Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Organizatiile neguvernamentale: Federatii - scurta descriere

Data: 18.01.2012

Termenul de organizatii neguvernamentale sau ONG (terminologie cu precadere prezenta in noile democratii din Europa Centrala si de Est) este folosit pentru a desemna acele entitati care sunt in afara sferei de autoritate a statului in sens larg.

 

Conform legii (Legea cadru de organizare si functionare - Legea nr 246/2005 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii) organizatiile neguvernamentale sunt persoane juridice constituite de persoane fizice sau persoane juridice care urmaresc desfasurarea unor activitati in interes general sau in interesul unor colectivitati locale ori, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial (adica non-profit sau fara scop lucrativ).

In Romania formele juridice sub care se pot constitui organizatii neguvernamentale sunt asociatii, fundatii ori federatii.

Federatia este constituita din doua sau mai multe asociatii sau fundatii. Federatiile dobândesc personalitate juridica proprie si functioneaza in aceleasi conditii precum cele prevazute pentru asociatiile fara scop patrimonial. Asociatiile sau fundatiile care constituie o federatie isi pastreaza propria personalitate juridica, inclusiv propriul patrimoniu. 
Toate organizatiile neguvernamentale cu personalitate juridica care sunt inregistrate in România se regasesc in Registrul National O.N.G. la Ministerul Justitiei.

Tabel Numar de organizatii din Registrul National O.N.G

 Tip de organizatie Data: 20.01.2010
 Asociatii   44271 
 Fundatii  16785 
 Federatii 758
 Uniuni 633
 Neprecizate 213
 Total 62.680


comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: