu
Persoanele cu dizabilități vor primi din oficiu prestația socială și nu vor mai fi obligate să depună o cerere în acest sens.
Această hotărâre s-a adoptat deoarece s-a constatat că nu toate persoanele cu dizabilități știau că trebuie să depună o cerere specială pentru a primi prestația socială, după obținerea certificatului cu handicap.
Noile prevederi stabilesc faptul că prestația socială se acordă automat, după obținerea certificatului de încadrare în grad de handicap, nemaifiind necesară depunerea unei cereri, așa cum prevedea varianta veche a legii.
Nu în ultimul rând, măsura este una de debirocratizare, astfel încât să se evite drumurile inutile și cozile la ghișee.

• Scutirea persoanelor cu handicap grav psihic și mintal de la plata contribuției datorate în centrele rezidențiale
Mai precis, 5.150 de persoane cu handicap grav psihic și mintal vor beneficia de scutire la plata contribuției datorate pentru adulții cu handicap din centrele rezidențiale.
Măsura a fost adoptată pentru a nu vulnerabiliza și mai mult această categorie socială, respectiv membrii familiilor persoanelor cu handicap psihic și mintal, care, în prezent, suportă plata contribuției în centrele rezidențiale.

• Sprijin pentru familiile adulților cu handicap asistați în centrele rezidențiale
În prezent, obligația de întreținere pentru adulții cu handicap asistați în centre se întinde până la frați și surori, rudele în linie dreaptă, soț și soție.
Modificarea adusă prin actul normativ a restrâns această obligație la soț și soție, părinți pentru copii și copii pentru părinți.
Decizia a fost luată întrucât, în practică, s-au înregistrat cazuri în care rude de gradul patru ale bolnavilor au ajuns să fie executate silit pentru neplata acestei contribuții.

• Servicii sociale cât mai aproape de persoanele cu dizabilități
O altă prevedere importantă a ordonanței de urgență adoptate astăzi are în vedere crearea de oportunități de dezvoltare de servicii sociale de tip rezidențial (centre de zi, centre respiro și locuințe protejate) și pentru autoritățile locale, respectiv consiliile locale, cu scopul precis de a le aduce cât mai aproape de cetățean.
Legea actuală permitea doar direcțiilor generale de asistență socială și protecția copiilor (DGASPC) să deschidă astfel de servicii publice, nu și autorităților locale.
Menționăm că o astfel de prevedere creează o oportunitate pentru primării, și nu obligația de a înființa servicii.

• Recunoașterea oficială a limbajului mimico-gestual
Limbajul mimico-gestual va fi recunoscut oficial ca mijloc de comunicare specific persoanelor cu handicap auditiv.
Spre exemplu, persoanele cu deficiențe de auz vor putea beneficia de un interpret mimico-gestual la susținerea examenului de bacalaureat, în contextul în care s-a constatat o rată foarte mică de promovare a acestuia, de către persoanele din această categorie, și anume de sub 1%.
În același timp, măsura are menirea de unificare a limbajului mimico-gestual, în condițiile în care, în practică, s-a constatat existența mai multor regionalisme.

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Your name (optional)

Optionally you can attach five files or less to this comment (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: