About UsNewsGood practiceResearchPoliciesOpportunitiesMediaGallery

Primul proiect de economie sociala din Romania, lansat de Primaria Sectorului 4 si BNS

Data: 31.07.2009

Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone şi liderul Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, au anunţat, vineri, lansarea în parteneriat a primului proiect de economie socială din România, destinat Sectorului 4 al Capitalei şi judeţului Ilfov.

Proiectul "Incubatoare de întreprinderi sociale" vizează integrarea şi reintegrarea pe piaţa muncii a persoanelor provenind din grupuri sociale dezavantajate sau vulnerabile, prin înfiinţarea unor firme bazate nu atât pe profit, cât pe dezvoltarea de abilităţi şi recompensarea angajaţilor din profitul scos de acestea.

Grupurile vulnerabile indentificate pentru acest proiect sunt: persoanele cu dizabilităţi fizice sau mentale, persoane provenind din familii numeroase sau monoparentale, persoane aparţinând grupurilor etnice minoritare, persoane fără educaţie sau pregătire profesională, femei, persoane dependente de alcool sau droguri, victime ale violenţei în familie, persoane afectate de boli care le influenţează viaţa profesională şi socială, imigranţi, refugiaţi, persoane care trăiesc din venitul minim garantat, persoane care trăiesc în comunităţi izolate, victime ale traficului de persoane şi persoane afectate de boli ocupaţionale.

Iniţiatorii programului, cofinanţat prin Fondul Social European (FSE), îşi propun să scoată indivizii dezavantajaţi din zona de asistenţă sau protecţie socială, din izolarea impusă de societate şi să-i reintegreze pe piaţa muncii, să îi ajute să obţină beneficii economice dezvoltându-şi abilităţile şi să le ofere o stabilitate socială, potrivit liderului BNS Dumitru Costin. Acesta a adăugat că luni, la sediul Ministerului Muncii, iniţiatorii proiectului vor participa la o întâlnire cu reprezentanţii ministeriali pentru a pune bazele unui cadru legislativ specific unui asemenea program.

Concret, programul oferă un contact direct cu membrii grupurilor vulnerabile, antrenează experţi pentru consilierea persoanelor care vor să demareze o astfel de afacere, monitorizează şi asistă persoanele interesate pentru ca acestea să-şi dezvolte deprinderile şi educaţia necesară şi analizează posibilitatea externalizării, prin care întreprinderile sociale ar putea prelua anumite activităţi ale unor companii mari (de exemplu catering, corespondenţă, curăţenie, etc.), a mai explicat Dumitru Costin.

Durata programului este de 18 luni, iar valoarea sa totală este de 400.000 de euro. Aproximativ 2.000 de persoane vor fi intervievate pentru a analiza potenţialul de înfiinţare a întreprinderilor de tip social. Totodată, vor fi organizate şase seminarii de promovare a conceptului, la care se estimează că ar putea participa 300 de persoane. În stadiu iniţial, vor fi consiliate 100 de persoane aparţinând grupurilor vulnerabile, din care vor fi selectate 12 pentru gestionarea a patru întreprinderi-pilot.

BNS şi Primăria Sectorului 4 beneficiază şi de expertiza consorţiului italian ABN - un conglomerat de întreprinderi sociale cu experienţă în consilierea persoanelor dezavantajate.

sursa: mediafax.ro

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Your name (optional)

Optionally you can attach five files or less to this comment (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: