Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Ce sunt Casele de Ajutor Reciproc sau C.A.R.-urile

Data: 18.01.2012

Casa de Ajutor Reciproc este o institutie financiara nebancara, fara scop patrimonial, organizata in vederea sprijinirii si intrajutorarii financiare a membrilor asociati.

Conform definitiilor utilizate la nivel european, entitatile de tip Case de Ajutor Reciproc se incadreaza in domeniul sprijinului mutual financiar, al caror rol este de a preveni excluziunea financiara. Excluziunea financiara desemneaza “procesul prin care oamenii intâmpina dificultati in accesarea si/sau utilizarea acelor servicii si produse financiare ale pietei dominante care corespund nevoilor lor si le permit sa duca o viata sociala normala in societatea din care fac parte” (Réseau Financement Alternatif, p.9).

 

La finalul acestui articol gasiti atasat si puteti descarca un Studiu asupra excluziunii financiare in UE. (vezi fisierul atasat)

In Romania, Casele de Ajutor Reciproc functioneaza in baza a doua legi distincte, una pentru salariati si alta pentru pensionari, respectiv Legea 122/1996 (vezi fisierul atasat) privind regimul juridic al caselor de ajutor reciproc ale salariatilor si al uniunilor acestora, republicata in Monitorul Oficial 261 din 22.04.2009, si Legea nr 540/2002 (vezi fisierul atasat) privind casele de ajutor reciproc ale pensionarilor.

Case de ajutor reciproc ale salariatilor

Case de ajutor reciproc ale  salariatilor (CARs), functioneaza in baza OUG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii dar si in baza unui act normativ special, Legea 122/1996 privind regimul juridic al caselor de ajutor reciproc pentru salariati si al uniunilor acestora.

Potrivit legii, Casele de ajutor reciproc ale salariatilor sunt asociatii fara scop patrimonial, organizate pe baza liberului consimtamânt al salariatilor, in vederea sprijinirii si intrajutorarii membrilor lor. 

Obiectul de activitate al CAR ale salariatilor il constituie acordarea de imprumuturi cu dobanda mica catre membrii acestora. 

Casele de ajutor reciproc ale salariatilor sunt obligate sa prezinte anual situatiile financiare uniunilor teritoriale judetene, Uniunii Nationale, precum si directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti.

Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale salariatilor din România (U.N.C.A.R.s.R.) este organizatia nationala autorizata, raspunzatoare de mentinerea si dezvoltarea sistemului solid si sigur al caselor de ajutor reciproc ale salariatilor. U.N.C.A.R.s.R. are afiliate 39 de uniuni teritoriale, care cuprind 2.377 case de ajutor reciproc ale salariatilor – institutii financiare nebancare.
 
Conform Registrului de evidenta al institutiilor financiare nebancare al Bancii Nationale a României la data de 27.08.2010 existau in Romania 2.993 case de ajutor reciproc active ca institutii financiare nebancare. 

Ca si reprezentare la nivel international, doar Federatia Caselor de Ajutor Reciproc din România (federatie infiintata in 2004, cu 15 membri la 31.12.2007) este membra a Consiliului Mondial al Uniunilor de Credit (WOCCU).

Case de ajutor reciproc ale  pensionarilor si asistatilor social (CARP)

Case de ajutor reciproc ale  pensionarilor si asistatilor social (CARP) reprezinta o categorie aparte de organizatii nonprofit care functioneaza in baza OUG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, cu modificarile si completarile ulterioare, si a unui act normativ special Legea 540/2002 privind casele de ajutor reciproc ale pensionarilor.

CARP sunt organizatii cu caracter civic, cu scop de caritate, de intrajutorare mutuala si de asistenta sociala. scopul principal al acestora este acordarea de imprumuturi rambursabile cu dobanda modica si ajutoare nerambursabile. 

CARPurile presteaza, de asemenea, diverse servicii membrilor sai (magazine la pret redus, activitati culturale, turistice si de agrement, centre de zi, cantine sociale, servicii de ingrijiri la domiciliu etc). la preturi reduse folosind munca unor pensionari membri ai casei, contribuind astfel in mod eficient la imbatrânirea activa si la imbunatatirea accesului la servicii a unor categorii defavorizate. 

Beneficiarii CARP sunt atât persoanele pensionare, beneficiarii de ajutor social cât si membrii familiilor acestora.

In martie 2010, numarul de membri ai Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din România era estimat de Federatia Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc Omenia la 1.300.000 de persoane. 

Federatia Nationala Omenia isi declara o structura teritoriala compusa din 38 filiale judetene si 142 CARP-uri cu personalitate juridica.

Lista de fisiere atasate:
comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:Comentarii:
1. POP TITIANA la 15.05.2012 18:39:26
Buna ziua, va deranjez in legatura cu niste informatii in vederea infiintarii unui CAR sau IFN ,sau se poate si SRL?
Daca ma puteti ajuta va rog sa-mi transmite-ti la ce adresa sau nr de telefon va pot contacta,pe adresa de email poptitiana@yahoo.com
Multumesc.