About UsNewsGood practiceResearchPoliciesOpportunitiesMediaGallery

Data: 22.05.2017

De mai bine de 4 luni Daniela LUPU dezvolta o program de formare destinat primarilor, viceprimarilor, senatorilor si deputatilor, tuturor actorilor sociali cu rol de decizie in politicle sociale si comunitare.  Aceste sesiuni de formare le-a gandit ca un raspuns la nevoia de schimbare a sistemului de asistenta sociala comunitara punand in primul rand accent pe angajarea de asistenti sociali si profesionalizarea serviciilor sociale comunitare. Daniela LUPU este asistent social cu atestat de libera practica si a avut amabiliattea sa raspunda intreberilor noastre.

Reporter EconomieSociala.net: Cum ai ales si de ce ai ales sa devii asistent social ?

Daniela LUPU :

Fiecare structura umana este una aparte.Altruismul se pare ca este adanc inradacinat in structura ADN-ului meu, inca de micuta, oferind sprijinul copiilor din cartierul unde locuiam, reusind sa ii adun pe toti in jurul meu, devenind un fel de mic lider. Astfel cu “”structura gata pregatita” am gasit locul perfect de a imi educa altruismul, imbinand Asistenta Sociala cu Teologia in cadrul Universitatii “Lucian Blaga ” din SIBIU.

Cum si de ce ??..Simplu…Simt sa fac mereu bine, rau la nimeni!!

 

Reporter EconomieSociala.net: Care este cea mai buna decizie a ta dupa ce ai devenit asistent social? 

Daniela LUPU :

Deschiderea a noi servicii sociale!  Odata cu terminarea  studiilor de specialitate in asistenta sociala am devenit , in anul 2001, asistent social al Episcopiei Caransebesului , mai apoi in 2003 am fost numita director al Centrului Social “”EMANUEL” , nume ce inseamna “Dumnezeu este cu noi” astfel am deschis” Centrul de igiena pentru mama si copil mic” si un “Centru de zi  pentru copii” si Dumnezeu a fost cu mine reusind sa le pun in functiune, la varsta de numai 25 de ani. De fapt la varsta pe acare o am acum, realizez ce deizie buna am luat atunci la 25 de ani ,fara sa constientizez atunci asta! ,luand acest aspect  in comparatie cu puterea de percepere pe care o aveam atunci si  cea pe care o am acum, odata cu experienta acumulata pana astazi in domeniul social.

 

 

Reporter EconomieSociala.net: Dar cea mai mare mai bucurie ca si asistent social ? 

Daniela LUPU : 

Momentan am parte de mai multe bucurii mici si care vin mai degraba din faptul ca stiu ca acolo unde intervin reusesc sa fac o schimbare in bine pentru semenii mei mai putin norocosi sau care trec printr-o etapa mai grea a vietii lor. Din pacate, uneori chiar nici acestia nu inteleg clar, cat de mult bine le vrei. Ca si o bucurie mai mare, aceasta este pretuirea pe care o resimt din partea  colegilor si superiorilor mei, atat la nivel local cat si la nivel national, care ma incurajeaza si ma sustin in activitatea mea. Activitate ce o desfasor la nivelul primariilor, asociatiilor si organizatiilor din Jud. Brasov, o completez in momentul de fata printr-o abordare la nivel national dezvoltand senimarii gandite special pentru primarii autoritatilor locale din toata tara. Aceste sesiuni de formare le-am gandit ca un raspuns la nevoia de schimbare a sistemului de asistenta sociala comunitara punand accent pe angajarea de asistenti sociali si profesionalizarea serviciilor sociale comunitare. Imi doresc ca prin aportul meu, sa creem o viziune integrativa a sistemului de asistenta sociala avand in centru asistentul social cu atestat de libera practica!

 

 

Reporter EconomieSociala.net: Cum ti-a venit ideea de a face un curs pentru primari care are ca vector central nevoia de a respecta legislatia privind asistenta sociala ?

Daniela LUPU : 

E o poveste mai lunga. Dumnezeu mi-a trimis un inger! Cursul vietii noastre nu il stim niciodata!

Dupa 5 ani de asistenta sociala in Banat, din motive si aspecte personale dificile, am revenit pe plaiurile natale ale Brasovului. Desigur cautam un loc de munca tot in acest domeniu , insa desi cu experienta si realizari , nimic nu se gasea aici pentru mine.Am facut o vreme voluntariat, insa  cu mahnire in suflet am fost nevoita sa accept o alta cale pentru urmatorii 7 ani.

Desi initial secretara, la scurt timp am ajuns director comercial si de vanzari la o institutie de prestigiu pe atunci, in Brasov,  in domeniul vanzarii cursurilor de calificare profesionala. Am fost instruita de firma respectiva in cursuri de vanzari si marketing. Astfel am invatat cum sa iti vinzi “marfa”.

Am incheiat contracte foarte mari si adusesem firma respectiva , ca lider de piata in domeniul sau de activitate. Apoi de cativa ani am lucrat in domeniul medical la o Clinica Medicala .Ce vreau sa va spun cu toate acestea? Nimic nu este intamplator pe lumea aceasta! Insa in tot acest timp , tanjeam in adancul sufletului mereu dupa prima mea iubire – Asistenta Sociala!!

Dumnezeu, pe semne ca imi stia dorinta ascunsa si mi-a adus in calea mea  o persoana care mi-a schimbat cursul existentei! Am sunat-o intr-o zi cu teama si am spus “Vreau sa fiu si eu din nou asistent social, dar nu imi gasesc loc!”, imi raspunde” fa-ti Cabinet!”…am spus.”.nu cred ca am cum!”, insa impreuna am gasit o cale!Mi-a spus mergi si vorbeste cu primarii din judetul tau! Am stat si m-am tot gandit si mi-a venit in minte tot ceea ce invatasem in domeniul vanzarilor!!

Mi-am spus in mintea mea “Voi face pe primari sa vina la mine!! Si exact asa am facut!!

I-am chemat la Seminarul gandit de mine! Conceperea seminarului este o munca de aproape 3 luni de zile de «sucit si rasucit »  legi, articole, documente, informatii, slide-uri si animatie in power point!! Greu !! De ce? Ati uitat?...Am interupt activitatea in domeniul social aproape 7 ani!! Insa cand dorinta si visul tau iti e atat de clar, nimic nu e imposibil!!

Persoana care a crezut in mine si careia ii datorez renasterea mea profesionala este frumoasa la chip si la suflet, profesionista si cu o tenacitate desavarsita, cu putere de viziune si de a darui experienta acumulata, unica, MIHAELA MOTOC, Presedinta Colegiului National al Asistentilor Sociali, Sucursala Teritoriala Satu Mare!! Multumesc Mihaela, Dumnezeu mi-a trimis un inger pazitor si deschizator de drumuri !!

 

 

Reporter EconomieSociala.net: Ne oferi cateva detalii despre ce a insemnat pana acum acest program de formare? (unde, cand a inceput, unde ai ajuns ?)

Daniela LUPU :

Programul de formare, pe scurt seminarul (pentru primari), unde sa inceapa? A inceput in inima mea! Va surprinde? Da a inceput in inima mea , din inima Ardealului , din BRASOV!

Primul Seminar a avut loc in BRASOV in data de 17 noiembrie 2016, la sediul DGASPC Brasov ,al- II -lea fost la SATU MARE, in 26 noiembrie 2016,la Consiliul judetean Satu Mare,  al III- lea, cel de la ORADEA, sustinut la sediul AJPIS, in data de 16 februarie 2017, cel mai recent , anume al VI-lea in Jud. Gorj- la TARGU JIU, sustinut in data de 18 mai 2017 ,la Universitatea “Constantin Brancusi”.

Pana acum seminarul a insemnat informarea  corecta privitor la statutul asistentului social si la faptul ca este o meserie reglementata legislativ , evidentiind carentele actuale la nivelul comunitatii, mai ales in zona rurala unde avem si cele mai multe cazuri si chiar drame sociale, aratand prin exemple de cazuistica sociala , situatia actuala, exemplificand cauzele, efectele si solutiile viabile in acest demers, spre a determina schimbarea de viziune a edililor , primari, viceprimari, senatori, deputati, judecatori, prefecti care au raspuns afirmativ actiunii noastre la nivel national!

 

 

Reporter EconomieSociala.net: Cum vezi dezvoltarea serviciilor sociale comunitare in mediul rural din Romania ? Care sunt actorii sociali care pot aduce mai multa bunastare in mediul rural ?

Daniela LUPU :  

Actorii sociali sunt insusi primarii comunelor noastre , insa dezvoltarea de servicii sociale nu este posibila fara asistentul social in rol principal, asistentul social cu licenta si studii de specialitate in domeniu,  ce a fost format si educat special pentru aceasta activitate, avand competentele necesare activitatii sociale pana la cel mai inalt nivel. Persoanele cu atributii in asistenta sociala, de o cu totul alta formare profesionala, neavand competentele , deprinderile si viziunea necesara, nu au cum sa dezvolte servicii sociale.

 

 

Reporter EconomieSociala.net: Ce rol are Economia Sociala in viitor, pentru serviciile sociale din Romania ? Putem creea bunastare in mediul rural prin dezvoltarea de intreprinderi sociale ?

Daniela LUPU :

Desigur,putem aduce bunastare prin dezvoltarea de intreprinderi sociale, insa momentan in mediul rural nu avem asistenti sociali, personal competent si  «echipat» corespunzator din punct de vedere profesional care sa poate demara un astfel de proiect , misiune solicitanta, deloc usoara mai ales in conditiile actuale. La nivelul judetului Brasov, nu stiu sa fie un furnizor atestat care sa poata dezvolta o intreprindere sociala, insa cu certitudine, se poate creea bunastare prin dezvoltarea acestora!

 

 

Reporter EconomieSociala.net: Precizati, in viziunea dumneavoastra, un model de urmat pentru asistentii sociali ?

Daniela LUPU :

Modelul…da..insusi Mantuitorul ISSUS HRISTOS! Acolo avem modelul, pildele sunt consilierea, acolo gasim modelul rabdarii si al bunatatii, al ravnei si smereniei,dar si al luptei si al biciului cu care sa facem dreptate atunci cand este nevoie, pentru ca Mantuitorul nu ne vrea prosti si umili , ci luptatori, buni  si drepti!! DA acesta este modelul!!

 

 

Reporter EconomieSociala.net: Motto-ul preferat ?

Daniela LUPU :  

“Daca stii sa asculti cu atentie, vioara a doua canta mai frumos decat  vioara intai”

 

 

Reporter EconomieSociala.net: Daca ar fi sa creezi tu un motto pentru asistentii sociali care ar fi acela ?

Daniela LUPU :  

“Adevaratele victorii doar ale sufletului sunt!”

 

Reporter EconomieSociala.net: Daca ar fi sa primesti o finantare pentru un program social de 50.000 euro, care ar fi ideea ta de proiect ?

Daniela LUPU :  

As concepe un Centru pentru protectia, consilierea si psihoterapia  victimelor violentei domentice si victimele violentei in familie, cu o echipa pluridisciplinara,  proiect care sa cuprinda de asemenea  ample campanii de informare privitoare la educarea in acest sens si a schimbarii mentalitatii romansti gen “bataia e rupta din rai” cu “Nimeni nu are dreptul asupra nimanui sa bata”

 

Reporter EconomieSociala.net: Doua  intrebari existentiale: Pentru ce merita sa traiesti ? Pentru ce merita sa mori ?

Daniela LUPU :  

Merita sa traiesti pentru suflete, merita sa mori tot pentru suflete! Merita sa traiesti sau sa mori pentru a aduce schimbarea in bine in sufletele oamenilor!

 

Reporter EconomieSociala.net: Daca ar fi sa fii propunerea EconomieSocial.net pentru Gala Nationala a Excelentei in Asistenta Sociala 2018 la  categoria "Premiul personalitatea anului 2017 în promovarea educaţiei şi formării în asistenţa socială", ce sanse iti dai in contextul in care e posibil sa concurezi cu profesori care isi desfasoara activitatea in universitati de prestigiu din tara sau cu alti formatori ce activeaza in servicii neguvernamentale din tara ?

Daniela LUPU :  

Depinde din ce perspectiva privim lucrurile! Ca sa formezi  si sa educi oameni de la catedra este fara indoiala un lucru nobil si cu satisfactii mai ales ca studentii , elevii, cursantii au dorinta si activitatea sociala in sange ca sa spun asa,elevul venind singur catre profesorul sau.

Dar cand profesorul, in cazul meu poate ar fi mai bine exprimat spekerul sau trainer-ul., se indreapta el catre “studeni”, mergand din judet in judet, dintr-o sala in alta, unde” studentii” sunt cu functii de primari, viceprimari, senatori, deputati, presedinti , prefecti, oferind argumente pentru schimbarea viziunii in conditiile in care ti se opune rezistenta, in cazul in care ti se aduc contraargumente neeligibile,in conditiile in care cutuma unui sistem social bolnav se complace in ideea “lasa ca merge si asa ca si pana acum”, atunci in acest caz, am sanse de 100% nu doar sa fiu nomilalizata pentru acest premiu, ci chiar sa il castig!

 

Reporter EconomieSociala.net:Va multumim foarte mult pentru timp si raspunsuri !

Daniela LUPU :  

Si eu va multumesc foarte mult !

 

Lista de fisiere atasate:
DL1.jpg
DL2.jpg
DL3.jpg
DL4.jpg
DL5.jpg
DL6.jpg
DL7.jpg
DL8.jpg
DL9.jpg
DL16.jpg
DL11.jpg
DL12.jpg
DL13.jpg
DL14.jpg
DL15.jpg
comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Your name (optional)

Optionally you can attach five files or less to this comment (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: