A propos de nousNouvellesBonnes PratiquesLa RecherchePolitiquesOpportunitésMediasGalerie

» IL

Antiteze Legea 416 a venitului minim garantat. Gheorghe Doja, comuna fără asistați social

Data: 16.05.2017

Comuna Gheorghe Doja din Ialomița este singura localitate din județ ai cărei cetățeni nu depind de ajutoarele sociale acordate de Stat. Potrivit autorităților locale, la momentul de față niciunul dintre localnici nu și-a depus dosarul pentru a beneficia de sprijin financiar în baza Legii 416, a venitului minim garantat. «Oamenii noștri sunt muncitori și responsabili!» susține edilul Ion Mihai.

La polul opus se află însă localități precum Traian, Bărcănești sau Valea Ciorii, ai căror cetățeni figurează pe listele beneficiarilor de ajutoare sociale chiar și de 20 de ani!


Satul cu oameni gospodari
Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Ialomița a făcut o statistică referitoare la numărul persoanelor care beneficiază de ajutoare sociale, în baza Legii 416, a venitului minim garantat. Potrivit datelor, în Ialomița există o singură localitate ai cărei localnici nu au depus dosare pentru a primi acest sprijin financiar acordat de Stat. Este vorba despre comuna Gheorghe Doja, localitate aflată la doar 20 de kilometri distanță de Slobozia. Autoritățile locale susțin că în ultimii ani numărul beneficiarilor de ajutoare sociale, în baza Legii 416, s-a diminuat considerabil datorită numărului mare de cetățeni care au ales să se angajeze în cadrul asociațiilor locale înființate de cultivatorii de pepeni sau să devină ei înșiși producători agricoli. «Noi am avut mereu dosare puține la ajutoare sociale... Când am venit eu la Primărie, erau 6 dosare, acum am rămas fără niciunul... Oamenii au înțeles că este mai bine să muncești, decât să stai la mâna Statului! Este drept, la noi în comună există asociații ale cultivatorilor de pepeni care au nevoie de forță de muncă la cultivat și la cules... Tocmai de aceea mulți au ales să se angajeze și să lucreze pământurile sau să devină producători locali!» susține Ion Mihai, edilul localității Gheorghe Doja.

Secretul pepenilor de Doja
În ultimii ani, pepenii cultivați și recoltați la Gheorghe Doja au devenit foarte populari, fiind transformați într-un adevărat brand local. Sezon după sezon, mai ales bucureștenii, mănâncă pepeni produși în Ialomița, la Gheorghe Doja. Datele arată faptul că unii dintre producători au încheiat chiar contracte cu marile supermarketuri din țară. Administrația locală susține faptul că, în 2016, la nivelul Primăriei Gheorghe Doja figurau aproximativ 900 de producători locali. Toți aceștia sunt asociați în cadrul a trei Cooperative Agricole de Legume și exploatează, în sensul cultivării pepenilor, o suprafață de 1000 de hectare. «Pepenii noștri sunt foarte căutați și tocmai de aceea mulți oameni au devenit producători. În fiecare an facem o analiză a carnetelor pe care le emitem. Anul trecut aveam aproximativ 900 de carnete...» mai spune primarul Ion Mihai.

Asistați social de 20 de ani Exemplul unicat al comunei Gheorghe Doja este însă umbrit de acele comunități în care cetățenii trăiesc doar din ajutoarele sociale acordate de Stat în baza Legii 416. 

Potrivit Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ialomița, în mediul rural ialomițean, cei mai mulți asistați sociali se regăsesc în comunele Traian (565 beneficiari), Valea Ciorii (491 beneficiari) sau Borănești (474 beneficiari). 

Oficialii AJPIS Ialomița explică, de asemenea, faptul că există și situații în care, în ultimii 20 de ani, zeci de persoanele au acumulat venituri doar din ajutoarele sociale acordate de stat, fără a face eforturi pentru a-și căuta și găsi locuri de muncă. Toate acestea în condițiile în care Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița organizează în fiecare an cursuri de calificare într-o meserie pentru categoriile sociale vulnerabile. Din păcate însă, mulți beneficiari de ajutoare sociale refuză categoric să se înscrie la programe de instruire. Vestea bună este că Ministerul Muncii intenționează să modifice legislația astfel încât o persoană care refuză de 3 ori consecutiv să se înscrie la cursurile de calificare nu mai are dreptul de a beneficia de ajutoare sociale. 

Raportat la nivelul localităților din mediul urban, datele AJPIS Ialomița arată faptul că municipiul Fetești ocupă prima poziție în topul "asistaților sociali", cu 903 beneficiari. Municipiul Slobozia se află pe a doua poziție, cu 865 de beneficiari, iar a treia poziție este ocupată de orașul Țăndărei, cu 348 de beneficiari...


Sursa: AICI


comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optionally you can attach five files or less to this comment (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: