Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

O cafea in asteptare

Data: 05.10.2013

Aceasta poveste te va īncălzi mai mult decāt o cafea īntr-o zi rece de iarnă!

Am intrat īntr-o cafenea mică, impreuna cu un prieten de-al meu și am asteptat sa dam comanda. Īn timp ce ne apropiam de masa noastră, doi oameni vin și se duc la tejghea:
- Cinci cafele, te rog. Doua - pentru noi și trei - "in asteptare".

Ei si-au platit comanda, si-au luat cele doua cafele si au iesit. Eu il intreb pe prietenul meu:
- Ce sunt alea “cafele in asteptare" ?
- Aștepta și vei vedea, mi-a raspuns.

Au intrat mai multe persoane, ulterior. Doua fete au cerut cate o cafea, au platit si au plecat. Urmatoarea comanda a fost de șapte cafele și a fost făcut de trei avocati: trei - pentru ei și patru - "in asteptare".
Eu, īncă, mă īntrebam care e treaba cu aceste cafele "in asteptare". Dintr-o data, un om īmbrăcat īn haine ponosite, care arată ca un cerșetor, vine prin ușă și intreaba:
- Aveti o cafea "in asteptare" ?

Atunci, am inteles. Oamenii plătesc īn avans o cafea, pentru cineva care nu īși poate permite o băutură caldă. Tradiția cu cafele "in asteptare" a īnceput īn Napoli, dar s-a răspāndit peste tot īn lume și īn unele locuri, poți comanda nu doar o cafea suspendata, ci, de asemenea, un sandwich sau o masă īntreagă.

Este un mod interesant de a face un bine unor oameni necajiti, fara sa incurajezi un comportament antisocial.
O mișcare a oamenilor generoși care ia amploare īn intreaga Europa și sperăm să ajungă și la noi īn țară: cafeaua īn așteptare!
Regula este una cīt se poate de simplă: clientul cumpără, de exemplu, o cafea, iar dacă vrea, mai plătește īn avans īncă una pentru o persoană săracă. Poți plăti și o porție de mīncare pe care nu primești. Aceasta rămīne īn grija localului pīnă cīnd apare un client nevoiaș. Un client care nu īşi permite o cafea poate īntreba ulterior dacă există vreo “cafea īn aşteptare”, astfel īncāt să se bucure de o băutură caldă fără a fi nevoit să plătească pentru asta. Īn timp, mişcarea s-a extins īn mai multe ţări, iar gestul a devenit nu doar unul de caritate, ci un stimul pentru socializare, pentru că adesea cafelei īi era asociat un mesaj sau o urare.
Ideea a apărut īn sudul Italiei, la Napoli, iar īn scurt timp gestul a fost adoptat și īn alte țări: Ucraina, Canada, Bulgaria și de curīnd Romānia.
Credem că și īn acest oraș există oameni care-și permit mai multe lucruri decāt pot consuma sau poate unii care vor să fie eficienți, dar nu știu cum să o facă; sau unii care au resurse, dar nu au timp pentru voluntariat.


 

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: