Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Anul International al Cooperativelor - 2012

Data: 06.12.2011

“Cooperativele sunt o dovada pentru comunitatea internationala ca este posibila obtinerea atat a viabilitatii economice cat si a responsabilitatii sociale. “ (Ban Ki-moon, Secretarul General al Natiunilor Unite)

Organizatia Natiunilor Unite au lansat oficial Anul International al Cooperativelor in data de 31 octombrie 2011.


Sloganul acestui An International este "Interprinderile cooperatiste construiesc o lume mai buna" iar logo-ul evoca definitia intreprinderilor cooperatiste ca asociatii autonome de persoane reunite in mod voluntar pentru a satisface nevoile si aspiratiile lor economice, sociale si culturale comune, printr-o interprindere detinuta in comun si controlata in mod democratic.

Anii internationali sunt declarati de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite pentru a atrage atentia si a incuraja actiunea in interesul unor probleme majore.


Anul International al Cooperativelor are menirea de a mari constientizarea publica despre contributiile substantiale pe care interprinderile cooperatiste le aduc in dezvoltarea socio-economica, in special in eradicarea saraciei, generarea de locuri de munca si integrarea sociala.

Prin aceasta masura se urmareste si promovarea formarii de noi cooperative si stimularea cresterii celor deja existente, prin Anul International ONU incurajand guvernele sa stabileasca politici publice, legi si reglementari care sa faciliteze dezvoltarea si stabilitatea cooperativelor.

Organizatia Natiunilor Unite recomanda de asemenea conlucrarea guvernelor si a cooperativelor pentru promovarea cresterii cooperativelor agricole prin acces la finantare, investitii in infrastructura rurala si consolidarea mecanismelor de marketing. Totodata incurejeaza colaborarea pentru a ajuta extinderea cooperativelor financiare pentru furnizarea serviciilor bancare tuturor.

Pentru a marca si pentru a sustine Anul International al Cooperativelor, platforma www.ies.org.ro, are o categorie speciala de stiri prin care va vom tine la curent cu evenimente desfasurate atat la nivel national, cat si international.

Pentru alte informatii referitoare la evenimentele din acest an, despre posibilitatile de implicare si alte resurse puteti accesa si pagina oficiala www.2012.coop.

sursa: www.stiriong.ro

Charles Gould, directorul general, al International Co-operative Alliance (ICA), organizatie sindicala fondata in 1895, explica intr-un clip video de ce miscarea cooperativa castiga teren.Oamenii sunt însetaţi după ceva nou, spune el, după dezvoltarea durabilă. Îşi dau seama că consumă din resursele planetei mai mult decât îşi permit să o facă şi că a venit vremea schimbării. În plus, continuă Gould, a apărut o generaţie ai cărei membri colaborează între ei prin intermediul reţelelor de social media, ceea ce ar putea transforma cooperativele într-un model de business cu cea mai mare rată de dezvoltare de pe glob. Scopul ICA este să-i facă pe oameni să conştientizeze că aceste cooperative sunt o alternativă serioasă de business, bazată pe valori precum “sustenabilitate, banking corect şi acces la servicii”, scop în slujba căruia va lansa un site care va prezenta 366 de poveşti ale unor cooperative din întreaga lume, una pentru fiecare zi a anului 2012.

sursa: Tree Hugger

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: