Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Cum se pregatesc ONG-urile pentru un credit pentru intreprinderi sociale?

Data: 10.09.2011

Reprezentantii organizatiilor neguvernamentale interesati de creditele pentru intreprinderi sociale de la BCR au aflat ieri, in cadrul unui seminar tinut de BCR la ONGFest – Targul Economiei Sociale, ce criterii trebuie sa indeplineasca o intreprindere sociala pentru a fi eligibila, ce contine un plan bun de afaceri si ce elemente sunt centrale in analiza aplicatiei de creditare.

Georgiana Mincu, specialist Afaceri Comunitare in cadrul BCR, a prezentat creditele de finantare a intreprinderilor sociale si avantajele acestora pentru ONG-uri: nu cer garantii, dobanda sau comisioane. Programul va fi testat timp de doi ani, timp in care BCR va aloca imprumuturi in valoare de TREI milioane de lei - „nu este vorba de granturi, ci de imprumuturi rambursabile”, a tinut sa precizeze. Prin aceste credite pot fi finantate organizatii neguvernamentale sau societati comerciale, preferabil infiintate de ONG-uri.

Povestea creditelor BCR a pornit „de la faptul ca suntem constienti ca intreprinderile sociale in Romania sunt un domeniu nou, pe care vrem sa-l sprijinim”, a adaugat Georgiana Mincu.

Criteriile analizate

Cele trei aspecte majore pe care BCR le urmareste in analiza aplicatiei sunt impactul social, afacerea si relatia dintre cele doua. Impactul social trebuie sa fie specific si masurabil, realizabil intr-o perioada definita de timp si relevant pentru nevoile grupului tinta, iar echipa care implementeaza proiectul trebuie sa aiba experienta in domeniul social.

Iuliana Purcarea, consilier clienti microintreprinderi in cadrul BCR, a prezentat apoi perspectiva de business, vorbind despre criteriile urmarite de BCR in evaluarea unei afaceri sociale: sustenabilitatea, capacitatea de rambursare a creditului, transparenta, adaptarea la nevoile si cerintele pietei si competenta echipei.

Generare venituri vs caritate

Reprezentantele BCR au subliniat importanta experientei anterioare a organizatiilor care aplica pentru un astfel de credit, atat in zona sociala, cat si in zona de business si activitati economice - aspect important pentru asigurarea sustenabilitatii afacerii.

Cristian Ispas, primul beneficiar al unui astfel de credit, a vorbit despre infiintarea Clinicii Motivation, o intreprindere sociala care ofera servicii de recuperare medicala cu plata si reinvesteste profitul in servicii gratuite pentru persoane cu dizabilitati care nu-si permit sa plateasca. Profitul reinvestit este una din caractersticile de baza a unei intreprinderi sociale, alaturi de rezolvarea unei probleme sociale si de abordarea business, mentioneaza Georgiana.

Cristian Ispas, director general al Fundatiei Motivation, a explicat de ce ONG-urile se adapteaza cu greu la abordarea economica. Angajatele sale, de exemplu, se obisnuiesc cu greu cu noul mod de lucru - pe bani - ele fiind obisnuite sa lucreze cu persoanele cu dizabilitati, sa le astepte si sa le reprogrameze daca nu pot ajunge. „Daca continuam sa lucram asa, o sa facem in continuare caritate, dar nu o sa generam profit. In ceea ce facem la clinica trebuie sa uitam ca noi, ca si organizatie, facem si caritate.

sursa: stiriong.ro

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: