Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Prevederile Legii privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii se vor aplica si ONG-urilor

Data: 15.05.2014

O serie de modificări la legea 346/2004 adoptate de Camera Deputaților include asociațiile și fundațiile în căciula mai mare a IMM-urilor, acestea putând să accese creditele pentru start-up-uri, ajutoare de stat (scheme de minimis), etc.

Mare bucurie în rândul societății civile după adoptarea pe 8 aprilie de către Camera Deputaților a unor modificări la legea privind stimularea dezvoltării și înființării întreprinderilor mici și mijlocii. Este vorba în primul rând de extinderea termenului de “întreprindere” prin includerea “întreprinderilor sociale” în categoria întreprinderilor care viza anterior doar micile firme.

Mai exact, în categoria de “întreprindere”vor intra atât societățile înființate prin legea 31/1990, cât și PFA-urile, AF-urile, coperativele și societățile agricole, fundațiile și asociațiile.

ONG-urile devin astfel eligibile în tot soiul de scheme de ajutor care existau anterior doar pentru IMM-uri (credite pentru start-up-uri, ajutoare de minimis-credite nerambursabile, etc). Inițiativa a fost introdusă de mai mulți parlamentari PSD Iași și mai include o cifră interesantă. Astfel, articolul 26 aliniatul 1 din legea 346 se modifică precum urmează “anual, prin legea bugetului de stat se alocă fonduri în valoare de 0,4% din PIB, fonduri europene şi fonduri externe nerambursabile pentru finanţarea programelor de dezvoltare şi a măsurilor de sprijinire a înfiinţării de noi întreprinderi şi de susţinere a dezvoltării IMM-urilor la nivel naţional şi local, prevăzute în Strategia guvernamentală pentru susţinerea dezvoltării IMM”.

Cu alte cuvinte, peste 500 milioane euro anual pentru dezvoltarea IMM-urilor în formula lor extinsă, nu e deloc rău, cu condiția ca acestă nouă viziune asupra întreprinderilor să nu permită mai ușor sifonarea banului public. Avem în vedere faptul că banii acordați intră în categoria ajutor de stat ori credite cu dobândă subvenționată iar criteriile de acordare și selecție a baneficiarilor au fost întotdeauna mai laxe când au fost banii publici implicați.

In 8 mai 2014 s-a publicat in Monitorul Oficial Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii IMM. Aliniatul 2 al articolul 2 al legii extinde sfera de cuprindere a legii si la  asociatii si fundatii, cooperative si societatilor agricole care  desfasoara activitati economice, care vor fi considerate, in masura in care indeplinesc toate celelalte criterii, IMM.

Definitia anterioara a intreprinderii era limitativa, excluzand o mare parte a actorilor economiei sociale care desfasoara activitati economice in Romania,  asociatii, fundatii, cooperative si societati agricole, casele de ajutor reciproc etc. Acești actori, conform Atlasului Economiei Sociale, au avut în 2010 venituri de aprox. 7.7 miliarde lei (aprox. 2 miliarde euro) și au angajat mai bine de 100.000 de persoane, reprezentand 1,7 % din forta de munca salariata din Romania. Noua definitia, rectifica si contradictia in care legea romaneasca se gasea cu  Recomandarea Comisiei Europene 2003/361/ EC care mentioneaza ca o intreprindere este orice forma de organizare a unei activitati economice, indiferent de forma sa juridica, incluzandu-se astfel sii persoanele care lucreazs pe cont propriu si afacerile de familie implicate in activitati de mestesugarie sau de alt tip, precum si asociatiile angajate in mod regulat in activitati economice.

Astfel ONGurile cu activitate economica vor putea beneficia de:

1. Acces prioritar la achizitiiile publice de produse, lucrari si servicii - in conditii egale cu cele prevazute pentru celelalte IMM

2. Participarea in conditii egale cu societatile comerciale si cele cooperatiste la Programe nationale destinate finantarii IMM.

3. Accesul la servicii publice si la active apartinând regiilor autonome, societatilor/companiilor nationale si societatilor comerciale cu capital majoritar de stat

In plus, noua lege introduce  expres  printre  Programele nationale destinate finantarii intreprinderilor mici si mijlocii care se deruleaza de catre autoritatea publica centrala cu atributii in domeniu pana in anul 2020, conform procedurilor de implementare aprobate în fiecare an prin ordin al conducătorului acesteia,  Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltării microintreprinderilor din sfera economiei sociale. 

Adoptarea acestor  amendamente reprezinta realizarea punctului 3 din cele 5 puncte propuse de Institutul de Economie Sociala inca din 2011 in Agenda pentru dezvoltarea economiei sociale in Romania 2014-2020 (document prezentat si dezbatut in Conferinta Natională a Economiei Sociale Bucuresti din  2011 – pagina 7  poate fi citit aicipreluate de Fundatia ADV din Iasi, membra in Coalitia Economiei Sociale si promovate  in acest an prin intermediul parlamentarilor de Iasi, fiind sustinute in Parlament de dna deputat Cristina Nichita. 

Aveti in ANEXA textul legii.

sursa www.romanialibera.ro & www.ies.org.ro

Lista de fisiere atasate:
comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: