Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Avizul SOC 408 Homelessness care ii are ca raportor pe Lucan Eugen si expert pe Marian Constantin a fost votat in plenul sectiunii SOC a Comitetului Economic si Social European cu o majoritate covarsitoare

Data: 28.09.2011

Astazi in cadrul sectiunii plenare a sectiunii SOC a fost discutat Avizul SOC 408 Homelessness care ii are ca raportor pe Lucan Eugen si expert pe Marian Constantin. Avizul din proprie intiativa este un eveniment romanesc la nivel european care ii are in prim plan pe Eugen Lucan, Marian Eftimie Constantin, Mircea Burada (presedinte de grup) si Vasile Gabi Grama (artist roman care a expus la reuniunile CESE lucrari inspirate din viata in strada), Avizul a fost apreciat de membrii CESE si a fost votat cu 84 de voturi pentru, 4 abtineri si un vot impotriva. Varianta finala a avizului va fi discutata in sesiunea plenara din luna octombrie. Raportorul si expertul invita organziatiile romanesti sa aduca imbunatatiri formei finale a avizului.

Avizul este postat si pe site-ul Asociatiei ANGEL
www.angel.org.

ro unde puteti face comentarii si adauga amendamente.
Eurostat precizeaza ca, in UE, 30 de milioane de cetateni sufera din cauza spatiului insuficient si a conditiilor precare de locuit. Accesul la conditii decente de locuit, la preturi accesibile, este o nevoie fundamentala si un drept. Conditiile proaste de locuit evidentiaza un anumit risc de saracie si excluziune sociala. Unul din sase europeni afirma ca este dificil sa-si plateasca costurile cotidiene ale intretinerii locuintei . In UE, 26% dintre cetateni considera ca o locuinta decenta este prea scumpa in societatea noastra. Este a patra motivatie a societatii din UE, care raspunde cel mai bine la intrebarea: De ce sunt oamenii saraci?.

1.1CESE recomanda:

1.1.1Comisiei si institutiilor europene extinderea si focalizarea fondurilor structurale (FSE+ERDF) catre analiza fenomenului persoanelor fara adapost (homelessness) si, in special, pentru construirea de locuinte permanente in fiecare localitate.

1.1.2Comisiei si statelor membre ca, in politicile de combatere a saraciei destinate persoanelor fara locuinta, sa se evidentieze valoarea dreptului la locuinta ca un drept fundamental.

1.1.3Comisiei si Agentiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene sa faca o cercetare avnd ca tema Dreptul la locuinta in Europa si in statele membre

1.1.4Eurostat sa promoveze definitii, indici si indicatori comuni pentru realizarea de statistici unitare. CESE recomanda adoptarea tipologiei ETHOS lansata de FEANTSA, drept definitie a fenomenului persoanelor fara adapost la nivel european.

1.1.5Comisiei Europene sa dezvolte o strategie ambitioasa privind eradicarea fenomenului social al persoanelor private de adapost (homelessness) si sa sprijine statele membre in dezvoltarea unor strategii nationale eficiente.

1.1.6Institutiilor europene ca, in realizarea politicilor europene viitoare, sa se urmareasca implementarea unui echilibru demn si decent intre valoarea unui salariu lunar si pretul unei locuinte, precum si intre valoarea lunara a venitului minim garantat si pretul lunar al unei chirii pentru o locuinta, in functie de diferentele dintre regiuni.

1.1.7Ca politicile de incluziune sa tina cont de: reducerea totala a deceselor cauzate de viata in strada; demnitatea persoanelor; cauzalitatea multipla; prevenirea fenomenului; responsabilizarea si participarea beneficiarilor prin contract social/de inchiriere; standarde europene minime pentru locuinta si servicii sociale; crearea de locuinte permanente, apartamente subventionate si centre de prevenire in fiecare localitate .

1.1.8Comisiei infiintarea unei Agentii Europene pentru Persoanele Fara Locuinta.

Eugen LUCAN este presedintele Asociatiei ANGEL si vicepresedintele Colegiului National al Asistentilor Sociali din Romania. El reprezinta Romania in Comitetul Economic si Social European. Acest aviz din proprie initiativa in sectiunea SOC a CESE reprezinta un angajament fata de mandatul pe care l-a primit de la beneficiarii cu care lucreaza si de la organizatiile care ofera servicii sociale persoanelor adulte fara adapost. Asociatia ANGEL dezvolta un adapost pentru oamenii strazii la Tg. Neamt impreuna cu Primaria si construieste locuinte sociale pentru familiile fara adapost care traiesc in spatii improvizate in strada.

Marian Eftimie Constantin este director la Asociatia ASCENDENT. Asociatia ASCENDENT este furnizor de servicii sociale acreditat de MMFPS si ofera servicii familiilor dezavanatajate, inclusiv familiilor in strada.

Cei doi asistenti sociali au o experienta de peste 20 de ani cu grupurile vulnerabile in special cu grupuri de "copii ai strazii", cu persoanele adulte fara adapost sau cu familiile dezavantajate.www.angel.org.ro
www.ascendent.org.ro
eugensucces@yahoo.com
ascendentmc@yahoo.com
angel_ngo2002@yahoo.com
http://www.angel.org.ro

Lista de fisiere atasate:
comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: