Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

S-a finalizat etapa de cercetare din cadrul implementarii proiectului “Promovarea antreprenoriatului in domeniul industriilor creative”

Data: 30.01.2012

Fundatia Post-Privatizare, in parteneriat cu Asociatia ORICUM, S.C. GEA Strategy & Consulting SA, Centrul de Cercetare si Consultanta in Domeniul Culturii, S.C. M&C Strategy Development SRL, Universitatea Bucuresti si Universitatea de Arte "George Enescu" din Iasi au anuntat, la conferinta de presa din 25 ianuarie 2012, finalizarea etapei de cercetare din cadrul implementarii proiectului "Promovarea antreprenoriatului in domeniul industriilor creative".

Industriile creative sunt acele industrii care isi au originea in creativitatea, talentul si maiestria indivizilor si care au potentialul crearii de locuri de munca si de a genera prosperitate prin producerea si exploatarea creativitatii, muncii intelectuale si a ideilor, adica a proprietatii intelectuale.

Ele includ unsprezece mari domenii economice: advertising, arhitectura, arte si antichitati, mestesuguri, design, moda, film, video si fotografie, software, jocuri si publishing electronic, muzica si performing arts, publishing, televiziune si radio. Mai multe detalii puteti citi AICI.


Cercetarea a urmarit actualizarea datelor despre contributia la economia nationala a industriilor creative, determinarea aglomerarilor teritoriale ale industriilor creative in tara si explorarea optiunilor de cariera ale tinerilor pentru a afla daca sunt interesati de antreprenoriat.

Conform cercetarii realizate de Centrul de Cercetare si Consultanta in Domeniul Culturii:

- industriile creative au o contributie ridicata in economia Romaniei, mai mare sau comparabila cu turismul, restaurantele, transporturile sau constructiile.

- in 2009, industriile creative generau 5.93% din PIB si aproximativ 100.000 de locuri de munca.

- regiunea Bucuresti – Ilfov se afla pe locul 18 din 253 de regiuni europene in topul ponderii salariatilor din industriile creative  fata de celelalte sectoare economice.

- concentrarea activitatii in Bucuresti si sectorul Ilfov atinge valori intre 50% si 60%, iar un numar foarte redus de alte judete (Cluj, urmat de Timis, Brasov, Iasi si Constanta) acopera impreuna inca cca. 20% din activitatea inregistrata la nivel national.

O trasatura semnificativa este polarizarea imensa a activitatii intre Bucuresti si alte centre de activitate din tara. Pornind de la profitabilitate, se observa aparitia catorva domenii performante in cadrul unor judete: Bucurestiul este "capitala radioului", Clujul "judetul spectacol", Brasov "leaganul muzeelor", Iasi e "creativ pe web", Timis "cel mai bun gamer", iar Ilfov este "cetatea filmului".

Chiar daca profesiile din industriile creative au un potential care nu este inca perceput corect de societate, cercetarea realizata de Universitatea din Bucuresti a relevat faptul ca exista potential antreprenorial.

Rezultatele obtinute din studiul realizat de S.C. GEA Strategy & Consulting SA au evidentiat importanta sectorului creativ in plan regional, mai precis la nivel judetean si al regiunilor de dezvoltare.

Toate rezultatele cercetatilor pot fi consultate in versiunile integrale ale studiilor, care se pot descarca de la adresa http://indcreative.postprivatizare.ro.

Studiile de cercetare – varianta completa – pot fi descarcate de aici:

  1. Importanţa economică a industriilor creative: o perspective teritoriala – GEA Strategy & Consulting
  2. Contributia industriilor creative la nivelul economiei nationale – Centrul de Cercetare si Consultanta in Domeniul Culturii
  3. Atractivitatea profesiilor creative si orientări antreprenoriale ale tinerilor in domenii creative – Universitatea Bucuresti
sursa: Oricum.ro

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:



Articole din RO-societatea civila:

» SONDAJ World Vision România. 40% dintre copii nu ar vorbi cu părinții dacă ar fi martori sau victime ale unui abuz sexual, deşi 1 din 6 copii are prieteni sau colegi care au fost abuzați sexual
» Chestionar SENSES, pentru dezvoltarea intreprinderilor sociale din regiunea Dunarii
» Cu 40% abandon școlar în licee, mediul rural cere investiții în educația copiilor
» Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile lanseaza studiul "Romania 2017. Sectorul neguvernamental - profil, tendinte, provocari"
» CNASR Prahova evalueza ce tipuri de profesionisti activeaza in serviciile sociale din judet
» “Renașterea unei profesii sau despre cum este să fii asistent social în România” - Comisia de cercetare a CNASR
» Studiu - Situația asistenților sociali din România
» Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare lansează Raportul de Recomandări al Economiei Sociale România 2013
» Studiu CRED: Harta oportunităţilor de angajare (studiu privind responsabilitatea socială a întreprinderilor faţă de foştii deţinuţi)
» Studiu CRED: Analiza comparată a cadrului legislativ din UE și România privind economia socială
» Modele de întreprinderi sociale pentru grupurile dezavantajate
» Federatia FILANTROPIA: Intreprinderile sociale dezvoltate de organizatii neguvernamentale
» Atlasul Economiei Sociale editia 2012
» Raport de Deschidere privind Economia Socială în România
» Participa la realizarea studiului OECD privind angajabilitatea in sectorul economiei sociale!
» Romania, in urma statelor europene la economie sociala. Legislatia, primul obstacol
» Romania, cea mai mare rata a saraciei si excluziunii in randul copiii si salariatilor arata EUROSTAT
» A fost realizat Raportul preliminar "Economia sociala si problematica varstei a treia. Rolul asociatiilor mutuale si de ajutor reciproc"
» S-a finalizat etapa de cercetare din cadrul implementarii proiectului “Promovarea antreprenoriatului in domeniul industriilor creative”
» ONG-urile au fost mult mai eficiente decat companiile in crearea de locuri de munca in ultimii 10 ani
» Ghidul ONG-urilor pentru 2012 in educatia pentru responsabilitate sociala si dezvoltare durabila
» Atlasul Economiei Sociale (FDSC prin ISE)
» Economia sociala in agricultura Romaniei 2011. Recensamantul agricol al Romaniei aduce date despre formele asociative din agricultura.
» Cercetare în rândul grupurilor supuse riscului de excluziune socială – Raport de cercetare cantitativă şi calitativă
» Cercetare: Creearea si promovarea de instrumente de economie sociala in scopul incluziunii pe piata fortei de munca a persoanelor defavorizate
» Cercetare Blocul National Sindical (BNS)
» I.R.E.S S.R.L. va face pentru Fundatia SOROS o cercetare privind realizarea unei DIAGNOZE PRIVIND ECONOMIA SOCIALA IN SPATIUL RURAL
» Cadrul legal si de reglementare pentru autofinantarea organizatiilor societatii civile
» Economie sociala si cercetare