About UsNewsGood practiceResearchPoliciesOpportunitiesMediaGallery

Prezentarea proiectului “Revenirea foştilor deţinuţi pe piaţa muncii şi integrarea lor în societate”

Data: 14.07.2012

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor, a organizat în data de 11 iulie un eveniment de prezentare a proiectului “Revenirea foștilor deținuți pe piața muncii și integrarea lor în societate” – proiect co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.


Întâlnirea pe tema incluziunii sociale a foștilor deținuți a avut drept scop informarea și crearea unui spațiu de dezbatere cu privire la această problematică, prin încurajarea dialogului cu instituțiile publice și private, în vederea identificării, printr-un efort comun, a unor soluții de reintegrare pe piața muncii și în societate a foștilor deținuți, considerate urgente pentru reducerea fenomenului de recidivă și infracționalitate în România.

La eveniment au participat reprezentanţi ai organizațiilor partenere în cadrul proiectul, reprezentanți ai instituțiilor publice centrale, mass-media, membri ai mediului academic, ONG-uri, asociații și fundații de servicii sociale.

În cadrul evenimentului au avut loc dezbateri și concluzii cu privire la obiectivele propuse în implementarea proiectului pentru incluziunea socială a foștilor deținuți după liberarea acestora din penitenciar. Partenerii au atras atenția asupra faptului că abordarea societății cu privire la fenomenul infracțional este axată pe ținerea în custodie și pe componeta punitivă a persoanele care comit infracțiuni. Pe lângă consecințele grave asupra societății pe care le presupune reîntoarcerea lor în penitenciare, aceasta abordare este extrem de costisitoare și ineficientă în ceea ce privește nivelul de recidivă.

Totodată, Administrația Națională a Penitenciarelor subliniază faptul că cel mai important aspect al acestei probleme este reintegrarea foștilor deținuți pe piața muncii, în vederea facilitării șanselor acestora de a-și asigura traiul zilnic după eliberarea din detenție. În acest sens, ANP face apel la mediul privat (posibili angajatori) să se informeze cu privire la oferta de forță de muncă din partea penitenciarelor, care include o paletă largă de calificări pe piața muncii: construcții, confecții, lucrări industriale și chiar servicii de call-center. În plus, prin angajarea persoanelor private de libertate, angajatorii pot beneficia de diferite stimulente fiscale, precum forță de muncă cu cost redus.

Proiectul “Revenirea foștilor deținuți pe piața muncii și integrarea lor în societate” presupune trei componente majore:

1. Îmbunătățirea cadrului legal și administrativ pentru facilitarea incluziunii sociale a foștilor deținuți prin emiterea de studii și recomandări practice privind modele de bune practici folosite cu succes la nivelul Uniunii Europene. Recomandările vor fi înainte Guvernului, în vederea transpunerii în legislația românească și a implementării măsurilor în contextul national.

2. Asigurarea unor traininguri pentru deţinuţi aflați în regim deschis sau semi-deschis destinate inițierii și calificării acestora în meserii ecologice. Un numar de 136 de deţinuţi vor beneficia astfel de pregătire profesională în meserii ocupaţionale în domeniul agriculturii şi al construcţiilor, cu scopul de a învăţa o meserie şi de a avea şanse mai mari de angajare după liberare. Centrele de training vor fi amenajate în Delta Dunării, în cadrul Penitenciarului Tulcea, secţia Chilia şi grindul Tătaru. Asigurarea unor trainiguri pentru deținuți menite să le ofere informații și asistență psihosocială, necesare în procesul acestora de reintegrare. Nu în ultimul rând, personalul de supraveghere din penitenciarele românești va beneficia de trainguri pe teme de Comunicare și Rezoluție a situațiilor conflictuale, în vederea facilitării muncii și relaționării acestora cu deținuții.

3. Campanie media de conștientizare și comunicare cu privire la reintegrarea foștilor deținuți pe piata muncii, în vederea combaterii discriminării și a mentalitătiilor colective negative ce îngreunează incluziunea socială a acestui grup  vulnerabil. În cadrul campaniei vor fi organizate opt seminarii regionale de promovare a proiectului la nivel național și evenimente de informare a publicului cu privire la activitățiile din cadrul proiectului, a informat Mihai Moia, Manager de Proiect – Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Cu ocazia evenimentului a fost prezentat spot-ul TV realizat în cadrul campaniei de informare și conștientizare privind incluziunea socială a foștilor deținuți: www.youtube.com/watch?v=VsOTlTdBZkU

În cadrul întâlnirii a avut loc un moment artistic oferit de șase adolescenți de la “Penitenaciarul de Minori și Tineri Craiova”, care au susținut un concert la tobe bongos. Tinerii au împărtășit cu cei prezenți câteva impresii cu privire la experiența în detenție. Întrebați de ce le este teamă atunci când vor fi eliberați, aceștia au răspuns că le este teamă de faptul că vor fi respinși de cei din jur. Deși au planuri de viitor după eliberare si vor să își întemeieze propria familie, tinerii sunt sceptici cu privire la găsirea unui loc de muncă, deoarece nu au educația necesară (doar câteva clase) și vor avea cazier. Cea mai grea problemă cu care se confruntă copiii și tinerii din penitenciar este lipsa familiei și dorul de cei dragi. Mulți dintre aceștia nu și-au mai vazut părinții și frații de 2-3 ani, din cauza distanței și a imposibilității familiilor de a-i vizita.

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Your name (optional)

Optionally you can attach five files or less to this comment (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:Articole din Events:

» PRESS CONFERENCE INVITATION LAUNCHING PROJECT S.M.A.R.T.
» Cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntarului, Asociația „Armata Salvării din România” anunță deschiderea Centrului de Resurse pentru Voluntari
» 100 de proiecte, peste 50.000 de beneficiari
» Kane Citizen Programme | Antreprenoriat Social
» Asociația „Misiunea Creștină Armata Salvării” vă invită marți, 4 iulie ora 10.30, la evenimentul care marcheaza închiderea proiectului „Centre Comunitare Armata Salvării Iași și Ploiești”
» Invitatie eveniment final proiect "Social Entrepreneurship in a European Dimension", 30 Mai 2017
» Prima editie eCo traditii 2017 debuteaza la Cluj-Napoca, in Manastur
» Conferința națională „Economia Socială în 2015. Proiecte, realizări și perspective”
» CARTE PENTRU COPII - Aniversare - Bibliotecă
» Skills and mobility for competitiveness
» Economia socială, șansă pentru comunitățile locale, soluție pentru mediul înconjurător în Delta Dunării
» Changemakers - Antreprenoriatul social: Un altfel de business
» Seminarul Rolul cultelor si al organizatiilor religioase in dezvoltarea economiei sociale
» Conferinta Internationala de Cercetare a Economiei Sociale va ajune in 2013 la cea de-a 4-a editie
» Connection 2013 – cea mai mare conferinta dedicata antreprenoriatului si inovarii sociale
» Conferinta internationala de cercetare pe tema intreprinderii sociale, editia a 4-a
» CONFERINTA NATIONALA - “Incluziune si economie sociala. Modele regionale - bune practici europene”
» Terra Park – Targul micilor mestesugari si antreprenori CONIL / 23 februarie 2013
» Solutii pentru stimularea responsabilitatii sociale prin sistemul de achizitii publice
» 3 Voluntari aleargă un Semimaraton pentru Scufiţa Roşie
» Masa rotunda “Antreprenoriatul social in Romania – oportunitati si provocari”
» Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013 in lume
» IES Conference
» Workshop exploratoriu "Produse traditionale: autenticitate si calitate" 26 - 27 septembrie 2012, Bucuresti
» Prima bursa de afaceri sociale, in cadrul Zilelor Craiovei (25-30 octombrie)
» Targul Organizaţiilor Neguvernamentale din municipiul Arad, 17-19 septembrie 2012
» Rolul antreprenorului in societate la HUB Talks
» Conferinta „Rolul statului in promovarea responsabilitatii sociale”
» Centru de cazare pentru persoane fara adapost, la standarde europene, inaugurat la Bistrita
» Se deschide Manufactura de Procesare Fructe din Zetea
» Proiect strategic: Retea regionala pentru promovarea si aplicarea conceptelor economiei sociale in vederea cresterii sanselor de reinsertie sociala a persoanelor cu dizabilitati”
» A 25-a Conferinta Aniversara Social Firms Europe CEFEC 2012 - “Economia Sociala, Trend sau Realitate”
» Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale invita persoanele interesate sa contribuie la imbunatatirea studiului "Facilitati de ingrijire a copiilor, factor determinant pentru reintoarcerea pe piata muncii a femeilor"
» Economia sociala pentru comunitatile de romi - Antreprenoriat si dezvoltare comunitara
» Start la proiectul OpenEd in Arad, educatie GRATUITA pentru liceenii cu dificultati economico-sociale!
» Societal organizeaza Universitatea de vara pe tema Responsabilitatii Sociale
» Sprijin pentru intreprinderi sociale in mediul rural. Aplica la programul “Asocierea: o sansa pentru agricultori”!
» Societal cauta 16 proiecte-pilot de Responsabilitate Sociala!
» Prezentarea proiectului “Revenirea foştilor deţinuţi pe piaţa muncii şi integrarea lor în societate”
» Festivalul Eco Handmade “Think Green” 2012
» Conferinta internationala: Daca nu este pentru profit, atunci pentru ce? Si cum?
» Strategia Dunarii pe intelesul oamenilor de afaceri
» Educatia copiilor din comunitatile defavorizate
» Centrele Comunitare Resursa la 1 an de activitati in folosul comunitatilor
» Casele de Ajutor Reciproc - Actori ai Economiei Sociale din Romania
» Seminar: Rolul economiei sociale in dezvoltarea durabila a zonelor montane
» "Responsabilitatea sociala corporativa – solutie pentru o activitate sustenabila" - o serie de workshop-uri dedicate patronatelor, sindicatelor, camerelor de comert si industrie si asociatiilor de IMM-uri
» Ziua Internationala a Actiunii United Way, o zi de voluntariat in comunitate
» Conferinta “Antreprenoriatul in contextul crizei economice”, Bucuresti, joi 21 iunie 2012. PARTICIPARE GRATUITA!
» CeRe organizeaza evenimentul “Incluziunea sociala si economica a cetatenilor de etnie roma”
» Sesiune de informare la Calarasi privind Schemele de Grant din cadrul Programul de Cooperare Elvetiano-Roman
» Sesiune de informare la Cluj privind Schemele de Grant din cadrul Programului de Cooperare Elvetiano-Roman
» Introducerea voluntariatului, a învățării în context nonformal și a activităților de tineret între priorităţile de finanţare ale Fondului Social European pentru perioada 2014 -2020
» Prima conferinta cu tema “Investiti in Romania”
» Modalitati de abordare a educatiei nonformale in companiile din Romania, consultari locale in Bucuresti
» Competitia internationala Social Impact Award si-a desemnat castigatorii
» Start Up Your Idea – editia a treia
» Serie de workshop-uri GRATUITE dedicate responsabilitatii sociale corporative, solutie pentru o activitate sustenabila
» Forumul european Servicii sociale de calitate in fiecare comunitate – provocari si oportunitati
» Ceremonia de absolvire a bursierilor FSC
» Castigatorii editiei aniversare a Galei Societatii Civile
» Fonduri elvetiene pentru proiecte romanesti
» Atelierele de Responsabilitate Sociala organizate de Societal
» Au inceput inscrierile pentru editia a IVa a Galei Premiilor Participarii Publice
» Seminar “Medierea muncii pentru persoanele cu dizabilitati”
» AIESEC University, rezultate si experiente memorabile
» Sezătoarea – un pas spre dezvoltarea durabila a satului romanesc
» Proiectul ”Actionăm responsabil! – Reteaua Sociala RSC” a primit trofeul ”Black Sea – Danubian Social & Economic Innovator”
»
» Povestile se transforma in realitate in Saptamana Nationala a Voluntariatului - 14-20 mai 2012
» Saptamana Tinerilor Anteprenori - eveniment organizat in cadrul proiectului “Incluziune sociala si pe piata muncii prin intreprinderi sociale”
» “Antreprenoriat, primii pasi”, eveniment gratuit la Ploiesti, 18 mai 2012
» Saptamana Antreprenoriatului Feminin
» Online Career Day 2012 – Eveniment special la Iasi de dezvoltare personala pentru cariera
» Poate fi dizabilitatea transformata in succes?
» 13 ani de Habitat for Humanity!
» Iasi Educational Trade Show, expozitii, muzica, targ de carte, gala educatiei la Iasi 1-3 iunie 2012
» Persoanele cu dizabilitati va dau intalnire in Club A!
» INSPIRO, un eveniment creat pentru a inspira oamenii din companii, manageri sau tineri profesionisti / Bucuresti, 16 mai
» Ziua Internationala a Comertului Echitabil sarbatorita la Iasi, 12 mai 2012
» Saptamana aceasta are loc evenimentul Top Talents – proiect dedicat tinerilor cu rezultate remarcabile
» Primii pasi in antreprenoriat se invata la Ploiesti. Eveniment fara taxa de participare!
» Conferinta de Atragere de Fonduri organizata de ARC
» Targul organizatiilor neguvernamentale "Impreuna pentru comunitate", editia a X-a
» ResponsabilitateSociala.ro organizeaza a doua editie a "European CSR Lessons"
» BEST Cluj-Napoca organizeaza cea de-a XVIII-a editie a evenimentului de cariera JobShop
» BizCamp Bucuresti, a 7-a editie
» Centru de resurse in economia sociala la Primaria Piatra - Neamt
» Concurs artistic "Fair Trade" in cadrul Saptamanii Comertului Echitabil
» Despre comunitati de romi, antreprenoriat social si economia de piata
» YPC Cafe organizeaza seara dedicata filmelor TED
» Ultima saptamana de inscriere in programul Tineri Antreprenori de Succes
» Workshopuri deschise la Iasi in cadrul Social Impact Award
» Inaugurarea Anului European al imbatranirii active in Romania
» Conferinta “Serviciile Clubhouse, o oportunitate pentru Romania?”
» Lansare prima cafenea non-profit din Romania
» Invitatie la dezbaterea proiectului de lege privind finantarea serviciilor sociale
» Prima ediţie Social Media Summit Bucureşti
» Seminar de Economie Sociala pentru tineri economisti, la Forli
» AIESEC Sibiu organizeaza PERSPECTIVE, eveniment dedicat mediului business
» Akcees aduce oportunitatile mai aproape de tineri
» Seminariile ONGLex: O noua oportunitate pentru sectorul neguvernamental
» Conferinta de incheiere a proiectului "Parteneri strategici in domeniul incluziunii sociale"
» Conferinta internationala pe tema responsabilitatii sociale la Sibiu
» RoPot continua evenimentele din cadrul Serilor de Antreprenoriat Social
» Incep inscrierile la Gala Societatii Civile, editia 2012
» Concurs de inovare sociala la Social Innovation Relay
» Antreprenoriatul social, una dintre temele fierbinti din cadrul Romanian Business Leaders Summit
» Concurs de proiecte dezvoltate in parteneriate internationale intre scoli
» A fost lansata editia a treia a Studiului privind Sistemul National de Integritate de catre Transparancy International Romania
» Lansarea la nivel national a procesului de programare a fondurilor europene destinate unei dezvoltari inteligente
» “Saptamana Egalitatii de Sanse” ajunge la Sibiu
» YoungDiplo pune pe harta viitorul strategic al Romaniei
» Ateliere de planificare a Responsabilitatii Sociale
» Fundatia Blue Heron organizeaza editia jubiliara a Valentine’s Day Charity Ball
» ERASMUS FOR ALL
» Fundatia „Pentru Voi” premiata pentru Excelenta in implicare sociala
» Expozitii de proiecte ROMANIA de IMPACT
» Habitat for Humanity România pe podium la Gala Voluntarilor cu “Big Build 2011”
»
»
»
» ZIUA PORTILOR DESCHISE la Atelierele de terapie ocupationala
»
»
»
»
»
»
»
»
»
» Cum contribuie mass-media la responsabilitatea sociala?
»
»
» Societal
»
» Seminarul regional de promovare a angajabilitatii tinerilor dupa eliberarea din penitenciar
»
»
» Stiri de la primul targ de economie sociala
»
»
» Seara de Antreprenoriat Social - Sacosa de Panza
» La Field Challenge, roPot te invata cum sa transformi implicarea in societate intr-o afacere sociala
»
»