A propos de nousNouvellesBonnes PratiquesLa RecherchePolitiquesOpportunitésMediasGalerie

Comisia Europeana deblocheaza platile POSDRU, dar aplica unele corectii financiare

Data: 04.04.2012

Guvernul de la Bucuresti a fost informat ca se vor relua rambursarile de fonduri europene in cadrul Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Deblocarea platilor se va face in conditii speciale, fiind aplicate corectii financiare de 10%. Este vorba despre masuri preventive pe care Comisia Europeana le ia pentru a evita eventualele probleme ce ar putea aparea mai tarziu. Reluarea platilor se va realiza prin aplicarea acestor corectii de 10 % pana la 30 iunie 2012. La aceasta data, vor fi cunoscute concluziile celor doua misiuni de audit ale Comisiei care se vor desfasura in perioada aprilie-mai. In functie de rezultatele rapoartelor misiunilor de audit, se va decide fie renuntarea la corectia financiara, fie suspendarea definitiva a platilor.


Informatia legata de reluarea finantarilor POSDRU a fost confirmata si de purtatorul de cuvant al Guvernului, care a subliniat faptul ca este vorba despre o masura exceptionala, avand in vedere situatia economica a tarii. “Aplicarea corectiei financiare preventive de 10% presupune ca autoritatea de certificare si plati din Ministerul Finantelor sa retraga cele doua cereri de plata aflate la Comisia Europeana, transmise de Romania pe 21 decembrie 2011 si pe 6 februarie 2012. Dupa acest pas se retransmit la Comisia Europeana cererile de plata cu o valoare diminuata cu 10% din valoarea cheltuielilor certificate, acest lucru reprezentand o corectie preventiva” a explicat Suciu.

Este posibil, ca in anumite cazuri, sa fie aplicate corectii sistemice. O astfel de abordare asigura protectia bugetului comunitar pana in momentul in care se va lua decizia finala. "In termeni simpli, se reiau platile pentru POSDRU, cu aceste constrangeri, cu aceasta reducere de 10% pentru facturile emise si pentru un angajament preventiv in acelasi cuantum in perioada din prima jumatate a anului, urmand sa vedem apoi dupa rezultatele misiunii de audit ce se va mai intampla", a subliniat purtatorul de cuvant al Guvernului.

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optionally you can attach five files or less to this comment (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: