Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

5 idei de antreprenoriat social din Romania in selectia finala pentru Social Impact Award. Publicul din Romania este invitat sa isi voteze ideea favorita

Data: 08.05.2012

Competiţia Social Impact Award şi-a desemnat finaliştii: cinci idei de antreprenoriat social din România intră în etapa de jurizare regională, unde alături de proiecte din Austria şi Cehia vor concura pentru cele 4 premii în valoare de 4000 de euro fiecare. Câştigătorii competiţiei internaţionale vor fi selectaţi de un juriu multidisciplinar regional şi anunţaţi în cadrul unei ceremonii de premiere care va avea locla Viena pe 1 iunie.

În perioada 7-31 mai, ideile finaliste vor participa la o etapă naţională de vot public. În această fază, publicul din România are oportunitatea de a alege o idee câştigătoare la secţiunea Community Award pe pagina: socialimpactaward.

net/romania/community-voting. Echipa câştigătoare la secţiunea votul publicului va fi premiată cu 1500 de euro oferiţi de Verbund.


În plus, echipele finaliste din România vor fi premiate cu câte un bilet de participare la o conferinţă internaţională pe tema inovării sociale organizată de roPot în această toamnă, iar pentru a-şi pune în practică ideile, fiecare echipă va beneficia pe timpul verii de un abonament nelimitat la The HUB Bucharest.
 

Cele 5 proiecte finaliste care pot fi votate în cadrul Community Award sunt:

  • TimeBank Romania este o platformă online şi fizică unde membrii, în marea lor majoritate tineri, pot învaţa unii de la ceilalţi de la cursuri de chitara la limbi straine, iar în schimbul cunoştinţelor căpătate îşi oferă timpul şi propriile abilităţi altor membri ai comunităţii, moneda de schimb fiind timpul şi nu banii. Proiectul este propus de Ioana-Roxana Zamfir, Armina Stepan, Irina Enache, Roxana Vasile şi Simona Drăgulescu.
  • Blind Man Symphony: proiectul propus de Sava Ştefan, Popovici Adrian şi Irina Mihaela Tataranu oferă persoanelor cu deficienţe de auz posibilitatea de a se deplasa prin oraş cu ajutorul unei hărţi acustice.
  • Şezătoarea: proiectul propus de Gabriela Mindru, Alexandra Vasiliu, Ana Paraschiv şi Alma Iatan doreşte să îi reconecteze pe locuitorii oraşelor la tradiţiile populare prin organizarea de şezători. Astfel de evenimente pot reprezenta şi o sursă suplimentară de venit pentru membrii comunităţilor rurale.
  • Upside Down: iniţiat de Andreea Zaharescu, Alexandru Ionuţ Pahontu, Alina Mihaela Avatamanitei şi Roxana Antochi, este un proiect de mediu ce are la bază conceptul de reciclare a unor materiale ce altfel s-ar transforma în deşeuri. Astfel iau nastere portofele din cutii de lapte, genţi de damă din anvelope auto şi multe altele.
  • Rural Fashion: ideea Mariei Tutu constă în reinventarea straielor populare româneşti într-o notă modernă, activitate ce îşi propune să promoveze respectarea şi conservarea tradiţiei şi să creeze locuri de muncă pentru tinerii din mediul rural.
Ideile finaliste au fost selectate de un juriu multidisciplinar cu experienţă în diverse domenii de activitate, dar cu interese comune în zona de antreprenoriat social. Dintr-un număr total de 41 de aplicaţii înscrise în perioada 21 februarie – 5 aprilie, au fost alese cele mai bune 5 idei de antreptrenoriat social. Pe parcursul perioadei de aplicaţii, 500 de studenţi au participat la 16 workshop-uri pregătitoare organizate în Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Constanţa. În cadrul workshop-urilor, antreprenori locali sociali, reprezentanţi ai mediului ONG şi facilitatori cu experienţă au oferit studenţilor know-how, suport, feedback, dar şi inspiraţie.

“Să jurizez ideile înscrise la Social Impact Award a însemnat pentru mine o doză uriaşă de creativitate, de inovaţie, de entuziasm şi, cel mai important, de încredere. Am toată încrederea în aceşti tineri şi în soluţiile propuse de ei, care, dacă sunt puse în practică, pot genera o adevărată schimbare în bine. Pentru asta, e important nu doar să fie recunoscuţi, ci să fie şi susţinuti pe mai departe, atât de finanţatori, cât şi de comunitate în general. Cu puţin ajutor din partea noastră, sunt convinsă că aceşti tineri vor schimba lumea.” Ana Ilinca Macri, Membru al juriului, Head of Internal Communications and Community Affairs, BCR

În alegerea proiectelor juriul a ţinut cont de 3 criterii:

  • Inovare: proiectul şi implementarea lui trebuiau să fie inovatoare, să propună soluţii şi abordări noi ale unei probleme sociale.
  • Impact social: proiectul trebuia să aibă un impact măsurabil şi semnificativ în societate. Candidatul trebuia să demonstreze atât eficacitatea ideii, cât şi fezabililtatea acesteia.
  • Planificare realistă: Pentru o bună implementare, proiectul trebuia să aibă obiective măsurabile şi realiste. De asemenea, trebuia să includă o planificare riguroasă a acţiunilor de întreprins, dar şi a resurselor umane care vor fi mobilizate în acest sens.

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: