About UsNewsGood practiceResearchPoliciesOpportunitiesMediaGallery

» IL

Finanțări de 10 milioane de euro pentru comunitățile marginalizate din Ialomița

Data: 19.09.2017

Comunele Traian și Valea Ciorii din județul Ialomița au obținut finanțare pentru două proiecte care împreună însumează aproximativ 10 milioane de euro. Potrivit declarațiilor purtătorului de cuvânt al proiectelor, Iolanda Chioaru, acestea sunt «cele mai complexe proiecte finanțate în România din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Complexitatea proiectelor rezidă din caracterul lor integrat, ele acționând asupra familiilor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate». Riscul major al acestor proiecte îl reprezintă însă ratarea indicilor de performanță stabiliți prin cererea de finanțare. În acest caz, administrațiile locale, dar și partenerii privați, vor fi obligați să returneze sumele cheltuite.


«Lapte și miere» de la Coana Europa
Proiectele finanțate din fonduri europene care urmează să fie implementate în comunele ialomițene Traian și Valea Ciorii sunt singulare prin prisma gradului de complexitate stabilit. Potrivit informațiilor publice furnizate de către autorități, cele 10 milioane de euro, care provin din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, urmează să fie folosite pentru sprijinirea familiilor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate prin activități educaționale, de ocupare, asistență socială și medico-socială, îmbunătățirea condițiilor de locuit, incluziune socială și creșterea coeziunii între membrii comunității. Concret, în următorii 3 ani, inițiatorii proiectului vor asigura sprijin educațional pentru copiii de 0-17 ani din grupul țintă prin programe tip «Școală după școală», «Zone prioritare de educație» sau activități extra-curriculare, vor iniția programe de educație parentală și educație pentru sănătate în beneficiul părinților și vor demara programul «A doua șansă» pentru adulții care nu au finalizat 8 clase. De asemenea, proiectul urmărește angajarea a peste 230 de persoane din cele două comunități, Traian și Valea Ciorii, și finanțarea a 39 de afaceri noi în cele două comunități, respectiv 22 de afaceri noi în Traian, 17 afaceri noi în Valea Ciorii. Mai mult decât atât, inițiatorii promit că vor înființa câte un centru comunitar multifuncțional în fiecare comunitate, vor renova locuințele pentru persoanele din grupul-țintă care dețin acte de proprietate la zi și vor atrage investitori în cele două comunități, Traian și Valea Ciorii.

Prea frumos ca să fie adevărat
Cele două proiecte au fost lansate oficial, marți, 19 septembrie 2017, la Traian și miercuri, 20 septembrie a.c., la Valea Ciorii. Iolanda Chioaru, unul dintre consultanții tehnici implicați în implementarea acestor proiecte s-a declarat optimistă în privința rezultatelor. «Sunt cele mai complexe proiecte realizate prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Noul POCU cere acum rezultate concrete... Nu se mai lucrează cu instituții, se lucrează cu oamenii direct! Iar rezultatele trebuie să fie palpabile, banii nu mai pot fi cheltuiți oricum... Suntem optimiști însă, dată fiind experiența noastră anterioară și seriozitatea partenerilor privați implicați. De asemenea, autoritățile locale sunt conștiente de miza acestor proiecte și sunt convins că vor face tot ce le stă în puteri pentru a le sprijini!» a declarat aceasta. Miza proiectelor, despre care atât autoritățile cât și partenerii evită să vorbească deocamdată, constă în obligativitatea atingerii indicatorilor de performanță. În cazul în care aceștia nu sunt atinși, ca în toate situațiile anterioare similare, apare riscul returnării fondurilor. Iolanda Chioaru susține că vor exista mecanisme intermediare de control și că riscul este diminuat: «Sigur că acest risc există... Dar vor exista evaluări intermediare ale proiectului al căror scop este tocmai evitarea unor situații nedorite. Suntem convinși că obiectivele stabilite pot fi atinse!». De la declarații la realitate drumul este însă lung. Și trece, inevitabil, prin bugetele locale ale localităților, din care se vor asigura inițial finanțările pentru toate activitățile din cadrul proiectelor. Alături de autoritățile locale, în cele două proiecte mai sunt implicate unitățile școlare locale, precum și entitățile Servel, ARES’EL, ADICA, Intratest și Cenform.

Eșecuri în lanț la nivelul județului Ialomița
Ialomița administrativă are o lungă și nefericită experiență legată de accesarea fondurilor europene. Indiferent de natura proiectelor, banii fie au fost cheltuiți inutil, fie au fost rambursați parțial sau total. Sunt de notorietate investițiile în potabilizarea apei, reabilitarea infrastructurii rutiere, realizarea de parcuri industriale sau, în cazul Sloboziei, investiția în parcarea subterană. Revenind la proiectele de incluziune socială, mai precizăm că și alte administrații locale au preocupări similare. Printre acestea se numără comunele Scânteia și Ciulnița, orașul Slobozia, care a obținut o finanțare de 50 mii de euro în cadrul aceluiași  Program Operațional Capital Uman 2014-2020, dar și instituții publice precum Inspectoratul Școlar Județean Ialomița. Toate aceste inițiative, lăudabile în teorie, comportă însă aceleași riscuri amintite mai sus, iar finanțarea activităților este condiționată de plata lor din bugetele locale până la atingerea indicatorilor de performanță stabiliți inițial.

Proiectul «Împreună inovăm-măsuri integrate de dezvoltare și incluziune socială în comuna Traian, județul Ialomița, cod 103113» este singurul proiect finanțat din FSE prin POCU 2014-2020, axa 4, OS 4.1. (comunități marginalizate cu persoane aparținând minorității rome) din Regiunea Sud-Muntenia. Parteneriatul proiectului, format din Comuna Traian prin Primărie în calitate de lider și 4 membri-Asociația pentru Dezvoltare, Inovație, Cultură și Antreprenoriat (ADICA) din Călărași, SC Servel SRL din Slobozia, Școala Profesională Traian și Asociația ARES’EL din Ploiești, și-a propus rezultate concrete cu efecte asupra întregii comunități: 336 de copii (din care 187 romi) vor beneficia de activități educaționale suplimentare celor școlare (programul «Școala după școală», intervenții tip «Zone prioritare de educație», activități extra-curriculare, programe de educație pentru sănătate și creșterea stimei de sine), 204 persoane (din care 88 romi) vor finaliza 8 clase în cadrul programului «A doua șansă», 479 de persoane apte de muncă (din care 123 romi) vor fi consiliate și orientate profesional iar 378 de persoane (din care 76 romi) vor dobândi o calificare, 115 persoane (din care 25 romi) vor fi angajate la finalul proiectului, iar 22 de persoane își vor deschide propria afacere cu finanțare din proiect (25.000 euro/afacere), 66 de gospodării care dețin acte de proprietate din cele 245 ai căror membri formează grupul-țintă vor fi renovate. Toate cele 879 de persoane din grupul-țintă (din care 234 de etnie romă) vor beneficia de servicii sociale și medicale suplimentare și vor participa la activități de incluziune socială și coeziune comunitară. Proiectul are o perioadă de implementare de 36 luni, începând cu 21 august 2017. Valoarea totală a proiectului este de 21.598.012,52 lei, din care contribuția liderului și partenerilor este de 351.286,51 lei, iar asistența financiară nerambursabilă este de 21.246.726,01 lei.

Proiectul «Eurocomuna-Dezvoltare comunitară prin măsuri integrate în comuna Valea Ciorii, județul Ialomița, cod 102548» este unul din cele 5 proiecte finanțate din FSE prin POCU 2014-2020, axa 4, OS 4.4. (comunități marginalizate non-rome) din Regiunea Sud-Muntenia. Parteneriatul proiectului format din Comuna Valea Ciorii prin Primărie în calitate de lider și 4 membri-Asociația Centrul de Suport și Formare pentru Dezvoltarea unei Societăți Echitabile (CENFORM) din București, Școala Gimnazială Valea Ciorii, SC Intratest SA din București și SC Servel SRL din Slobozia și-au propus rezultate concrete cu efecte asupra întregii comunități: 211 copii vor beneficia de activități educaționale suplimentare celor școlare (programul «Școala după școală», intervenții tip «Zone prioritare de educație», activități extra-curriculare, programe de educație pentru sănătate și creșterea stimei de sine), 99 persoane vor finaliza 8 clase în cadrul programului «A doua șansă», 455 de persoane apte de muncă vor fi consiliate și orientate profesional, iar 350 de persoane vor dobândi o calificare, 115 persoane vor fi angajate la finalul proiectului, iar 17 persoane își vor deschide propria afacere cu finanțare din proiect (25.000 euro/afacere), 50 de gospodării care dețin acte de proprietate din cele 245 ai căror membri formează grupul-țintă vor fi renovate. Toate cele 655 de persoane din grupul-țintă vor beneficia de servicii sociale și medicale suplimentare și vor participa la activități de incluziune socială și coeziune comunitară. Proiectul are o perioadă de implementare de 36 luni începând cu 21 august 2017. Valoarea totală a proiectului este de 23.074.566,15 lei, din care contribuția liderului și partenerilor este de 536.320,94 lei, iar asistența financiară nerambursabilă este de 22.538.245,21 lei.

SURSA: AICI

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Your name (optional)

Optionally you can attach five files or less to this comment (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: