Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Comisia pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare a avizat pozitiv legea antreprenorului social

Data: 15.09.2011

In ciuda protestelor ONG-urilor, Comisia pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare condusa de deputatul Mihai Tudose a avizat pozitiv  legea antreprenorului social.

Cu 5 din 7 avize negative si intr-un timp inexplicabil de scurt, Legea antreprenorului social trece prin Camera Deputatilor  indreptandu-se spre plen in mai putin de 4 luni si realizeaza o performanta sumbra.

 

Adoptata de Senat in mai 2011, iniatiativa legislativa a avut urmatoarele avize negative:

- Consiliul Legislativ  aviz negativ conform avizului nr.55 din 19 ianuarie 2011.

- Guvernul, prin punctul de vedere transmis cu adresa nr. 523 din 4 martie 2011, nu sustine adoptarea acestei initiative legislative.

- Comisia pentru buget, finante si banci a avizat negativ initiativa legislativa, conform avizului nr. 22/241 din 8 iunie 2011.

- Comisia juridica, de disciplina si imunitati a avizat negativ proiectul de lege, conform avizului nr. 31/531 din 14 iunie 2011

- Comisia pentru munca si protectie social a avizat negativ proiectul de lege, conform avizului nr. 27/286 din 16 iunie 2011

Singurele comisii care au avizat pozitiv au fost Comisia pentru industrii si servicii condusa de initator si Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic.

 

Suprinzator este si ca deputatii PDL au votat in sedinta de saptamana trecuta in favoarea acestui proiect in conditiile in care in cadrul Ministerului condus de un reprezentant al actualei coalitii de guvernare se lucreaza la un proiect de lege si Guvernul a a avizat negativ acest proiect. 

Actorii economiei sociale au dezbatut problemele acestui proiect de lege in cadrul Conferintei Nationale a Economiei Sociale aceasta problema si vor continua sa dezbata in atelierele economiei sociale din caravana ONGFest.

 

Principalele probleme ridicate de ONG-uri privitor la aceasta lege:

1. Initiativa porneste, conform Expunerii de motive, de la premiza falsa ca actorii economiei sociale nu exista in Romania si ca este nevoie de infiintarea lor prin aceasta lege.

2. Articolul 3 din lege include in definitia antreprenorului social statul si corporatiile mutinationale/nationale si recunoaste numai actorii economiei sociale (asociatii, fundatii, cooperative, etc) care au in obiect de activitate actiuni de antreprenoriat social sau doresc sa se implice in acestea in calitate de parteneri ai statului sau companiilor. Aceasta definitie este in totala contradictie cu recomandarile din Rezolutia Parlamentului European din 19 februarie 2009 referitoare la economia sociala (2008/2250(INI)).

3. Initiativa confunda antreprenoriatul social cu responsabilitatea sociala a companiilor

Antreprenoriatul social si responsabilitatea sociala corporatista sunt doua domenii distincte. Antreprenoriatul social prespune realizarea unor scopuri sociale prin activitati economice in timp de responsabilitatea sociala a companiilor face parte din strategia de promovare a afacerii acestora, companiile urmarind in principal scopul realizarii profitului. A pune semnul de egalitate intre ele dovedeste ignorarea definitiilor și conceptelor celor mai elementare folosite in mediul de afaceri din lumea civilizata.

4. In plus, conform comentariilor din avizul Consiliului Legislativ acest proiect de lege “utilizeaza notiuni care nu se regasesc in legislatia actuala” si “nu stabileste concret situatiile in care o persoana poate deveni antreprenor social si nici modalitatile de actiune ale acestuia”.

FDSC sustine respingerea de catre Camera Deputatilor, camera decizionala a acestui proiect de lege si adoptarea proiectului la care se lucreaza in cadrul Ministerului Muncii cu amendamentele sustinute de actorii economiei sociale.

sursa: www.stiriong.ro

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: