About UsNewsGood practiceResearchPoliciesOpportunitiesMediaGallery

Economia Sociala in Legea Asistentei Sociale

Data: 14.12.2011

Aveti atasata forma finala a Legii Asistentei Sociale asa cum a fost ea aprobata de Camera Deputatilor. Anexam cateva articole din lege care fac referire la ECONOMIA SOCALA:

Art. 6 In sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarea semnificaţie: l) economia socială reprezintă un sector ce cuprinde activităţi economice care, în subsidiar şi cu condiţia menţinerii performanţei economice, includ obiective de tip social;
Art. 28 (2) Pornind de la nevoile fiecărei persoane, serviciile sociale pot avea o adresabilitate mai largă, la nivel de grup sau comunitate.
Art.

28 (3) Pentru realizarea unor acţiuni sociale coerente, unitare şi eficiente în beneficiul persoanei, serviciile sociale se pot organiza şi acorda în sistem integrat cu serviciile de ocupare, de sănătate, de educaţie, precum şi cu alte servicii sociale de interes general, după caz.
Art. 53 (1) Măsurile de prevenire şi combatere a sărăciei şi riscului de excluziune socială se înscriu în cadrul general de acţiuni multidimensionale ale procesului de incluziune socială prin care se asigură oportunităţile şi resursele necesare pentru participarea persoanelor vulnerabile în mod deplin la viaţa economică, socială şi culturală a societăţii, precum şi la procesul de luare a deciziilor care privesc viaţa şi accesul lor la drepturile fundamentale.
Art. 53 (4) În cadrul acţiunilor multidimensionale ale procesului de incluziune socială se înscriu şi activităţile din domeniul economiei sociale, orientate spre generarea sau asigurarea de locuri de muncă pentru persoanele prevăzute la alin. (1). Organizarea şi funcţionarea sectorului economiei sociale se reglementează prin lege specială.

Despre Legea Asistentei Sociale
Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) au decis, miercuri, in unanimitate, ca Legea asistentei sociale este constitutionala, respingand o sesizare depusa de Uniunea Social Liberala, relateaza Agerpres.

Decizia este definitiva, general obligatorie si va fi publicata in Monitorul Oficial.

Legea asistentei sociale a fost adoptat pe 22 noiembrie de Camera Deputatilor, cu 168 de voturi pentru, cinci impotriva si nicio abtinere.

Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui proiect de act normativ iar dupa votul plenului, el urmeaza sa fie transmis presedintelui Traian Basescu spre promulgare.

Principalele elemente de noutate ale proiectului de lege se refera la corelarea sistemului national de asistenta sociala cu modelele existente in alte state ale UE, diminuarea si limitarea dependentei fata de ajutorul acordat de stat prin participarea activa a persoanei sau familiei la programul de interventii individualizat, construirea si acordarea beneficiilor de asistenta sociala serviciilor sociale intr-un pachet de masuri adecvate si complementare, simplificarea procedurilor administrative.

Pe 24 noiembrie, purtatorul de cuvant al departamentelor din PSD, Lia Olguta Vasilescu, anunta ca USL va ataca la CCR Legea asistentei sociale.

Eugen LUCAN
expert Economie Sociala CERES

Lista de fisiere atasate:
comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Your name (optional)

Optionally you can attach five files or less to this comment (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: