A propos de nousNouvellesBonnes PratiquesLa RecherchePolitiquesOpportunitésMediasGalerie

Victimele POSDRU si viitoarele victime POCU trag un nou semnal de alarmă! !

Data: 31.05.2017

Domnului Klaus Iohannis Președintele României
Domnului Sorin Mihai Grindeanu- Prim - Ministru al României

cc Domnului Liviu Dragnea Președintele Camerei Deputaților
cc Domnului - Călin Popescu Tăriceanu Președintele Senatului
cc Doamnei Gabriela Crețu, Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene, Senatul României
cc Domnului Ponta Victor-Viorel Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene - Camera Deputatilor
cc Doamnei Sevil Shhaideh - Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice și Fondurilor Europene Domnului  Europene
cc Doamnei Rovana Plumb - Ministrul delegat pentru Fonduri Europene    
cc Doamnei Ana Birchall – Ministru Delegat pentru Relatii Europene
cc Domnului Viorel Ştefan - Ministrul Finanțelor Publice
cc Domnului Gabriel Petrea - Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social
cc Domnului Victor Ciorbea - Avocatul Poporului  
cc Deputaților din circumscriptiile din care provin organizatiile si firmele semnatare,
cc Senatorilor de circumscriptiile din care provin organizatiile si firmele semnatare.   


Stimate domnule Presedinte,
Stimate domnule Prim-Ministru,

Dorim ca prin această scrisoare să vă supunem atenției o serie de probleme care au ramas nerezolvate din fostul exercițiu financiar de programare al fondurilor europene 2007-2013, în special in programul POSDRU, cu privire la care am atras atenția autorităților în repetate rânduri incepand cu anul 2013.

Vă reamintim, pe scurt, care sunt problemele noastre:

1.    Datoriile accesorii (dobânzi și penalități de întârziere) pe care beneficiarii le au către ANAF. Este vorba despre datorii care nu au fost acumulate din vina beneficiarilor ci din vina Ministerului Fondurilor Europene, care nu a respectat contractele de finanțare și nu a sigurat fluxul financiar către beneficiari, conform contractelor semnate cu aceștia. Din cauza întarzierilor repetate în rambursarea cererilor de rambursare, a cererilor de plata și a prefinanțărilor, mai multe organizații și firme care au implementat proiecte europene, au acumulat datorii uriașe. Dorim să atragem atenția că lipsa de responsabilitate față de beneficiari a instituțiilor implicate în gestionarea fondurilor europene (ministerul de resort, autoritatile de management, organismele intermediare, etc.), și tratarea cu superficialitate a acestor probleme grave, au avut ca rezultat o serie de drame umane și sociale greu de imaginat. Mulți dintre beneficiari au dat faliment, au ramas fara sedii sau chiar fără casele proprii iar echipele s-au dezintegrat sau s-au deprofesionalizat.

2.    Reanalizarea OUG 40/2015 și a OUG 50/2013 încât să devina cu adevarat instrumente care să  poata proteja beneficiarii de acumularea de datorii accesorii (penalități, dobânzi, alte prejudicii), în momentul în care se vor inregistra întarzieri în rambursarea cheltuielilor către beneficiari.

3.    Inițierea unor mecanisme financiare clare și concrete care să  duca la eliminarea riscurilor de acumulare a datoriilor accesorii către ANAF astfel încât să  nu se repete experiența nefastă din fostul exercițiu financiar și în noul exercitiu de finanțare 2014-2020, în special pentru programul POCU care este la începutul fazei de contractare.

Repetăm faptul că, deși în ultimii patru ani beneficiarii POSDRU au participat la numeroase întâlniri cu reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene și ai Ministerului de Finanțe, situația a rămas neschimbată.
Până în acest moment nu avem nici un raspuns scris și nicio asumare oficială a unei soluții din partea instituțiilor statului cu privire la aspectele semnalate și profund analizate în numeroase și indelungate dezbateri.
În absolut toate întâlnirile, reprezentanții instituțiilor de stat au recunoscut că punctele noastre de vedere sunt absolut valide și pertinente și că suntem ăndreptățiți în toate solicitarile noastre, dar s-a tergiversat luarea unei decizii ferme. Niciun factor de decizie din guvernele anterioare nu a dorit să-și asume aceste decizii, deși soluția agreată de comun acord în urma tututor ântâlnirilor și discutiilor a fost AMNISTIA FISCALA a datoriilor accesorii înregistrate din cauza întarzierilor masive în asigurarea fluxului financiar în programul POSDRU.
Cu regret profund menționăm că aceasta scrisoare deschisă se adauga celor 14 petiți, scrisori și adrese trimise ministerelor de resort și tuturor factorilor de raspundere începand din anul 2013.
Sperăm ca măcar de această dată demersul nostru, larg mediatizat, să afle un ecou în rândul factorilor de decizie și sperăm deasemenea că vor fi și puse în practică soluțiile găsite.   .   

Istoricul scrisorilor transmise autoritatilor:
1.    Ministerul  Fondurilor Europene, Dlui Ministru Eugen Teodorovici, adresa înregistrată cu nr.18325/ 19.11.2014 . Nu am primit niciun răspuns.
2.    AMPOSRU d-lui director Cristian Ababei – înregistrată cu nr.  2547/ 26.11.2014. Prin raspunsul cu nr. 27016 s-a comunicat faptul că a fost întru totul respectată legislația în vigoare.
3.    Ministerul Finanțelor Publice, dlui. Ministru Darius Bogdan Valcov – adresa cu nr. 6977/04.02.2015. Nu am primit niciun răspuns.
4.    Ministerul Finanțelor Publice – dlui. Ministru Eugen Teodorovici, adresa cu nr, 22544/06.04.2015. Nu am primit niciun răspuns.
5.    Guvernul României – dlui. Prim Ministru Victor Viorel Ponta – adresa cu nr. 4147/ 08.04.2015. Nu am primit niciun răspuns.
6.    AMPOSDRU – dlui. Director General Dragoș Iorga – adresa cu nr. 35664/05.08.2015. Nu am primit niciun răspuns.
7.    Ministerul Fondurilor Europene – Dlui Ministru Marius Nica, adresa cu nr. 36318/ 10.08.2015. Nu am primit niciun răspuns.
8.    Scrisoare deschisă semnată de un număr de 40 de organizații adresată dlui. Prim Ministru Dacian Cioloș, având nr. de înregistrare 13569/ 20.11 2015. Nu am primit niciun răspuns.
9.    Scrisoare deschisă adresată ministrului Fondurilor Europene, Aura Carmen Răducu, înregistrată cu nr. 54152/ 20.11.2015. În urma acestei scrisori a avut loc o întâlnire cu dl. secretar de stat Ciprian Necula. După întâlnire ni s-a transmis telefonic mesajul că doleanțele noastre au fost direcționate către dl. Vladimir Rovintescu, director la Autoritatea de Management care ne va oferi o soluție. Solicitarea a rămas nesoluționată până în prezent și nu am primit niciun răspuns oficial.
10.    Scrisoare deschisă adresată ministrului Finanțelor Publice, Anca Dana Dragu,  înregistrată cu nr. 83685/ 20.11.2015. Nu am primit niciun răspuns.
11.    Solicitare din partea Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR) - semnatar al scrisorii deschise transmise în data de 20.11.2015 - înregistrată cu nr. 22665/ 22 03 2016 în care se cerea urgentarea luării unei poziții și a unui raspuns oficial din partea Ministerului Fondurilor Europene. Nu s-a primit niciun răspuns.
12.    PETIȚIE privind soluționarea penalităților și dobânzilor de întârziere datorate nerespectării termenelor de rambursare  initiata de Asociația Patronală a Furnizorilor de Formare Profesională din România. 27 05 2016. Nu am primit niciun răspuns.
13.    Scrisoarea deschisa – Vitimele POSDRU trag un nou semnal de alarma – adresata –
Domnului Klaus Iohannis, Președintele României
Domnului Călin Popescu Tăriceanu, Președintele Senatului  
Domnului Valeriu Ştefan Zgonea, Președintele Camerei Deputaților
Domnului Siegfried Mureșan, deputat în Parlamentul Europei
Doamna Birchall Ana, Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene -  Camera Deputatilor
Domnului Dacian Cioloş, Prim - Ministru al României
Domnului Cristian Ghinea - Ministrul Fondurilor Europene
Doamna Anca Dragu, Ministrul Finanțelor Publice
Doamna Violeta Alexandru Ministerul Pentru Consultare Publica și Dialog Civic   
Domnului Dragoș Doroș Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală - România
Domnului Florian Costache, Președintele  Consiliului Economic și Social din România
Domnului Victor Ciorbea, Avocatul Poporului. în urma acestei scrisori am avut numeroase intalniri cu reprezentantii institutiilor de resort, fara niciun efect concret insă.

14.    Scrisoare și solicitare de inscriere în audiență transmisă Dnei Vice Prim Miistru - Sevil SHHAIDEH  înregistrata cu nr 6010/ 25 01 2017 la Miniserul Dezvoltării Regionale și Administratiei Publice  – Nu am primit niciun răspuns.

Cu deosebită considerație,


Semnatarii Scrisorii DeschiseLista de fisiere atasate:
comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optionally you can attach five files or less to this comment (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:Articole din Coalitii & Retele:

» Duminică, 20 octombrie 2019, a avut loc primul protest STOP 5G din România numit „Stop 5G - viața și proprietatea noastră mai importante decât tehnologia voastră!”
» Va solicitam sprijinul urgent in sprijinirea demersului nostru de modificare a legislatiei tutunului in vederea scaderii consumului de tutun in randul copiilor.
» Când statul eșuează, reușesc oamenii. Ești unul dintre ei?
» Cum (mai) revoluţionăm accesul tinerilor la piaţa muncii? O posibilă soluţie din Statele Unite Citeste mai mult: adev.ro/p441yd
» Victimele POSDRU si viitoarele victime POCU trag un nou semnal de alarmă! !
» Raportul întâlnirii dintre reprezentanții Ministerului de Finanțe și beneficiarii POSDRU
» Scrisoare deschisă Victimele POSDRU trag un nou semnal de alarmă!
» Ministerul Fondurilor Europene a promis găsirea unor soluții pentru beneficiarii care au acumulat datorii în timpul implementării proiectelor POSDRU
» Răspuns ”Scrisoare deschisă cu privire la o reală aministie fiscală pentru beneficiarii fondurilor europene”
» Scrisoare Deschisă cu privire la o reală amnistie fiscală pentru beneficiarii fondurilor europene adresată Prim-Ministrului României, domnul Dacian Cioloș
»
» Ziua Mondială a Asistenţei Sociale, Gala Nationala a Excelentri in Asistenta Sociala
»
» CONFERINTA NATIONALĂ “Incluziune si economie sociala. Modele regionale - bune practici europene”
» Alba: Conferinţă naţională pe tema economiei sociale la Alba Iulia
» Start Up Your Idea 2012, testează viabilitatea ideii tale si apoi transformă visul într-un business plan solid