A propos de nousNouvellesBonnes PratiquesLa RecherchePolitiquesOpportunitésMediasGalerie

Reding: "Troica trebuie desfiintata!" / Rehn: "Troica este un element cheie!" / Ce se ascunde in spatele declaratiilor

Data: 23.07.2013

Viviane Reding, comisarul european pe probleme de justitie, a solicitat dizolvarea Troicii, afirmand ca si-a depasit atributiile si ca Europa nu avea nevoie de interventia FMI-ului pentru a-si rezolva problemele. Troica este un jargon diplomatic si se refera la triumviratul format din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, scrie europolitcs.ro. Troica a devenit tinta protestelor anti-austeritate in Portugalia, Grecia, Spania si Italia. "Troica a fost infiintata la initiativa membrilor din zona euro in anul 2010 si este un element cheie in tentativa noastra de a salva Grecia. Situatia nu este usoara", s-a aparat Oli Rehn.

Viviane Reding, comisarul european pe probleme de justitie, a solicitat dizolvarea Troicii, afirmand ca si-a depasit atributiile si ca Europa nu avea nevoie de interventia FMI-ului pentru a-si rezolva problemele.

Troica este un jargon diplomatic si se refera la triumviratul format din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.

Troica a devenit tinta protestelor anti-austeritate in Portugalia, Grecia, Spania si Italia. "Troica a fost infiintata la initiativa membrilor din zona euro in anul 2010 si este un element cheie in tentativa noastra de a salva Grecia. Situatia nu este usoara", s-a aparat Oli Rehn.

Referindu-se la programele de austeritate impuse in Grecia, Cipru, Portugalia si Irlanda, Rehn a adaugat ca "trebuie sa retinem ca avem la dispozitie expertiza a trei institutii." Multi europeni considera, insa, ca deciziile Troicii au accelerat si mai mult cea mai lunga perioada de recesiune din istoria monedei euro.

Tensiunile din interiorul Trocii au explodat luna trecuta atunci cand un raport al FMI-ului a condamnat institutiile Uniunii Europene pentru modul in care a fost acordat primul bailout Greciei, in 2010. Daca ar fi existat, atunci Troica s-ar fi descurcat mult mai bine, s-ar fi mentionat in raportul emis de FMI, intrucat nu ar fi pus datoria Greciei pe umerii platitorilor de taxe.

Atat Rehn cat si Mario Draghi au respins acuzatiile, afirmand ca daca nu s-ar fi intervenit in sprijinul investitorilor nervosi, atunci zona euro s-ar fi distrus.

Ce se ascunde, de fapt, in spatele acestor declaratii? Jose Manuel Barroso isi va termina mandatul in fruntea Comisiei Europene in mai, anul viitor iar liderii europeni sunt curiosi in legatura cu succesorul portughezului, scrie EuroPolitics.ro

Exista varianta ca acesta sa candideze pentru cel de-al treilea mandat, gest, de altfel, fara precedent. Exista si dorinta de a lega alegerile euro-parlamentare de alegerea presedintelui Comisiei, pentru ca votantii din Uniune sa identifice mai bine pe cel care este personificat ca liderul Uniunii Europene.

Pe acest fond se nasc o serie de speculatii. Viviane Reding, actual comisar european pe Justitie si vicepresedinte al Comisiei Europene, a anuntat ca il va sprijini pe Barroso daca va candida pentru un al treilea mandat, insa, la randul sau, daca acest lucru nu se va intampla, isi pregateste terenul pentru o propria-i candidatura!

Comisarul Michel Barnier a avansat ipoteza contopirii functiilor lui Barroso si a lui Herman von Rompuy, asa ca miza alegerilor de anul viitor este extraordinar de mare.

Se speculeaza ca unul dintre ceilalti candidati ar fi nimeni altul decat Oli Rehn, actualul comisar pentru Economie, care ar fi sustinut de liberal-democrati. Desigur, lista speculatiilor este mai lunga si ii mai cuprinde pe Donald Tusk, Guy Verhofstadt, Herman von Rompuy sau chiar Martin Schulz.

de V.E.

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optionally you can attach five files or less to this comment (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: