About UsNewsGood practiceResearchPoliciesOpportunitiesMediaGallery

Economia sociala pentru comunitatile de romi - Antreprenoriat si dezvoltare comunitara

Data: 25.07.2012

Departamentul pentru Relaţii Interetnice (DRI) – Guvernul României, Alianţa Civică a Romilor din România (ACRR), Fundaţia Centrul pentru Analiză şi Dezvoltare Instituţională (CADI Eleutheria) în colaborare cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP România) au organizat la Tulcea,în data de 21 iulie 2012, forumul “Economia socială pentru comunitățile de romi – Antreprenoriat și dezvoltare comunitară”.

Dezbaterea și-a propus sa creeze o platformă de discuţii unde practicienii, liderii comunitari, decidenţii politici şi reprezentanţii sectorului privat pot interacționa şi pot face schimb de experienţă în probleme legate de dezvoltarea comunităţilor sărace din regiunea Sud-Est, precum sunt cele de romi.

 Experienţa acumulată la nivel naţional în ceea ce priveşte economia socială poate contribui la procesul de dezvoltare locală prin transferul de bune practici, replicarea modelelor de succes sau prin asistenţa tehnică directă. Astfel, pentru a asigura acest dialog, forumul a urmărit atingerea următoarelor obiective: (a) facilitarea schimbului de experienţă între autorităţile locale pe tema economiei sociale în rândul comunităţilor de romi; (b) reunirea actorilor principali din domeniul economiei sociale şi comunităţilor de romi cu partenerii acestora din instituţii guvernamentale, societatea civilă şi sectorul privat.


Datele statistice şi experienţa acumulată în România arată că economia socială nu poate avea impact la nivel comunitar atât timp cât nu este acompaniată de proiecte de dezvoltare în alte domenii precum infrastructură, educaţie şi servicii sociale.  De aceea, agenda forumului a inclus două sesiuni plenare în care au fost abordate subiecte precum profilul socio-economic al comunităţilor de romi din Tulcea, optimizarea politicilor locale pentru dezvoltare durabilă şi modele de implicare a comunităţilor defavorizate în dezvoltarea economiei sociale. La forum au participat peste 75 de actori şi promotori ai economiei sociale, reprezentanţi ai societăţii civile, ai comunităţii oamenilor de afaceri şi factori politici.

În cadrul forumului, UNDP și partenerii din proiect au lansat raportul “Economia socială și comunitățile de romi – provocări și oportunități”. Cercetarea oferă o imagine de ansamblu asupra aplicabilităţii economiei sociale în rândul comunităţilor de romi din România, identificând oportunităţile de dezvoltare şi principalele provocări în implementarea iniţiativelor specifice de economie socială. Astfel, raportul include informaţii cu privire la modelele de economie socială din România, strategiile dezvoltate de instituţiile guvernamentale şi de societatea civilă pentru creşterea nivelului de incluziune socială a membrilor comunităţilor de romi din România, barierele şi oportunităţile de dezvoltare a modelelor de economie socială în rândul acestora.

Cercetarea evidențiază faptul că, atât la nivel internaţional cât şi în România, populaţia aparţinând minorităţii romilor reprezintă unul dintre cele mai expuse grupuri la excluziunea de pe piaţa muncii, înregistrând rate de ocupare substanţial mai reduse decât cele valabile pentru populaţia majoritară. Acest fapt este determinat, în primul rând, de nivelul scăzut de educaţie şi de lipsa calificărilor profesionale, însă prejudecăţile şi discriminarea joacă un rol important în excluderea socială şi economică a romilor. Totodată, romii sunt ocupaţi preponderent în sectorul informal sau al gospodăriilor, necontribuind şi, implicit, nebeneficiind de asigurări sociale. Politicile publice de incluziune a romilor pe piaţa muncii şi-au dovedit parțial eficienţa până în prezent. Caracterul sectorial al intervenţiilor neacoperind complexitatea problemelor din comunităţile de romi confruntate cu vulnerabilităţi multiple.

Raportul conţine o serie de recomandări aplicabile atât la nivel naţional cât şi la nivel local. Aceste recomandări se concentrază atât pe planificarea integrată a dezvoltării comunităților de romi, cât și pe integrarea proiectelor de economie socială pentru comunitățile de romi în planurile /strategiile de dezvoltare locală. De asemenea, recomandările vizează atingerea obiectivelor economice asumate de economia socială, evaluarea nevoilor pieței, adaptarea serviciilor oferite și a produselor la aceste nevoi – condiții esențiale de dezvoltare a inițiativelor sociale.

O delegaţie formată din mai mulţi reprezentanţi UNDP, condusă de Parviz Fartash, Reprezentant Rezident a.i. UNDP, au participat la acest eveniment alături de Rodica Precupeţu, Șef serviciu – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Guvernul României; Daniela Stoica, Primăria Municipiului Tulcea; Gabriel Stoica, Inspector școlar pentru problemele educaționale ale rromilor – Inspectoratul Școlar Judeţean Tulcea; Daniel Pagu, Primăria Sectorului 1 Bucureşti; Cornel Ditcov, Preşedinte – Asociaţia Centrul European pentru Diversitate (Centrul  EUdivers).

Începând cu anul 2011, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) implementează Proiectul  POSDRU/69/6.1/S/34922 “Economia Socială ca soluţie a dezvoltării comunităţilor Roma din România”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Prin acest proiect, UNDP susţine şi contribuie la dialogul naţional referitor la combaterea sărăciei în rândul comunităţilor de romi. Prin implicarea tuturor actorilor din domeniu (societatea civilă, comunităţi de romi, instituţii guvernamentale) proiectul susţine dezvoltarea regiunilor ţării prin definirea contextelor locale şi identificarea intervenţiilor de incluziune socială şi economică a comunităţilor de romi.

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) este agenţie subsidiară din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite având rolul de divizie operaţională a Naţiunilor Unite la nivel de ţară şi lucrează cu parteneri în numeroase ţări pentru a promova dezvoltarea durabilă, eradicarea sărăciei, emanciparea femeilor, buna guvernare şi statul de drept. UNDP este prezent în 166 de ţări. Biroul de ţară din România este interesat de intensificarea activităţilor sale de dezvoltare în ceea ce priveşte consolidarea guvernării democratice la nivel naţional şi local şi a practicilor privind incluziunea socială.

Pentru mai multe informaţii despre programele UNDP România vizitaţi www.undp.ro

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Your name (optional)

Optionally you can attach five files or less to this comment (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:Articole din Events:

» PRESS CONFERENCE INVITATION LAUNCHING PROJECT S.M.A.R.T.
» Cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntarului, Asociația „Armata Salvării din România” anunță deschiderea Centrului de Resurse pentru Voluntari
» 100 de proiecte, peste 50.000 de beneficiari
» Kane Citizen Programme | Antreprenoriat Social
» Asociația „Misiunea Creștină Armata Salvării” vă invită marți, 4 iulie ora 10.30, la evenimentul care marcheaza închiderea proiectului „Centre Comunitare Armata Salvării Iași și Ploiești”
» Invitatie eveniment final proiect "Social Entrepreneurship in a European Dimension", 30 Mai 2017
» Prima editie eCo traditii 2017 debuteaza la Cluj-Napoca, in Manastur
» Conferința națională „Economia Socială în 2015. Proiecte, realizări și perspective”
» CARTE PENTRU COPII - Aniversare - Bibliotecă
» Skills and mobility for competitiveness
» Economia socială, șansă pentru comunitățile locale, soluție pentru mediul înconjurător în Delta Dunării
» Changemakers - Antreprenoriatul social: Un altfel de business
» Seminarul Rolul cultelor si al organizatiilor religioase in dezvoltarea economiei sociale
» Conferinta Internationala de Cercetare a Economiei Sociale va ajune in 2013 la cea de-a 4-a editie
» Connection 2013 – cea mai mare conferinta dedicata antreprenoriatului si inovarii sociale
» Conferinta internationala de cercetare pe tema intreprinderii sociale, editia a 4-a
» CONFERINTA NATIONALA - “Incluziune si economie sociala. Modele regionale - bune practici europene”
» Terra Park – Targul micilor mestesugari si antreprenori CONIL / 23 februarie 2013
» Solutii pentru stimularea responsabilitatii sociale prin sistemul de achizitii publice
» 3 Voluntari aleargă un Semimaraton pentru Scufiţa Roşie
» Masa rotunda “Antreprenoriatul social in Romania – oportunitati si provocari”
» Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013 in lume
» IES Conference
» Workshop exploratoriu "Produse traditionale: autenticitate si calitate" 26 - 27 septembrie 2012, Bucuresti
» Prima bursa de afaceri sociale, in cadrul Zilelor Craiovei (25-30 octombrie)
» Targul Organizaţiilor Neguvernamentale din municipiul Arad, 17-19 septembrie 2012
» Rolul antreprenorului in societate la HUB Talks
» Conferinta „Rolul statului in promovarea responsabilitatii sociale”
» Centru de cazare pentru persoane fara adapost, la standarde europene, inaugurat la Bistrita
» Se deschide Manufactura de Procesare Fructe din Zetea
» Proiect strategic: Retea regionala pentru promovarea si aplicarea conceptelor economiei sociale in vederea cresterii sanselor de reinsertie sociala a persoanelor cu dizabilitati”
» A 25-a Conferinta Aniversara Social Firms Europe CEFEC 2012 - “Economia Sociala, Trend sau Realitate”
» Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale invita persoanele interesate sa contribuie la imbunatatirea studiului "Facilitati de ingrijire a copiilor, factor determinant pentru reintoarcerea pe piata muncii a femeilor"
» Economia sociala pentru comunitatile de romi - Antreprenoriat si dezvoltare comunitara
» Start la proiectul OpenEd in Arad, educatie GRATUITA pentru liceenii cu dificultati economico-sociale!
» Societal organizeaza Universitatea de vara pe tema Responsabilitatii Sociale
» Sprijin pentru intreprinderi sociale in mediul rural. Aplica la programul “Asocierea: o sansa pentru agricultori”!
» Societal cauta 16 proiecte-pilot de Responsabilitate Sociala!
» Prezentarea proiectului “Revenirea foştilor deţinuţi pe piaţa muncii şi integrarea lor în societate”
» Festivalul Eco Handmade “Think Green” 2012
» Conferinta internationala: Daca nu este pentru profit, atunci pentru ce? Si cum?
» Strategia Dunarii pe intelesul oamenilor de afaceri
» Educatia copiilor din comunitatile defavorizate
» Centrele Comunitare Resursa la 1 an de activitati in folosul comunitatilor
» Casele de Ajutor Reciproc - Actori ai Economiei Sociale din Romania
» Seminar: Rolul economiei sociale in dezvoltarea durabila a zonelor montane
» "Responsabilitatea sociala corporativa – solutie pentru o activitate sustenabila" - o serie de workshop-uri dedicate patronatelor, sindicatelor, camerelor de comert si industrie si asociatiilor de IMM-uri
» Ziua Internationala a Actiunii United Way, o zi de voluntariat in comunitate
» Conferinta “Antreprenoriatul in contextul crizei economice”, Bucuresti, joi 21 iunie 2012. PARTICIPARE GRATUITA!
» CeRe organizeaza evenimentul “Incluziunea sociala si economica a cetatenilor de etnie roma”
» Sesiune de informare la Calarasi privind Schemele de Grant din cadrul Programul de Cooperare Elvetiano-Roman
» Sesiune de informare la Cluj privind Schemele de Grant din cadrul Programului de Cooperare Elvetiano-Roman
» Introducerea voluntariatului, a învățării în context nonformal și a activităților de tineret între priorităţile de finanţare ale Fondului Social European pentru perioada 2014 -2020
» Prima conferinta cu tema “Investiti in Romania”
» Modalitati de abordare a educatiei nonformale in companiile din Romania, consultari locale in Bucuresti
» Competitia internationala Social Impact Award si-a desemnat castigatorii
» Start Up Your Idea – editia a treia
» Serie de workshop-uri GRATUITE dedicate responsabilitatii sociale corporative, solutie pentru o activitate sustenabila
» Forumul european Servicii sociale de calitate in fiecare comunitate – provocari si oportunitati
» Ceremonia de absolvire a bursierilor FSC
» Castigatorii editiei aniversare a Galei Societatii Civile
» Fonduri elvetiene pentru proiecte romanesti
» Atelierele de Responsabilitate Sociala organizate de Societal
» Au inceput inscrierile pentru editia a IVa a Galei Premiilor Participarii Publice
» Seminar “Medierea muncii pentru persoanele cu dizabilitati”
» AIESEC University, rezultate si experiente memorabile
» Sezătoarea – un pas spre dezvoltarea durabila a satului romanesc
» Proiectul ”Actionăm responsabil! – Reteaua Sociala RSC” a primit trofeul ”Black Sea – Danubian Social & Economic Innovator”
»
» Povestile se transforma in realitate in Saptamana Nationala a Voluntariatului - 14-20 mai 2012
» Saptamana Tinerilor Anteprenori - eveniment organizat in cadrul proiectului “Incluziune sociala si pe piata muncii prin intreprinderi sociale”
» “Antreprenoriat, primii pasi”, eveniment gratuit la Ploiesti, 18 mai 2012
» Saptamana Antreprenoriatului Feminin
» Online Career Day 2012 – Eveniment special la Iasi de dezvoltare personala pentru cariera
» Poate fi dizabilitatea transformata in succes?
» 13 ani de Habitat for Humanity!
» Iasi Educational Trade Show, expozitii, muzica, targ de carte, gala educatiei la Iasi 1-3 iunie 2012
» Persoanele cu dizabilitati va dau intalnire in Club A!
» INSPIRO, un eveniment creat pentru a inspira oamenii din companii, manageri sau tineri profesionisti / Bucuresti, 16 mai
» Ziua Internationala a Comertului Echitabil sarbatorita la Iasi, 12 mai 2012
» Saptamana aceasta are loc evenimentul Top Talents – proiect dedicat tinerilor cu rezultate remarcabile
» Primii pasi in antreprenoriat se invata la Ploiesti. Eveniment fara taxa de participare!
» Conferinta de Atragere de Fonduri organizata de ARC
» Targul organizatiilor neguvernamentale "Impreuna pentru comunitate", editia a X-a
» ResponsabilitateSociala.ro organizeaza a doua editie a "European CSR Lessons"
» BEST Cluj-Napoca organizeaza cea de-a XVIII-a editie a evenimentului de cariera JobShop
» BizCamp Bucuresti, a 7-a editie
» Centru de resurse in economia sociala la Primaria Piatra - Neamt
» Concurs artistic "Fair Trade" in cadrul Saptamanii Comertului Echitabil
» Despre comunitati de romi, antreprenoriat social si economia de piata
» YPC Cafe organizeaza seara dedicata filmelor TED
» Ultima saptamana de inscriere in programul Tineri Antreprenori de Succes
» Workshopuri deschise la Iasi in cadrul Social Impact Award
» Inaugurarea Anului European al imbatranirii active in Romania
» Conferinta “Serviciile Clubhouse, o oportunitate pentru Romania?”
» Lansare prima cafenea non-profit din Romania
» Invitatie la dezbaterea proiectului de lege privind finantarea serviciilor sociale
» Prima ediţie Social Media Summit Bucureşti
» Seminar de Economie Sociala pentru tineri economisti, la Forli
» AIESEC Sibiu organizeaza PERSPECTIVE, eveniment dedicat mediului business
» Akcees aduce oportunitatile mai aproape de tineri
» Seminariile ONGLex: O noua oportunitate pentru sectorul neguvernamental
» Conferinta de incheiere a proiectului "Parteneri strategici in domeniul incluziunii sociale"
» Conferinta internationala pe tema responsabilitatii sociale la Sibiu
» RoPot continua evenimentele din cadrul Serilor de Antreprenoriat Social
» Incep inscrierile la Gala Societatii Civile, editia 2012
» Concurs de inovare sociala la Social Innovation Relay
» Antreprenoriatul social, una dintre temele fierbinti din cadrul Romanian Business Leaders Summit
» Concurs de proiecte dezvoltate in parteneriate internationale intre scoli
» A fost lansata editia a treia a Studiului privind Sistemul National de Integritate de catre Transparancy International Romania
» Lansarea la nivel national a procesului de programare a fondurilor europene destinate unei dezvoltari inteligente
» “Saptamana Egalitatii de Sanse” ajunge la Sibiu
» YoungDiplo pune pe harta viitorul strategic al Romaniei
» Ateliere de planificare a Responsabilitatii Sociale
» Fundatia Blue Heron organizeaza editia jubiliara a Valentine’s Day Charity Ball
» ERASMUS FOR ALL
» Fundatia „Pentru Voi” premiata pentru Excelenta in implicare sociala
» Expozitii de proiecte ROMANIA de IMPACT
» Habitat for Humanity România pe podium la Gala Voluntarilor cu “Big Build 2011”
»
»
»
» ZIUA PORTILOR DESCHISE la Atelierele de terapie ocupationala
»
»
»
»
»
»
»
»
»
» Cum contribuie mass-media la responsabilitatea sociala?
»
»
» Societal
»
» Seminarul regional de promovare a angajabilitatii tinerilor dupa eliberarea din penitenciar
»
»
» Stiri de la primul targ de economie sociala
»
»
» Seara de Antreprenoriat Social - Sacosa de Panza
» La Field Challenge, roPot te invata cum sa transformi implicarea in societate intr-o afacere sociala
»
»