Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

VIDEOSTORY Intre timp, in Romania… arhitectura traditionala ofera inspiratie pentru viitor

Data: 12.12.2012

Prispa este prima casa solara romaneasca eficienta energetic, o constructie capabila sa produca singura toata energia de care are nevoie pentru a functiona. Proiectul a reprezentat prima participare a unei echipe din Romania la Solar Decathlon Europe, cea mai importanta competitie de arhitectura si tehnologie integrata. In 2012, un an in care multi acuza disparitia valorilor traditionale, o echipa de studenti arata ca viitorul hi-tech catre care ne indreptam are nevoie de inspiratia trecutului.


TRADITIE
: "Locuinta mea solara e ...la tara"

Noi trăim aici. Aici roşiile încă nu şi-au pierdut gustul, aici pălinca se face cu simţ de răspundere, aici sarmalele se fac cu dragoste.

Toate acestea sunt minunile zonei rurale româneşti, ele dau farmecul românesc, cel care ne-a făcut faimoşi dincolo de graniţele noastre.

Locuința mea solară… e la țară

Ca să facem dreptate satului, ar trebui să nu mai vorbim despre el cu resemnare şi tristeţe în glas. Primul pas către revigorarea satului românesc este să crezi în el, or echipa PRISPA crede cu îndârjire că satul românesc merită valorificat la adevăratul lui potenţial, pentru că are multe de oferit.

Satele noastre produc de toate, de la miere, la roşii de grădină, până la legendara ţuică de la bunici, la care nimeni nu renunţă, nici atunci când se mută în capitală. Ştim că şi voi păstraţi o sticlă în frigider, „din aia bună”, pentru prieteni. Dincolo însă de glumiţele agriculturale, satul românesc funcţionează după o serie de principii deloc demodate, ci dimpotrivă, încurajate şi mediatizate: atenţie pentru calitatea mediului şi utilizarea naturii nedistructiv, multifuncţionalitate, proiectare pasivă, socializare, spirit comunitar. Sună cunoscut, nu-i aşa? Ar fi păcat să le pierdem.


CONCEPT: "PRISPA este un proiect-pilot, o alternativă sustenabilă (ecologica) pentru revitalizarea modului de viaţă rurală din România."

Procesul de conştientizare începe cu noi. Noi deschidem parteneriate strategice, propunem variante de industrializare, lărgim astfel nişa de piaţă – acesta fiind factorul determinant al schimbării, crearea concurenţei între firme care oferă servicii legate de case solare, tehnologii noi, energie regenerabilă. În timp, va creşte popularitatea acestui tip de servicii, iar o astfel de casă va fi, nu o parte a schimbării, ci schimbarea însăşi devenită realitate. Scoatem casa solară din capitolul „ziua de mâine” şi o includem în capitolul „ziua de azi”.

concept 2 1024x721 Casa

PRISPA este un proiect-pilot, o alternativă sustenabilă pentru revitalizarea modului de viaţă rurală din România.Proiectul casei răspunde unui context românesc, de la implicaţii economice la implicaţii socio-culturale. Răspunsul nu a fost unul formal, ci unul care să demonstreze noi moduri de a înţelege resursele pe care le avem deja.Conceptul casei are o amprentă specifică şi uşor de ţinut minte:- acoperişul = scut, supravieţuire, soare;
- casa = vieţuire, locuire;
- prispa = spatiu intermediar, prag, tranziţie între exterior și interior.


Prispa nu e nici complet înăuntru, nici complet în afară. E spaţiul umbrit unde te simţi confortabil şi în siguranţă. Prispa este un loc de socializare şi împărtăşire de experienţe. Specifică arhitecturii de lemn tradiţionale româneşti, prispa a constituit întotdeauna un element cheie în compoziţia planimetrică şi spaţială. Acesta este şi motivul pentru care am ales prispa ca motiv central al proiectului.

Prispa este integrată în volumul casei prin extinderea  acoperişului, definindu-se în acest fel un alt element tradiţional, şi anume streaşina. Suprafaţa acoperişului devine suprafaţă activă solară, deoarece permite amplasarea panourilor fotovoltaice la un unghi optim, captând astfel maximul de energie solară.

“Inima tehnologică” a casei reglează şi menţine parametrii de confort. Spaţiul tehnic mansardat este încăperea ce înglobează toate echipamentele ce dau viaţă casei. O ţinem protejată, pentru a-i conserva eficienţa şi pentru a nu mări numărul operaţiunilor de mentenanţă. Integrăm astfel tehnologia contemporană în podul tradiţionala.

Arhitectura Traditionala Inspira Viitorul from Smile Media on Vimeo.*In septembrie 2012, proiectul Prispa a castigat locul 9 in cadrul editiei de la Madrid a Solar Decathlon Europe. Casa Prispa s-a clasat pe locul 2 la categoria „Eficienta energetica“, locul 4 la „Bilantul energiei electrice“ si pozitia a doua la Premiul publicului. Echipa de studenti care a realizat proiectul Prispa s-a calificat si pentru editia din 2014 a Solar Decathlon Europe care urmeaza sa se tina in Versailles, Franta. 


Puteti afla mai multe informatii despre proiect direct de pe site-ul Prispa.

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: