A propos de nousNouvellesBonnes PratiquesLa RecherchePolitiquesOpportunitésMediasGalerie

Data: 03.08.2011

COALITIA PENTRU REFORMA UNOR PROFESII JURIDICE SUPUNE DEZBATERII PUBLICE PROPUNEREA LEGISLATIVA PRIVIND REFORMA UNOR PROFESII JURIDICE

EXPUNERE DE MOTIVE la proiectul de lege privind reforma unor profesii juridice

Reforma sistemului de justitie romanesc, in consens cu normele europene contemporane, reprezinta o prioritate majora pentru indeplinirea conditiilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.
La nivel comunitar profesia de avocat este reglementata cu caracter general prin Directiva 5/1998 privind facilitarea exercitarii profesiei de avocat pe baza permanenta intr-un alt stat membru decat cel in care a fost obtinuta calificarea profesionala si Directiva 249/1977 privind facilitarea exercitarii efective a libertatii de prestare a serviciilor de catre avocati.


In materie este incidenta si Directiva 48/1989 privind sistemul general de recunoastere a calificarilor profesionale.
Directiva 98/5/CE urmareste eliminarea obstacolelor la libera circulatie a persoanelor si serviciilor pentru nationalii statelor membre, inteleasa ca posibilitate a avocatilor de a-si exercita profesia, ca salariati sau pe cont propriu, intr-un alt stat membru decat cel in care a obtinut calificarea profesionala. In legatura cu legislatia in aceasta materie din statele membre comunitare, ilustrativ este exemplul Frantei, care a unificat cele doua profesii anterior distincte (de avocat si de consilier juridic) prin Legea nr. 1259/1990 pentru modificarea legii nr. 1130/1971 privind reforma unor profesii judiciare si juridice.
Potrivit art.1 din aceasta lege, s-a creat o profesie noua, liberala si cu caracter independent, ai carei membri se numesc avocati, care substituie vechile profesiuni de avocat si consilier juridic. In acest sens am ajuns la editarea unei minute ,privind si modificarea STATUTULUI AVOCATULUI cu privire la procedura de primire in profesie,prin alinierea principiilor la alte categorii profesionale juridice-notari,executori,etc.,pentru a nu face discriminari in sensul primirii in profesie fara examen la o vechime de 5 ani.Activitatea de lobby in Israel este definită în "Legislatura a şaisprezecea a Parlamentului - Practicarea activităţii de lobby - 2004/5764 (calendar mozaic)" ,activitate cu ajutorul careia va supunem atentiei faptul ca este bine cunoscut faptul ca datorita nedobandirii personalitatii juridice de catre actualele barouri si Uniunea Nationala a Barourilor din Romania s-au organizat in paralel, in temeiul O.G. 26/2000 o serie de barouri si a doua Uniune Nationala a Barourilor din Romania. Interpelarea formulata in Camera Deputatilor de catre Deputatul Adrian Mihei: "Singura exceptie prevazuta de legiuitor pentru exercitarea profesiei de avocat in alte conditii decat cele prevazute in Legea nr.51/1995, pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, este cea mentionata in Legea nr.514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic .... si Statutul profesiei de consilier juridic" este justificata.In acest context proiectul legislativ propus se refera la armonizarea legislatiei Romaniei in materia organizarii profesiei de avocat cu cea a Uniunii Europene si a Consiliului Europei, astfel incat se impune adoptarea acesteia in procedura de urgenta.Persoanele interesate sa depuna depozitii scrise in care-si exprima opinia despre acest subiect o mai pot face la adresa de e-email asociatia.carmen@yahoo.com,cu subiectul DEPOZITII.

de mihut carmen la 02.08.2011

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optionally you can attach five files or less to this comment (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: