Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Proiect România 2020: Români din peste 10 țări au dezbătut la Amsterdam modele de inovare civică

Data: 22.11.2011

Proiect România 2020: Implicarea civică dincolo de hotare

Români din peste 10 țări au dezbătut la Amsterdam modele de inovare civică

Între 18 și 20 noiembrie 2011, Amsterdamul a găzduit peste 120 de tineri profesioniști și studenți români din 10 țări în cadrul celei de-a patra conferințe anuale GRASP (Societatea Globală a Tinerilor Profesioniști Români) – Proiect România 2020: Pentru că ne pasă.

Rolul implicării civice în dezvoltarea României cu scopul de a identifica modalități prin care tinerii români atât din diasporă, cât și din România pot contribui la inovare civică.


Cristian Pârvulescu (Asociația Pro-Democrația), Anca Nicovescu (Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile), Ina Lolescu (Federația VOLUM), Ton Van Veen (Philips Olanda), John Aston (AstonEco), Fleur Hudig (ING Olanda), Scott Otte (Ecco Group), Mihai Sebe (Autoritatea Națională pentru Tineret și Sport), Ruxandra Sasu (Fundația PACT), Iustina Neagu (CeRe), Emanuel Beteringhe (ARDOR), Adrian Dan Pop (Let’s Do it, Romania!), Rick Vinken și Jorrit Weekenborg (Fundația Kembe Olanda), Radu Tătucu și Raluca Teodor (GRASP) au atras participanții în dezbateri despre modalități de implicare civică ca soluții pentru dezvoltarea României: organizare și dezvoltare comunitară, programe de CSR dedicate angajaților pentru a-i implica în activități de voluntariat, modele de inovare civică, exemple de bune practici și potențiale provocări viitoare.

Criza economică a pus în discuție viziunea noastră despre lume și capacitatea societății civile de a se mobiliza pentru cauze care merită. În cea mai ruralizată țară din Uniunea Europeană avem 4,4 milioane de voluntari conform ultimului Eurobarometru. Lipsa unei culturi participative mature în România poate fi combătută prin activarea unui număr și mai mare de persoane implicate civic, folosirea platformelor (evoluntar.ro) și a rețelelor create pentru promovarea voluntariatului, prin educarea comunităților pentru a-și valoriza singure punctele tari, prin dezbateri constructive și participarea la consultări. Atât invitații, cât și participanții au fost de acord că schimbarea la nivelul unei societăți trebuie să fie abordată din toate unghiurile posibile, atât la nivel macro, cât și la nivel personal. Mai mult, o implicare activă are la bază un proces constant de informare: numai atunci când știm cât mai exact care este amprenta pe care o lasăm în societate, putem acționa pentru schimbare.

Întâlnirea din capitala olandeză  a avut ca scop nu numai găsirea de soluții de implicare în societatea românească, dar și transferul de cunoștințe și expertiză dintre România spre diaspora și invers, dar și între reprezentanți din sectorul privat și non-guvernamental din Olanda și organizații din România. Conectarea la mediul internațional le-a oferit participanților o perspectivă mai clară asupra soluțiilor, fără să ignore problemele cu care România se confruntă.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Despre proiect

Proiect România 2020 este un proiect GRASP lansat în cadrul celei de-a doua conferinţe anuale din Boston. Scopul evenimentului este identificarea soluţiilor pentru principalele probleme ale României şi rezolvarea acestora într-un mod profesionist şi pragmatic, astfel încât în 2020 România să fie mai deschisă, mai profesionistă, mai competitivă şi mai împăcată cu ea însăşi, o ţară îndreptată către viitor fără însă a-şi uita trecutul.

Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentul Români de Pretutindeni, Fundaţia Dinu Patriciu, Central European University (CEU), Autoritatea Națională pentru Tineret și Sport (ANST), Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC) şi a partenerilor media: Radio France International (RFI), Radio România Actualităţi, Radio România Internaţional, Adevărul, CSR România, ŞtiriONG, RomâniaPozitivă, Strada32, Lume Bună, Foreign Policy, CSRevolution, Cariere, Metropotam.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Înființată în 2008 ca GRSPSociety din inițiativa unui grup de tineri români aflați la studii în Budapesta, GRASP este o rețea deschisă formată din studenți, tineri profesioniști şi organizații partenere care împărtășesc misiunea GRASP de a contribui activ la schimbarea României prin implicare civică, îmbunătățirea politicilor publice,  transfer de cunoștințe și know-how, încurajarea dialogului și dezbaterilor publice și sustinerea antreprenoriatului. Viziunea noastră este o Românie democratică, europeană, competitivă și justă, care oferă oportunități egale de afirmare tuturor cetățenilor ei, un jucător activ și responsabil care aduce o valoare adăugată pe plan internațional.


Lista de fisiere atasate:
Romani-din-10-tari-cauta-modalitati-de-implicare-civica-pentru-dezvoltarea-Romaniei.jpg
Mihai-Sebe-ANST-Adrian-Dan-Pop-Lets-Do-It-Romania-Radu-Tatucu-si-Raluca-Teodor-GRASP-dezbatand-pograme-de-policiti-publice-pentru-promovarea-tinerilor.jpg
wellcome_grasp.jpg
anca-nicovescu.jpg
Ruxandra-Sasu-Fundatia-PACT-Emanuel-Beteringhe-ARDOR-Iustina-Neagu-CeRe-ofera-solutii-pentru-imbunatatirea-culturii-participative-in-Romania.jpg
comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: