Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Comisia Europeana doreste crearea Fondului de investitii sociale

Data: 05.01.2012

Comisia Europeana are in vedere crearea unui fond de investitii din care vor fi directionate contributiile clientilor catre intreprinderi sociale.

Intreprinderile sociale sunt companii care au un impact social pozitiv si care urmaresc mai degraba atingerea unor obiective sociale decat maximizarea profitului. Acest sector reprezinta deja 10% din totalul companiilor europene si au 11 milioane salariati.

In Romania economia sociala se afla inca in faza unui nou inceput, evolutia sa din ultimii 20 de ani fiind marcata de perioada comunista. Cu toate acestea, in 2011 o putem remarca deja ca un sector important al vietii economice si sociale din tara noastra.

Cu o pondere de 3,3% din totalul salariatilor din Romania in anul 2009 economia sociala furniza in Romania 159,847 locuri de munca adica 3,3% din totalul locurilor de munca. Contributia economiei sociale la ocupare este semnificativa iar ponderea sa ca angajator in Romania creste  de la 3% in 2007 la 3,3% in 2009 din numarul total al salariatilor.

Cand ne referim la economia sociala din Romania trebuie sa avem in vedere realitatea a 67.000 de organizatii, entitati distincte inregistrate in perioada 1990 - 2009 cu o rata de activitate apropiata de cea a intreprinderilor de aproximativ 35%.

Desi aceste companii primesc adesea sprijin public, investitiile private raman vitale. Fondurile de investitii sunt totusi rare sau nu sunt suficient de mari, iar investitiile transfrontaliere in astfel de fonduri sunt mult prea complicate si presupun costuri ridicate.

Comisia Europeana doreste, prin punerea unei etichete speciale, sa evidentieze aceste fonduri in fata investitorilor care doresc sa sustina mediul de intreprinderi sociale. Conform Comisiei Europene, impactul preconizat constituie un factor important de care investitorii tin cont atunci cand aleg intre diverse fonduri de investitii sociale.

Pentru a purta denumirea de Fond de antreprenoriat social european, 70 % din capitalul primit de la investitori trebuie sa fie directionat catre sprijinirea intreprinderilor sociale.

Noile masuri pe care le propunem vor contribui la crearea de intreprinderi sociale in toata Europa si vor facilita accesul acestora la sprijinul financiar de care au nevoie pentru a se dezvolta, in special in aceasta perioada economica dificila”, a precizat Michel Barnier, comisarul pentru piata interna.

Propunerile Comisiei urmeaza sa fie prezentate Parlamentului European si Consiliului pentru negociere si adoptare.

Sursa: conso.ro

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: