Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

INTERVIU: Ovidiu HAIDU, peste un sfert de veac in slujba oamenilor si a asistentei sociale

Data: 07.09.2017

Pe vremea cand inauguram www.economiesociala.net, Ovidiu HAIDU, era deja asistent social, expert economie sociala la BBI. Este unul dintre primii absolventi care au obținut o licenta in domeniul asistentei sociale. S-a nascut si a trait in Maramures, a studiat asistenta sociala la Cluj si acum traieste in Constanta. O figura legendara in asistenta sociala, un HAIDUc nonconformist, Ovidiu a strabatut tara, lucrand in diferite programe sociale, in diagonala, de la N-V la S-E de la N-E la S-V. Este asistent social, trainer NLP, expert in economie sociala, antreprenor social, unul din cei mai vechi activisti care au promovat profesia de asistent social in Romania. Ii plac printre altele, sporturile extreme, meditatia si scufundarile.

Un interviu cu Ovidiu HAIDU: arc in  timp peste un sfert de veac (26 de ani dedicati) in si pentru asistenta sociala. 

 

Reporter EconomieSociala.net: Cum si de ce ai ales sa devii asistent social ?

Ovidiu HAIDU:

Recunosc ca initial a fost o oportunitate, dar ulterior am invatat ca nimic nu este intamplator in viata. Convingerea mi-a fost intarita, si apoi a devenit o motivatie faptul ca la admitere am fost selectati in baza unor teste. Testele nu aveau nimic de-a face cu ceea ce am invatat pana atunci si nici cu cunostintele dobandite. Au fost elaborate de sociologul Aluas, care era sef de cadedra la vremea aceea, si sunt sigur ca au urmarit calitati importante, necesare acestei profesii. Eram opt candidati pe un loc, daca imi amintesc corect.

 

Reporter EconomieSociala.net: Cati ani de munca ai in servicii sociale ?

Ovidiu Haidu:

Lucrez cu grupurile vulnerabile din 1991, deci s-au adunat 26 de ani.

 

Reporter EconomieSociala.net: Care este cea mai buna decizie a ta dupa ce ai devenit asistent social? 

Ovidiu HAIDU:

Cuvantul „buna” exprima o perspectiva, un unghi de vedere. Fiecare om ia decizia cea mai buna la un moment dat, tinand cont de perceptia lui asupra propriei vieti. Totodata, deciziile noastre ii afecteaza pe cei cu care interactionam, deci fiecare decizie influenteaza un mic sau mare univers in jurul nostru, si de aici relativitatea. Insa cred ca fiecare dintre noi luam deciziile potrivite atunci cand suntem sau putem fi liberi de orice constrangere

 

 

Reporter EconomieSociala.net: Care a fost cel mai frumos moment de când lucrezi ca asistent social? Dar cea mai mare mai bucurie ?

Ovidiu HAIDU:

Pentru noi oamenii este important sa fim apreciati si sa ne fie recunoscut efortul. In munca de asistent social ai parte uneori de astfel de momente, dar fiecare dintre ele este special, fiecare are insemnatate in relatie cu ceea ce oferi si impactul asupra celor cu care lucrezi. Totusi, satisfactiile cele mai mari le am in munca cu colegii, la traininguri, atunci cand simti ca poti sa oferi suport celor care mai departe vor avea realizari importante. Si mai mult decat atat, stii ca rezultatele se multiplica

 

 

Reporter EconomieSociala.net: Ce te determină să te ridici din pat ? Te trezesti în calitate de asistent social, de trainer sau ca antreprenor din domeniul social ca sa pleci la job-ul tau dimineața?

Ovidiu HAIDU:

O sa fiu foarte sincer si incerc sa transmit asta si altora. Este important pentru mine si sunt motivat in a face bine, dar la un moment dat am constientizat ca pentru a avea puterea sa oferi, este necesar ca in primul rand Tu sa fii bine. Este ca in cazul instructiunilor din avion: mai intai iti pui tu masca de oxigen, ca să le poți oferi celorlalti sprijin la nevoie, altfel risti sa nu mai poti ajuta. Deci, este important sa ma ridic din pat cu dorinta de a creste si a ma dezvolta astfel incat sa pot sa ofer mai mult.

 

Reporter EconomieSociala.net: Cate ore lucrezi pe zi și care e activitatea pe care o faci cel mai des la birou?

Ovidiu HAIDU:

Ce fac cel mai des la birou este sa plec…J. Nu suport sa stau intr-un birou. Prefer ca la birou sa avem intalniri bine organizate si cu o agenda stabilita. In profesia noastra avem nevoie sa stim sa lucram in echipa, dar si sa avem timpul necesar sa acumulam si sa indeplinim sarcini individual, iar munca noastra este afara, in societate, in interactiunea cu oamenii. Sigur sunt momente in care avem de redactat, de raportat si alocam timp, dar recunosc ca nu le indragesc.

 

Reporter EconomieSociala.net: Esti unul din promtorii asistentei sociale prin activitati de economie sociala si antreprenoriat social in Romania. Ce este proiectul "Pensiunea Bistro Chef - Mahmudia” si de unde ai obtinut finantare ?

Ovidiu HAIDU:

"Pensiunea Bistro Chef - Mahmudia este un vis frumos, care din fericire a devenit realitate cu ajutorul partenerilor nostri din Iasi, Asociatia „O sansa pentru fiecare”. Este un centru de formare care dispune de locuri de cazare si restaurant, Se afla in Delta Dunarii si se numeste Pensiunea Bistro Chef. Aceasta structura de economie sociala a fost finalizata in cadrul unui proiect POSDRU, pe axa 6.1 - Promovarea economiei sociale - si face parte dintr-o salba de structuri care au legatura intre ele. Proiectul a fost implementat in parteneriat cu Asociatia Noul Val Constantal, European Support for Education si Asociatia AQUA 1969 din Baia Mare. Imi doresc sa organizam aici multe evenimente si traininguri pentru asistentii sociali. Va astept cu drag !

 

Reporter EconomieSociala.net: Cum ti-a venit ideea de a face un curs pentru asistentii sociali?

Ovidiu HAIDU:

In cazul meu nu este doar o idee, este vorba de ceea ce sunt si ce ma bucura, ma motiveaza si imi da sens vietii. Simt ca este important sa invatam mereu si chiar asta facem, fie constient, fie instinctiv. De aceea cred ca un cadru in care acest proces sa fie facilitat si care sa adune la un loc experientele cat mai multor colegi, contribuie la dezvoltarea noastra personala si profesionala. Avem multe, multe de invatat unii de la altii, si de la toti cei cu care interactionam. Iar provocarea si frumusetea se gasesc in a crea cadrul si a identifica metodele prin care sa oferi cat mai multa informatie din care fiecare sa-si culeaga ceea ce simte ca are nevoie in acel moment. Toata viata evoluam, ne schimbam modul de a percepe realitatea, si de aceea, fiecare experienta de training este unica si aduce perspective noi ce contribuie la evolutia noastra, atat ca profesionisti, cat si ca oameni

 

 

Reporter EconomieSociala.net: Cum vezi dezvoltarea serviciilor sociale comunitare in mediul rural din Romania, in special in Delta  Dunarii ? Care sunt actorii sociali care pot aduce mai multa bunastare in mediul rural ?

Ovidiu HAIDU:

Serviciile sociale au doua motoare, doua surse de dezvoltare. Una este comunitatea, si cealalta, membri care o compun. O forma de sprijin social a existat intodeauna in grupurile umane, din totdeauna oamenii au oferit sprijin, s-au ajutat reciproc, si acest spirit e bine sa-l incurajam si sa-l educam in comunitati. Pe de alta parte, societatea in ansamblul ei cauta sa organizeze si sa reglementeze un astfel de cadru, cu rezultate bune sau mai putin bune. Consider ca succes si rezultate mai bune, s-ar putea obtine daca autoritatile ar construi pe ceea ce exista, pe acest spirit comunitar care ar fi bine sa-l revigoram si sa-l sprijinim. Aici ar fi rolul important al asistentului social care sa porneasca de la cunoasterea si mobilizarea comunitatii, iar apoi sa aiba libertatea si imputernicirea sa directioneze resurse catre acele initiative pe care comunitatea le stie cel mai bine si simte cum sa le aplice. Nu pot sa sustin ca am o buna cunoastere a situatiei din Delta Dunarii, abia acum incep sa patrund si sa inteleg modul lor de viata, care evident este diferit si special. Ceea ce am dedus este ca dezvoltarea turismului le-a schimbat deja mult felul de vietuire, si influenteaza si starea lor sociala. Contributia este benefica din punct de vedere economic, dar ar fi bine sa fie insotita de actiuni la nivelul comunitatilor, care sa ii ajute sa-si pastreze identitatea si cultura. Tavalugul dezvoltarii economice vine cu rezultate care pe multi ii deruteaza si le e greu sa-si pastreze locul lor in comunitate. Deci, dezvoltarea economica este benefica, dar e bine sa se acorde atentie efectelor individuale asupra locuitorilor. Oamenii accepta usor confortul material, dar au nevoie de o adaptare treptata care sa le permita sa pastreze ceea ce este important pentru identitatea lor.

 

Reporter EconomieSociala.netCe rol are Economia Sociala in viitor pentru serviciile sociale din Romania ? Putem creea bunastare in mediul rural prin dezvoltarea de intreprinderi sociale ?

Ovidiu HAIDU:

Asa cum am spus mai sus, consider ca dezvoltarea economica este mai eficienta daca tine cont de efectele sociale si permite indivizilor sa-si mentina o pozitie confortabila in sanul comunitatii. Cred ca economia sociala este un instrument de interventie benefic din doua perspective. Una este cea care ii sprijina pe cei care nu au acces la resurse pentru a-si asigura independenta financiara. Si de aici, o pozitie sociala, cu toate beneficiile ce rezulta atat pentru ei, cat si pentru comunitate in ansamblu. Iar a doua perspectiva este grija fata de comunitate, mediu si dezvoltare durabila. Asta permite comunitatii sa se dezvolte intr-un ritm care ofera atentie indivizilor, mediului social, dar si celui natural. Asistentul social si serviciile sociale pot fi undeva, la intersectia acestor interventii. In acest sens este nevoie sa aiba cunostinte si abilitati de a lucra cu toti actorii implicati, cu persoanele aflate in nevoie si cu cei care au interese economice. Asistentul social trebuie sa fie un apropiat si un sfatuitor al autoritatilor ce au putere decizionala, sa fie bun cunascator al nevoilor individuale si ale comunitatii, si sa fie imputernicit sa influenteze deciziile in ceea ce priveste dezvoltarea economica si sociala. Prin urmare, trebuie sa fie intr-o pozitie mult mai importanta decat  se gaseste acum, in majoritatea cazurilor. Fireste, aici ne gandim si la asumarea responsabilitatii care vine odata cu asumarea acestui rol, si cu abilitatile necesare; revenim la training si o buna pregatire necesara.

 

Reporter EconomieSociala.net: Precizati, in viziunea dumneavoastra, un model de urmat pentru asistentii sociali ?

Ovidiu HAIDU:

In viata ne alegem modele care ne influenteaza tot parcursul ei. Este vorba tot de invatare. Vedem persoane care ne inspira si alegem sa le urmam sau adoptam din comportamentul lor. Nimeni nu este perfect si la un moment dat chiar si modelele ne pot dezamagi. Este important sa avem capacitatea de a ne modela, si aceea de a invata de la toti cei cu care interactionam. Fiecare om, chiar si beneficiarul nostru, poate sa ne ofere experiente demne de urmat. O metoda eficienta este aceea de a reusi sa ne cream capacitatea de observare si distingere a ceea ce poate contribui la dezvoltarea noastra. Sa invatam sa fim ca un burete ce absoarbe tot ce este bun pentru noi, sa putem intelege ca tot ce ne inconjoara este energie vie, sa credem ca fiecare om are ceva de daruit si sa acceptam ce ne ofera. Si foarte important mai ales pentru asistentul social este renuntarea la etichete. Avem nevoie de mult antrenament si exercitiu pentru a invata sa renuntam la prejudecati.

 

Reporter EconomieSociala.net: Motto-ul preferat ?

Ovidiu HAIDU:

Prefer un citat din OSHO. „Faptul că-i judeci pe alţii face ca egoul tău să crească. De aceea oamenilor le place să vorbească despre greşelile altora – le dă sentimentul că ei sunt corecţi.”

 

Reporter EconomieSociala.net:: Daca ar fi sa creezi tu un motto pentru asistentii sociali care ar fi acela ?

Ovidiu HAIDU:

Cred iar ca e mai important sa iau de la cei cu experienta si sa invat, de aceea prefer un tot citat din OSHO : „Poţi sa devii un om implinit sufleteste doar cand scapi de frica de a pierde ceva. Iar de frica de a pierde, scapi cand pierzi totul şi îţi dai seama ce mult ţi-a rămas.” Oamenii caută foarte mult în exterior crezând că acolo este fericirea. Revelaţia se produce când omul obţine măcar o parte din ceea ce credea că îl face fericit şi vede că starea lui interioară nu s-a schimbat deloc. Şi atunci se întreabă, sau ar fi bine să se întrebe, dacă el şi-a dorit lucrurile acelea în primul rând sau i-a fost băgat în cap odată de către alţii că acele lucruri sunt importante, că trebuie să şi le dorească.

 

Reporter EconomieSociala.netDaca ar fi sa primesti o finantare pentru un program social de 100.000 euro, care ar fi ideea ta de proiect ?

Ovidiu HAIDU:

Ar fi legat tot demeniul  educatiei si as alege sa pregatim oameni care sa fie capabili sa invete pe altii si din om in om sa ajunga la cat mai multi.

 

Reporter EconomieSociala.net: Doua  intrebari existentiale: Pentru ce merita sa traiesti ? Pentru ce merita sa mori ?

Ovidiu HAIDU:

Eu zic ca merita sa traiesti pentru Tine si sa mori tot pentru Tine. Merita sa invatam sa ne iubim pe noi si astfel vom iubi tot ce ne inconjoara. Daca tu te iubesti, esti impacat cu tine, vei avea forta necesara în a le oferi dragoste tuturor celor din jurul tau. Si evident daca traiesti pentru tine si ultima rasuflare va fi tot pentru tine, si prin tine pentru toti cei pe care ii iubesti. "Aceasta nu înseamnă că un om care este centrat în singuratate nu îşi poate face prieteni; în realitate, numai  o asemenea fiinţă poate avea prieteni, deoarece pentru el prietenia nu mai reprezintă o nevoie, ci o împărtăşire; fiinţa umană are atât de mult, încât poate împărţi cu alţii.”

 

 

Reporter EconomieSociala.net: Daca ai fi propunerea EconomieSocial.net pentru Gala Nationala a Excelentei in Asistenta Sociala 2018 la  categoria „Premiul personalitatea anului 2017 în proiecte de incluziune prin activitati de economie sociala", ce sanse iti dai in contextul in care e posibil sa concurezi cu alti profesionsiti din alte asociatii, fundatii sau intreprinderi de economie sociala ?

Ovidiu HAIDU:

Cum am si inceput acest interviu, este important sa avem o recunoastere a ceea ce am intreprins in viata si sa ne simtim impliniti, mai ales daca acest lucru se intampla public si intr-un cadru frumos si adecvat. Acest tip de recunoastere ne hraneste Ego-ul, ne poate da placere si bucurie, dar este mai important sa gasim aceasta bucurie zilnic, in noi,  fara sa asteptam neaparat o confirmare din exterior. Premiile sunt frumoase si ne putem bucura de ele, dar nu trebuie sa facem un scop din asta, ci sa ne bucuram ca suntem alaturi de castigatori.

 

Reporter EconomieSociala.net: Esti si om de social-media. Care ar fi (trei) #tag-uri preferate pentru tine?

Ovidiu HAIDU:

#Cunoastere

#Dragoste

#Viata


Reporter EconomieSociala.net: Va multumim foarte mult pentru timp si raspunsuri !

Ovidiu HAIDU:

Si eu va multumesc foarte mult !


FOTOGRAFIILE au fost puse la dispozitia EconomieSociala.net prin amabilitatea domnului Ovidiu HAIDU, caruia ii multumim. 

Lista de fisiere atasate:
Ovidiu Haidu Asistent Social (16).jpg
Ovidiu Haidu Asistent Social (13).jpg
Ovidiu Haidu Asistent Social (14).jpg
Ovidiu Haidu Asistent Social (8).jpg
Ovidiu Haidu Asistent Social (3).jpg
Ovidiu Haidu Asistent Social (12).jpg
Ovidiu Haidu Asistent Social (2).jpg
Ovidiu Haidu Asistent Social (7).jpg
Ovidiu Haidu Asistent Social (11).jpg
Ovidiu Haidu Asistent Social (17).jpg
comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: