About UsNewsGood practiceResearchPoliciesOpportunitiesMediaGallery

Data: 10.05.2011

Ambalate intr-un saculet marca “Touched”, un colier, o bratara sau o pereche de cercei Swarovski au pe eticheta povestea proiectului de ajutorare a mamelor aflate in dificultate. Bijuteriile in editii limitate sunt realizate de beneficiarele programului Centrul Maternal Casa Agar si fac parte din colectia de lux “Touched Colection” pe care Asociatia Touched Romania a lansat-o pe site-ul www.bijuteriicristaleswarovski.ro.

In Centrul Maternal Casa Agar locuiesc mame singure cu copii sau femei insarcinate in situatie dificila. Centrul ofera o alternativa la abandonul copiilor si sansa de a avea un viitor mai bun.

Pe langa activitatile casnice pe care le fac impreuna, o data pe saptamana, mamele se aduna in camera de zi si confectioneaza bijuterii. De multe ori sunt intrerupte de plansetele copiilor si sunt nevoite sa lase treaba pentru cateva minute. Cele mai pasionate isi iau materialele pentru manufacturare in camera si fac bijuterii suplimentar, in timpul lor liber. Nu este complicat sa faci o bijuterie reusita, sunt cateva reguli elementare, iar restul depinde de creativitatea celei care imbina bile, scoici sau sticla.

Doi traineri se ocupa de pregatirea mamicilor pentru a realiza bijuterii vandabile. Mihaela Ghiaburcu are 35 de ani si lucreaza pentru Touched Romania ca mediator social. In plus, ea le invata pe mame sa manufactureze, le ghideaza in realizarea de bratari, cercei sau coliere si le arata cum sa taie, sa rotunjeasca sau sa stranga sarma cu cei trei clesti speciali. “La inceput le invat elementele de baza: cum sa imbine culorile, materialele, lucruri pe care ele nu le stiu. Unele nu au inclinatie pentru asta si atunci e greu. Din cinci in cinci minute ma intreaba: doamna Mihaela, ce sa mai pun?” povesteste Mihaela. In timpul sesiunilor trainerul nu realizeaza bijuterii ci se ocupa in totalitate de supraveghere. “Exista riscul sa nu faca bine, sa nu se armonizeze culorile si dupa aceea trebuie sa strici.” adauga aceasta.

Toata lumea participa la fabricarea bijuteriilor, iar persoanele care nu sunt destul de creative sunt ajutate. Acestea fac lucruri standard, bratari sau coliere pentru care trebuie doar sa insire bilele pe o sarma. In schimb, exista si mame talentate care nu au prea multa nevoie de pregatire. “Am avut o mamica foarte talentata care a prins din prima, chiar fara sa-i arat. Ingrid a facut pur si simplu. Am pus-o in echipa si facea foarte repede si bine. Depinde de abilitati, de vointa, de timp.” spune Mihaela.

Pentru colectia de lux muncesc doar femeile care sunt foarte pricepute, pentru a nu zgaria cristalele. Materialele care trebuie folosite pentru fiecare bijuterie sunt asezate pe o tavita speciala, cu numere, masuratori si diverse forme si adancituri. “ Nu poti sa le pui in fata toate materialele ca le incurcam. Nu stiu ce si de unde sa puna, prin urmare le-am invatat sa-si aleaga cateva si sa le aseze pe o tavita, ca sa le usuram munca” explica Luminita Alexandru, coordonatorul proiectului. Pe langa venitul obtinut din vanzarea produselor finale, mamicile invata sa fie organizate.

 

De la terapie la economie sociala

Proiectul a inceput in 2006, ca un fel de terapie pentru femeile care ajung in Casa Agar. “Aici la Centru eram toate femei, iar Raegan Glugosh, presedinta noastra, s-a gandit ce fel de activitate am putea sa facem, ca terapie pentru mamicile din Centru. A avut ideea cu bijuteriile pe care sa le facem, si, de la sesiuni de terapie am ajuns la un proiect de economie sociala”, povesteste Anca Nistor, Sef Serviciu Integrare si Supraveghere, Touched Romania. La inceput se lucra cu bilute din sticla sau plastic care erau donatii, astazi bijuteriile swarovski, sticla de Murano si pietrele semipretioase sunt materialele pe care mamicile le transforma in bijuterii.

Intr-o vitrina din Casa Agar sunt expuse cateva dintre gablonturile create in sesiunile saptamanale. Este acelasi loc in care, in urma cu cativa ani, un vizitator le-a admirat si a venit cu ideea de a le vinde la targuri. De atunci, vanzarile s-au facut din vorba in vorba, la cunostinte sau prieteni. Apoi bijuteriile mamicilor au aparut pe standuri la diverse targuri sau in companii cu diverse ocazii. 

Suntem invitate la companii, vindem in banci, sau mergem la targurile care nu au taxa de participare. Cand vindem o bijuterie, le spunem cine le face. Multi clienti stiu despre noi si despre mame si sunt locuri in care in care vindem de mai multi ani” , spune Luminita Alexandru, manager de proiect.

Un procent de 25% din fiecare bijuterie vanduta revine celei care a realizat-o, ca bani de buzunar. Astfel, femeile sunt motivate direct pentru a crea bijuterii frumoase. Din restul de bani este platita materia prima.

In 2009, proiectul a castigat, alaturi de alte patru ONG-uri “Competitia intreprinderilor sociale” organizata de NESsT (Nonprofit Enterprise and Self-sustainability Team) si un grant de 10 000 de dolari pentru inceperea si dezvoltarea unei “intreprinderi sociale”. “Am participat si a trebuit sa facem noi, asistentii sociali, sociali, un plan de afaceri. A fost o munca stufoasa, dar am ajuns

sa trecem de la o etapa la alta si am zis ca nu avem nimic de  pierdut. Era o sansa sa crestem.” spune Anca Nistor.  In viitorul apropiat va fi realizata o brosura speciala pentru colectia de lux, iar un alt obiectiv pentru acest proiect este angajarea a doua dintre femeile din Centru care sa realizeze bijuterii.

Pe langa vanzarea de bijuterii, proiectul se mai sustine financiar si din organizarea de ateliere pentru doamnele care vor sa-si creeze singure bijuteriile. Costul unui atelier este de 40 lei si este organizat in functie de cereri.

 

Monica Marincas

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Your name (optional)

Optionally you can attach five files or less to this comment (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:



Articole din Projects & Programs:

» Terapii educative creative la Centrul de Zi SMART din Ploiesti
»
» Armata Salvarii distribuie saci de dormit persoanelor fara locuinta
»
» Povestea noastra: cultivam solidaritatea!
» Descrierea proiectului
» Aboneaza-te la cosul saptamanal cu legume bio! Ajuti indirect copiii de la Asociatia AMURTEL !
» Romii de la Pata Rat se muta in apartamente in Cluj-Napoca, Apahida, Baciu si Floresti. Chiria e de 100 de lei VIDEO
» 9 ani de proiect “Ferma demonstrativa Agrovision si Centrul de pregatire și consultanta agricola” de la Crit
» Afacerea sociala Romano ButiQ este semifinalista la premiul Comisiei Europene: EU Social Innovation Award
» Cooperativa agricola de la Curtici: profit de peste un milion de euro/an
»
» Francesca – ajutor bucătar la Restaurant Social ASSOC, Baia Mare
» Atelierul de impletituri din papura din Mahmudia - un exemplu de succes
» Un exemplu de succes: Atelierul de impletituri de nuiele din satul Tamasda
» Invata pentru Tine! premiat la “POSDRU – PRINCIPALUL FURNIZOR DE FORMARE, OCUPARE SI INCLUZIUNE SOCIALA IN ROMANIA 2012”
» Centrul de Incluziune Sociala Giurgiu - 1 an de activitate, 64 de beneficiari
» CRIES a lansat "Ghidul adaptat de bune practici in domeniul incluziunii sociale"
» 216 persoane din mediul rural au fost initiate in economia sociala
» Start-Up Wall-Street difuzata la Radio Lynx: Antreprenoriat social: Cum sa incepi o afacere (aproape) fara bani
» Incredibil, dar adevarat: Romania pe locul 1 intr-un top al proiectelor co-finantate de Uniunea Europeana!
» Primul restaurant social din Romania a fost deschis in Baia Mare (VIDEO)
»
» Bijuterii create de mame pentru mame - Touched Collection
» Zâmbetul vârstei a treia
» Valorificarea produselor din gospodăriile ecologice certificate
»
»
»
»
»