About UsNewsGood practiceResearchPoliciesOpportunitiesMediaGallery

CE propune crearea unei forme juridice europene pentru fundatii - „fundatia europeana”

Data: 23.02.2012

Comisia Europeana a prezentat o propunere privind un statut al fundatiei europene, facilitand sprijinirea de catre fundatii a cauzelor de interes public la nivelul intregii UE.

Michel Barnier, comisarul European pentru Piata Interna si Servicii, a declarat: „Trebuie sa sprijinim si sa incurajam munca pretioasa realizata de fundatii in interesul cetatenilor europeni. In special, trebuie sa eliminam obstacolele care le impiedica sa-si desfasoare activitatea la nivel transfrontalier in domenii precum cercetarea, sanatatea sau cultura. Introducerea unui statut european va reduce costurile si gradul de incertitudine si, in plus, va permite fundatiilor sa beneficieze de mai multa vizibilitate pentru promovarea activitatilor lor si pentru atragerea mai multor fonduri, gratie unei etichete europene.


Propunerea are ca scop crearea unei forme juridice europene unice in toate statele membre - „fundatia europeana”– si care sa coexiste cu fundatiile nationale.

Fundatia europeana poate fi constituita prin convertirea unei fundatii nationale in fundatie europeana sau prin fuzionarea unor fundatii nationale. FE dobandeste personalitate juridica la data inregistrarii intr-un stat membru. Pentru a se incadra in categoria FE, fundatiile trebuie sa indeplineasca o serie de criterii: sa urmareasca interesul public, sa aiba o dimensiune transfrontaliera si sa posede un patrimoniu initial de minim 25 000 euro.

Principalele avantaje ale FE sunt:

Reducerea costurilor si a gradului de incertitudine: Fundatiile europene vor avea personalitate si capacitate juridica in toate statele membre, avand posibilitatea de a realize activitati transfrontaliere intr-un mod mai putin costisitor, in baza unor norme comune.

Eticheta europeana: Statutul le ofera fundatiilor o imagine europeana, in baza carora FE sa poata obtine recunoastere la nivelul intregii UE.

Regimul fiscal: Regimul fiscal aplicabil fundatiei europene va fi acelasi ca si in cazul fundatiilor nationale, iar donatorii vor beneficia de aceleasi avantaje fiscale ca si cei care efectueaza donatii fundatiilor din propriul stat membru. Prin urmare, ele vor fi considerate echivalente cu fundatiile de interes public create in baza legislatiilor nationale.

Statutul fundatiei europene a fost enuntat in „Actul privind piata unica”, fiind subliniata contributia fundatiilor la finantarea initiativelor inovatoare de interes public. Statutul Propunerea Comisiei vine ca urmare a doua consultari publice, a unui studiu de fezabilitate si a contactelor cu sectorul fundatiilor.

Mai multe detalii sunt disponibile in fisierul atasat acestui articol.

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Your name (optional)

Optionally you can attach five files or less to this comment (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: