A propos de nousNouvellesBonnes PratiquesLa RecherchePolitiquesOpportunitésMediasGalerie

Incluziunea sociala – baza pentru o prosperitate impartasita si de durata

Concept opus notiunii de ”excluziune sociala”, incluziunea sociala caracterizeaza relatia dintre indivizi si sitemele sociale. Acest concept acopera sectoarele economice, sociale, culturale si politice ale societatii, constituind baza pentru o prosperitate impartasita si de durata.

Incluziunea sociala este atat un rezultat, cat si un proces de imbunatatire a conditiilor in care oamenii iau parte la societate. In fapt, incluziunea sociala se refera la un set complex de masuri si actiuni demarate cu scopul de a asigura oportunitati de participare in societate a tuturor oamenilor, indiferent de rasa, etnie, limba, religie, cultura, gen, grad de handicap, statut social, varsta, stare de sanatate etc.

Obiectivul cheie al incluzinii este usor de intuit: combaterea discriminarii, a saraciei extreme si a excluziunii sociale, pe de o parte, si stimularea prosperitatii comune, pe de alta parte. Acest demers implica respect pentru drepturile tuturor persoanelor din societate si acceptarea diversitatii.

Parghiile de actiune in favoarea incluziunii sociale variaza in functie de tara, printre exemple regasindu-se: accesul la infrastructura si servicii sociale, sistemul de redistribuire in vederea reducerii saraciei si a excluziunii sociale, recunoasterea voluntariatului, reducerea somajului pe termen lung, valorificarea in mod egal al populatiei si comunitatilor, alfabetizarea si educatiea etc.

Politicile de incluziune sociala sunt realizate cu scopul de a sprijini integrarea grupurilor marginalizate, precum si constientizarea, la nivel de societate, a dreptului la egalitatea de sanse a tuturor persoanelor.

Comisia Europeana incurajeaza politicile statelor membre in domeniile protecţiei sociale şi incluziunii sociale. Strategia Europa 2020 pentru creştere inteligenta, durabila şi favorabila incluziunii stabileşte obiective prin care se urmareste scoaterea din saracie şi excluziune sociala a cel puţin 20 de milioane de persoane şi creasterea ratei de ocupare a forţei de munca la 75 % pentru populaţia in varsta de 20-64 de ani.

Prin intermediul proiectului FIDELIS, Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania promoveaza un model de dezvoltare sociala bazat pe incluziune, sanse egale si solidaritate sociala, generand locuri de munca pentru grupurile vulnerabile (cu precadere pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc) si implementand unui set de activitati care conduc la incluziunea profesionala si sociala a acestora.

In concluzie, incluziunea sociala se traduce prin recunoastere consolidata, oportunitati de dezvoltare personala si profesionala, implicare si responsabilizare, toate acestea reprezentand o sursa sigura a bunastarii.

Articolul de presa ”Incluziunea sociala – baza pentru o prosperitate impartasita si de durata” este redactat in cadrul proiectului ”FIDELIS: Program integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc”, cod proiect: POSDRU /173/6.1/S/148313, beneficiar: Asociaţia Handicapaţilor Somatici din Romania, perioada de implementare 29.12.2014-31.12.2015.


Pentru detalii cu privire la proiectul FIDELIS, contactaţi Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania, tel: 021 312 27 81 e-mail: ahsr@arexim.ro, site: www.ahsr-fidelis.ro.


de AHSR CRRS la 04.11.2015
» Asociația Brahma anunță lansarea proiectului „IMPACT - Inserția și Mobilitatea Profesională prin Acțiuni de Calitate dedicate Tinerilor”
» Ashoka aduce la Cluj semifinala celei mai mari competitii europene de inovare sociala, editia 2018
» LANSARE GRANT CERCETARE STIINTIFICA IN DOMENIUL DERMATOLOGIEI
» #Filantropi2016: Patru Mâini caută grădinițe și școli care au nevoie de îmbunătățiri, în cea de-a patra ediție a campaniei anuale de renovări
» Un inventar al rezultatelor FIDELIS si... un An Nou fericit!
» Oficial, proiectul FIDELIS a fost incheiat prin diseminarea rezultatelor inregistrate in regiunile Bucuresti Ilfov si Sud Muntenia
» Principiul egalitatii de sanse pentru un tratament egal si anti-discriminatoriu
» Ingrijirea la domiciliu specializata – alternativa spitalelor de recuperare
» Avantajele angajarii intr-o structura de economie sociala
» FIDELIS: 45 proaspeti absolventi in domeniul ingrijirii la domiciliu
» Conferință națională “Noi idei de afaceri şi abilități necesare în economia socială”
» Simpozion realizat la Huși privind aspecte juridice în Economia Socială
» MEOSZ Ungaria - model de buna practica in economia sociala
» Interprindere de economie sociala: aspecte diferentiale definitorii
» Protecția mediului și consumul rațional: premisa unei dezvoltări durabile
» STRUCTURI DE ECONOMIE SOCIALĂ ÎNFIINȚATE ÎN CADRUL PROIECTULUI „ECONOMIA SOCIALĂ ESTE ȘANSA MEA!”
» Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania: istoric, misiune, realizari
» Structură Economică Socială devenită operaţională în comuna Pădureni
» Curs gratuit de ”Lucrator in comert” pentru rromii din regiunea Bucuresti-Ilfov
» Comunități Rurale pentru o Economie Durabilă - CRED
» Elevii de azi, fermierii de mâine, premiaţi pentru rezultate deosebite la stagiile de practică
» Lansare SES CIFIX RELAX – centru de intretinere fizica si sport, in regiunea Sud Muntenia
» Curs gratuit cu subventie la absolvire pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc
» ”ADMIS pe piața muncii”: cursuri de calificare finalizate, în derulare și previzionate
» Beneficiar de succes: Lucia Artag
» AHSR angajeaza manager proiect, mediator social, asistent social si lectori
» AHSR angajeaza manager proiect, mediator social, asistent medical si lectori
» Dezbatere publica: Statutul ocupațional al rromilor: meserii, riscuri, asteptari
» 166 de liceeni braşoveni fac practică online şi offline prin proiectul “Elevul de azi, fermierul de mâine”
» AHSR rectruteaza personal: peste 20 locuri de munca disponibile in diferite meserii
» „ADMIS” e pe TV: spoturi video ce incurajeaza integrarea rromilor pe piata muncii
» AHSR organizeaza gratuit cursul de ”Ingrijitor bolnavi la domiciliu” pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc
» STIATI CA...? – personalitati ilustre de etnie rroma
» Egalitatea de sanse – concept, drept, aplicabilitate
» World Vision Romania propune un model de ferma demonstrativa pentru reforma invatamantului agricol si pentru oportunitatile din agricultura oferite de UE