About UsNewsGood practiceResearchPoliciesOpportunitiesMediaGallery

Presiunile organizatiilor au avut succes! Camera Deputatilor a decis amanarea Legii antreprenorului social

Data: 23.06.2011

In data de 25 mai 2011, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile semnala votul favorabil dat de catre Senat unei initiative legislative in domeniul economiei sociale – Legea antreprenorului social. Avand sustinerea celor peste 100 de organizatii semnatare ale scrisorii de protest, a fost demarata o campanie de constientizare a opiniei publice si a parlamentarilor, cu privire la impactul negativ pe care o astfel de lege il poate avea la nivelul entitatilor care desfasoara activitati de economie sociala. Aceasta initiativa a avut ecou si a condus la amanarea discutiilor cu privire la Legea antreprenorului social.

   

Aspectele combatute in lege de catre organizatiile semnatare ale scrisorii se refera la definirea incorecta a termenului de antreprenor social si responsabilitate sociala corporatista si la ignorarea entitatilor active in domeniul economiei sociale in etapa de pregatire a acestei legi si in justificarea care a fundamentat aparitia acesteia.

Mesajul societatii civile a fost transmis atat mediului public cat si celui politic, principalele demersuri initiate fiind:

-       Transmiterea scrisorii de protest catre membrii tuturor Comisiilor responsabile cu redactarea rapoartelor si avizelor pe aceasta lege;

-       Organizarea unei intalniri cu initiatorul legii, deputatul Iulian Iancu, la care au participat reprezentantii FDSC, Salvati Copiii, ONPHR, Estuar si Filantropia;

-       Participarea la sedintele Comisiilor din Camera Deputatilor in care a fost discutata Legea antreprenorului social;

-       Organizarea unor intalniri directe cu reprezentantii Grupurilor Parlamentare PSD, PNL si Minoritati si alti membri ai Comisiilor responsabile cu aceasta lege in Camera;

-       Participarea la emisiuni difuzate de TVR si Money Channel.

Marti, 21 Iunie, in Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor (comisia responsabila cu redactarea raportului), a fost decisa amanarea discutiilor cu privire la Legea antreprenorului social pentru sesiunea parlamentara din toamna. Deputatii prezenti, care au solicitat respingerea legii si au invocat necesitatea consultarii actorilor economiei sociale, au folosit scrisoarea de protest ca argument al cererii lor. In pofida sugestiei ca societatea civila sa aduca imbunatatiri la aceasta lege, mesajul transmis catre acestia a fost ca aceasta lege sa fie respinsa in totalitate deoarece revizuirea sa trebuie realizata in intregime nu doar la anumite articole.

FDSC va relua din toamna comunicarea cu membrii Comisiilor pentru a sustine respingerea acestei legi si va informa periodic pe parcursul acestei initiative.  

Dorim sa va multumim pentru sustinerea Dvs. si pentru propunerile adresate si avem convingerea ca aceasta initiativa va beneficia de suportul Dvs. si pe viitor.

Demers promovat sub egida: Carta Alba a sectorului ONG, Tema 3- Sustinerea Economiei Sociale.

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Your name (optional)

Optionally you can attach five files or less to this comment (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: