Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

ViDEO conferinta: Legea Salarizarii Unitare esta la Camera Deputatilor (LINK Camera Deputatilor PLX 209/2017)

Data: 26.05.2017

Aveti in ANEXA legea Salarizarii Unitare forma adoptata in Senat. LA INITIATIATIVA UNOR ONG-URI, SAMBATA, VA AVEA LOC O VIDEOCONFERINTA PE SKYPE PRIVIND AMENDAMENTELE CE LE PUTEM INCLUDE IN LEGE PENTRU A AVEA SALARII DE EXCELENTA PENTRU TOTI ASISTENTII SOCIALI. VOM REVENI CU DETALII.

Invit toti asistentii sociali, ONG-urile, CNASR sa facem o campanie pentru BUNASTARE SI SALARII PROSPERE, DE EXCELENTA PENTRU TOTI ASISTENTII SOCIALI DIN ROMANIA. In principiu ar trebui sa decidem ce format al legii agreem si sa:
1) pregatim amendamente, daca este cazul. 
2) facem actiuni de lloby la cabinetele din teritoriu ale parlamentarilor din Camera Deputatilor 
3) participam sau sa fim reprezentati (de catre parlementari) la dezbaterile din Camera Deputatilor.



Exista deja un grup de lucru organizat la initiativa mai multor ONG-uri, care pregateste un document de pozitie care sa reprezinte interesele asistentilor sociali din Romania.

Propunerea legislativă LEGE-CADRU privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.  – procedură de urgență

(termen de adoptare tacită: 27.09.2017)  

Format PDF - 3072 kb Expunerea de motive
Format PDF - 81920 kb Avizul Consiliului Economic şi Social
Format PDF - 32768 kb Avizul Consiliului Legislativ
Format PDF - 11264 kb Punctul de vedere al Guvernului


adoptat de Senat
Format PDF - 83968 kb Forma adoptată de Senat
 prezentare în Biroul Permanent al Camerei Deputatilor
s-a aprobat procedura de urgență solicitată de inițiatori
Format PDF - 4096 kb Adresa Senatului
Comisie fond: Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială

ASTEPTAM AMENDAMENTELE DUMNEAVOATRA IN SECTIUNEA DE COMENTARII.

VA MULTUMIM.

LINK CAMERA DEPUTATILOR : PLX 209/2017

Lista de fisiere atasate:
comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:



Comentarii:
1. CNASR & asistentii sociali la 29.05.2017 14:34:00
AMENDAMENTE FINAL
doc Amendamente - C


2. Asistent Social la 28.05.2017 09:01:55
Buna Ziua . Ma numesc ....... si sunt asistent social in cadrul Serviciului Public Local de Asistenta Sociala ..... si voiam sa va aduc in atentie urmatoarele : -impreuna cu colegii mei de la resurse umane ne-am uitat pe proiectul legii salarizarii si nu ne-am regasit , adica chiar daca lucram in domeniul asistentei sociale (serviu in subordinea Consiliului Local ..... ) nu suntem in aceeasi barca cu colegii nostri , asistenti sociali ce lucreaza in cadrul directiilor de asistenta sociala ). Salariile sunt diferite . - noua ca si asistenti sociali nu ni s-a aplicat nci Legea 250 /2016 pe motiv ca nu ne-am regasit in grila . Asemeni si cu actuala lege a salarizarii . Ce parere aveti ? De mentionat ca asistentii personali ai persoanelor cu handicap ce sunt angajati tot in cadrul sericiului nostru li s-au marit salariile dupa Legea 250 . Adica ei da si noi nu .
Va multumesc si o zi buna !


3. Asistent Social (zona N-E) la 28.05.2017 08:55:46
buna ziua,
stiu si sunt ferm convinsa ca promovati asistenta sociala
pentru asistentii sociali din cadrul SPAS-urilor, pentru umilinta la care sunt supusi zilnic se propune acordarea salariului in functie de simpatia primarului, ori, se stie ca noi suntem aproape intotdeauna in contradictie cu primarii si atunci, ma intreb, oare ce salariu vom primi?
cred ca veti mai primi asemenea intrebari, daca nu scrise atunci tacite, pentru ca volumul nostru de munca nu ne permite sa mai punem intrebari sau sa ne preocupam pentru bunastarea noastra!
o zi buna va doresc!


4. SINDICATEle Functionarilor Publici la 27.05.2017 15:38:31
Organizațiile lucrătorilor din Administrația Publică Locală s-au întâlnit azi la București, la sediul Confederaţiei Meridian, pe tema proiectului viitoarei Legi a salarizării, un proiect elaborat de Puterea politică fără consultarea partenerilor sociali, în care pentru Administrația publică locală drepturile salariale nu mai apar prevăzute în proiectul de lege, fiind lăsate la libera apreciere a primarilor şi consiliilor locale.

Reprezentanţii lucrătorilor au constatat că proiectul de lege este neconstituţional, intrând în contradicţie cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 794 / 2016 şi chiar cu principiile enunţate în proiectul de lege.

În urma discuţiilor s-au convenit următoarele:
1. Stabilirea unei GRILE DE SALARIZARE pentru Administraţia publică locală, cu respectarea Deciziei Curţii Constituţionale nr. 794 / 2016
2. Nediminuarea salariilor în plată
3. Susţinerea introducerii în titlul legii a sintagmei ”SISTEM UNITAR”

În sensul celor convenite, s-au hotărât următoarele:
- Crearea unei echipe comune de lucru pentru elaborarea de amendamente comune la textul de lege
- Susţinerea de toate organizaţiile semnatare a amendamentelor către Senat şi Camera Deputaţilor
- Sesizarea Preşedintelui României şi a Avocatului Poporului pentru neconstituţionalitatea legii

Revendicările vor fi susţinute prin acţiuni sindicale de protest care vor fi stabilite de comun acord de organizaţiile semnatare :
• mitinguri în ţară şi în Capitală
• greve de avertisment, grevă generală.

Federația Națională a Sindicatelor din Administrație
Federația Sindicatelor ”Pro Administrație” din România
Uniunea Sindicatelor Funcționarilor Publici și Personalului Contractual ”Forța Legii”
Federația Națională a Sindicatelor din Administrația Locală ”Sed Lex”
Sindicatul Național al Funcționarilor Publici


5. Sugestii la 27.05.2017 13:36:55
La pag. 57/ 200 din lege pozitiile 5, 6, 7 din tabel sunt prevazute functiile asistent social principal, asistent social si asistent social debutant; deci lipsesc cei cu treapta ’’specialist’’ si ’’practicant’’. Aceleasi functii se regasesc si in tabelele de la pag. 58 si 59. ’’Principal’’ in unitatile sanitare banuiesc ca nu are acelasi inteles cu ’’principal’’, in sensul acceptat de CNASR. Din cate stiu, in unitatile sanitare ’’principal’’este un grad profesional dobandit in urma unui examen (similar celui sustinut de personalul medical – asistenti, moase, biologi etc...), in timp ce ’’principal’’, in sensul dat de Colegiu, este o treapta de competenta profesionala care se acorda pe criteriul vechimii de practica in domeniu. La pag. 62/ 200 pozitia 1 avem functiile de asistent social debutant, practicant, specialist si principal, deci treptele acordate de CNASR. In cadrul institutiilor publice, organigramele prevad atat functia de asistent social, cat si alte functii in care sunt incadrati tot asistenti sociali (inspector, referent, consilier, functionar). Salarizarea in cadrul aceluiasi serviciu difera intre persoane si nu tine cont de treapta de competenta profesionala acordata de CNASR (debutant, practicant, specialist, principal), ci de functia din organigrama. In concluzie, 1. treptele de competenta nu se iau in considerare in toate institutiile care angajeaza asistenti sociali 2. vor continua sa existe numeroase situatii in care, asistenti sociali cu aceeasi treapta de competenta, sa spunem principal, vor primi salarii diferite lucrand in aceeasi institutie, pentru faptul ca sunt incadrati pe functii diferite. De aici, inechitati ---->frustrare. Sugestii 1. treptele de competenta sa fie recunoscute in ORICE institutie in care se angajeaza asistenti sociali 2. eliminarea titulaturilor de inspector, functionar, consilier...si inlocuirea lor cu cea de asistent social 3. salarizarea tuturor asistentilor sociali din cadrul unei institutii prin raportarea la treapta de competenta detinuta, chiar daca momentan, sper, sint denumiti altfel in organigrame, dar fara diminuari salariale. Succes in demersurile dv. pentru amendarea Legii salarizarii !


6. DIANA PANESCU facebook la 27.05.2017 11:49:42
Ati putea sa -mi spuneti de ce in administratia publica locala, mai exact in dgasp-uri , nu s-a tinut si nu se tine cont de treapta de competenta din avizul de exercitare a profesiei de asistent social? Desi Legea - cadru 284/2010 ( ca si aceasta de urmeaza a fi aprobata) , spune:\'\' ca incadrarea si promovarea personalului din fonduri publice pe functii , grade sau trepte profesionale se fac potrivit prevederilor din statute sau acte normative specifice domeniului de activitate aprobate de legi\'\' iar Legea 466/2004-Statutul asistentului social, impune obtinerea avizului de exercitare a profesiei de asistent social, nu se tine cont de treapta de competenta!


7. DGASPC ... la 26.05.2017 14:47:16
Sunt un asistent social ( încadrat în statul de plata ca functionar public - expert) cu 15 ani vechime in meseria de asistent social in cadrul D.G.A.S.P.C. .....si in sfarsit am ajuns la un salar decent ( care sa imi permita sa platesc rata la apartament,sa cresc un copil si sa nu ma imprumut de la salar la salar ) dupa o perioada lunga de timp in care aveam acelasi venit cu un beneficiar de ajutor social. Am trecut prin perioade grele in care nici putinii bani nu s-au primit la timp deoarece Consiliul Judeţean a ramas fara bani iar noi \" Protecţia Copilului\" eram văzuţi ca nişte oi negre sau mai bine zis o instituţie gigant care consuma şi nu producea nimic. Drept urmare, noi eram primii care ramâneau fara benzina, resurse ( chirie si pentru centrele de plasament) şi bani pentru salarii şi cred că situaţia s-ar repeta de foarte multe ori si in mod grav dacă am fi intr-o grila stabilită de Consiliul Judeţean.
Ca asistent social lucrez impreuna cu colegii mei cu beneficiari din toate categoriile ( alcoolici, bolnavi psihici, consumatori de droguri, bolnavi cronici, copii abuzaţi sexual, maltratați şi persoane care au săvârșit fapte penale cu violenţă) şi nu beneficiez de acelaşi program de muncă ca asistentii sociali din spitale si nici de un salar la fel ca aceştia. Diferenţele de salarizare fiind de 1000 lei - 1500 lei. De multe ori pe teren şi la sediul instituţiei suntem in situaţii de pericol deoarece suntem ameninţaţi ( uneori cu moartea) şi ne riscam sanatatea fizica si psihica. Nu stiu daca va imaginati cum va simtiti in ziua in care aţi văzut un copil in situaţie de pericol si nu aţi reusit sa il salvati din mediul familial care genereaza starea de risc. Sau un copil care a fost abuzat sexual si reuseste ( dupa mai multe intrevederi) sa va relateze ororile la care a fost supus. Si exemplele continuă.

Propuneri: grila de salarizare aceeaşi pentru toti asistentii sociali din toate domeniile si fara struto camila de tip functionar public cu meseria de asistent social. Salarii egale pentru munca egala si situaţii de risc.


8. DGASPC la 26.05.2017 14:44:26
Amendamente:
- în cadrul DGASPC ...... marea majoritate a asistenţilor sociali din aparatul propriu sunt funcţionari publici şi sunt discrepanţe salariale majore, în cadrul aceleiaşi instituţii , între funcţionarii publici şi contractualii - asistenţi sociali. Propun echivalarea salarizării pentru angajaţii direcţiei cu aceeaşi profesie. Şi dacă ne referim la asistenţa socială ca şi componentă a ramurei SANATATE, mi se pare corect ca asistenţii sociali aflaţi pe aceeaşi treaptă profesională să fie salarizaţi la fel, indiferent de locul unde îşi desfăşoară activitatea, diferenţa fiind data de sporuri.

Cu speranţa că şi vocea noastră va fi auzită,
- consilier superior (asistent social) în cadrul DGASPC....


9. Scructura Teritoriala a CNASR Botosani la 26.05.2017 13:51:44
Lipsa unei grile de salarizare in administratia publica locala, implicit aparatul propriu din cadrul DGASPC-urilor, unde pe functii publice profeseaza asistenti sociali va duce la inechitati salariale intre asistentii sociali cu functie publica si asistenti sociali contractuali (fie ca lucreaza in aparatul propriu al dgaspc urilor sau in centre de tip rezidential / de zi cu sau fara personalitate juridica, existând riscul ca legea salarizării în forma adoptată de Senat să duca la discriminări majore în rândul profesiei de asistent social (de exemplu: un funcţionar public asistent social în cadrul dgaspc are un salariu net de 1600 lei iar un asistent social angajat în spital are un salariu net de peste 3000 lei); peste 90 % din asistentii sociali din cadrul dgaspc urilor sunt functionari publici (fiind numiti functionari publici cu sau fara acordul nostru cu ani în urmă)fara a beneficia de alte drepturi salariale cum ar fi functionarii publici cu statut special, ingradinduni-se totodată, si dreptul de a practica profesia de asistent social cu drept de liberă practică, în ciuda faptului că asistenţa socială în România este o profesie liberală. Considerăm că este imperios necesar pentru respectarea dreptului fundamental al omului \"La muncă egală, salarii egale\" modificarea / completarea legii salarizării unitare (FORMĂ ADOPTATĂ ÎN SENAT 23.05.2017) cu următoarele amendamente:
- realizarea unei grile de salarizare şi în domeniul administraţiei publice locale care să facă referire clară şi concretă la funcţionarii publici asistenti sociali asa cum este prevazut în familia ocupatională \"Sănătate şi ASISTENŢĂ SOCIALĂ\"; IMPORTANT: Asistenţa socială este realizată preponderent în domeniul administraţiei publice locale (CONSILIILE JUDEŢENE PRIN DGASPC URI UNDE LUCREAZA CEI MAI MULTI ASISTENTI SOCIALI DIN ROMANIA ŞI PRIMĂRIILE PRIN SPLAS URI.)
- includerea sporurilor pentru condiţii periculoase/risc având în vedere că asistentii sociali - funcţionari publici prin atribuţiile specifice prevazute în fişa postului evaluează cazurile în teren la domiciliu, consiliază beneficiari cu tulburări de comportament existând riscul de: agresiuni, hărţuire, expunere la boli infecto-contagioase,etc.
Lipsa unor salarii decente pentru asistentii sociali, funcţionari publici sau contractuali, din România va duce la scăderea calităţii serviciilor sociale, a calităţii vieţii şi creşterea numărului beneficiarilor de prestaţii/beneficii sociale ceea ce va duce la un regres al societăţii în ansamblu.
Avem convingerea că în Camera Deputaţilor saptămâna viitoare factorii decizionali vor analiza realist toate amendamentele pe care sindicatele, ONG-urile şi structurile profesionale ale asistenţilor sociali din România le vor depune acestea FIIND VOCEA NOASTRĂ,A TUTUROR ASISTENŢILOR SOCIALI FUNCŢIONARI PUBLICI SI CONTRACTUALI DIN ROMÂNIA.
ASISTENŢII SOCIALI, FUNCŢIONARI PUBLICI DIN JUDEŢUL BOTOŞANI


10. Sindicatul IMPACT Botosani la 26.05.2017 11:02:57
Stimati colegi,

Astazi, reprezentantii FNS PRO.ASIST (Sonia Cuseac, Camelia Socianu, Monica Oprea și Marian Carstea) impreuna cu dnul vicepresedinte al CNS Cartel Alfa-Petru Dandea au participat la o intalnire de lucru pe proiectul legii salarizarii cu dnul presedinte al Comisiei de Munca si Protectie Sociala din cadrul Camerei Deputatilor, dnul Adrian Solomon.
FNS PRO.ASIST a pus in discutie cele 15 amendamente formulate la proiectul de lege ( a se consulta documentul anexat prezentului email) si am reusit sa obtinem promisiunea de sustinere a dlui Solomon pe 5 dintre ele ( a se consulta documentul anexat).
Pentru grilele pe anexa administratiei publice dnul Solomon a spus ca este dispus sa sustina o asemenea grilă daca este facuta cu simt de raspundere, adica nu sunt trecute in ea salarii exorbitante. Totodata, dnul Solomon a susținut faptul ca inexistenta grilei pentru adminsitratie lasa posibilitatea ca acolo unde primarii si consiliile judetene dispun de mai multi bani sa poata da salarii mai mari fara a fi ingraditi de lege.
Am aratat si reversul sustinerii dlui Solomon, adica, salariile aparatului propriu al CJ niciodata nu vor fi asemenea cu salariile celor din DGASPC uri, ca intotdeauna am fost considerati oaia neagra a consiliilor si nu credem ca asta se va schimba prea curand. Nu a cedat multelor noastre argumantari nici la limitarea sporurilor si a motivat ca se doreste maj salariilor si scaderea sporurilor.
Ar fi o scapare faptul ca in senat raportul final va cuprinde amendamentul formulat la lege si aprobat, acela ca limitarea sporurilor la 30 % sa fie la ordonator principal de credite si nu la ordonator de credite cum fusese stipulat initial in lege ceea ce ne permite sa mai prindem cate ceva pe dgaspc -uri.
Discutiile vor continua si saptamana viitoare pe lege iar dnul Dandea a spus ca va discuta cu federatiile din adminstratie sa facem o propunere sustenabila de grila si poate reusim sa o trecem ca amendament.
Rog colegii care au participat la intalnire sa mai completeze informarea daca e nevoie.
pdf Amendamente leg
pdf Amendamente leg