Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Voluntariatul in randul angajatilor unei companii

Data: 19.04.2012

Beneficiile unui program de voluntariat pentru angajati sunt multiple, iar construirea unui program strategic care este integrat cu obiectivele de business ale unei organizatii si competentele angajatilor creeaza un program coerent si durabil in mediul in care aceasta activeaza. Toate entitatile din jurul organizatiei si, fireste, si ea beneficiaza dintr-o astfel de initiativa: angajatii, shareholderii, comunitatea.

Beneficiile vazute prin prisma angajatului sunt: imbunatatirea performantei, cresterea satisfactiei la locul de munca, atitudinea fata de aceasta, ridicarea moralului, dezvoltarea competentelor si a stimei de sine. De asemenea, trebuie remarcat efectul asupra angajatilor luati ca o echipa: coeziunea ce se formeaza intre ei face din munca de voluntariat echivalentul unui teambuilding de succes.


In ceea ce priveste beneficiile unei companii survenite din astfel de initiative, acestea sunt de netagaduit: intarirea increderii si a loialitatii in randul consumatorilor, imbunatatirea imaginii companiei si a reputatiei acesteia, toate ducand la brand awareness si afinitate fata de companie si produsele sau serviciile ei. De asemenea, exista beneficii pentru organziatie in raport cu angajatii implicati, a caror productivitate si loialitate creste, ducand la retentia lor si oferind un vehicul eficient de a atinge obiectivele strategice.

In acest context nu putem sa nu amintim beneficiile comunitatii – solutionarea problemelor sau a unor segmente ale problemelor si dezvoltarea spiritului comunitatii fiind doar cele mai reprezentative.
Dincolo de toate acestea, succesul unei companii va genera initiative similare din partea altor companii din comunitate, astfel incat proverbul “cu o floare nu se face primavara” ar putea fi combatut.

Stim ca majoritatea fortei de munca se afla in IMM-uri si nu in companiile mari, astfel incat un ONG care isi doreste sa elaboreze programe de responsabilitate sociala in care sa implice entitati private trebuie sa invete sa ajunga la aceste firme mai mici ca parteneri in aceste activitati. De asemenea, firmele mici si mijlocii care sunt la inceput de drum sau care inca nu au facut primul pas avand la indemana o explicatie referitoare la dificultatea de a aloca bani in astfel de actiuni, pot sa isi demonstreze interesul fata de comunitatea in care isi desfasoara activitatea prin implicarea angajatilor lor in proiecte desfasurate impreuna cu ONG-uri interesate. Astfel, creste vizibilitatea in randul consumatorilor si asezarea cu un pas in fata concurentei in mentalul acestora.

Fireste, companiile mari si corporatiile, care au dezvoltat deja o traditie atat in ceea ce privesc contributiile financiare fata de diverse proiecte implementate de ei sau in parteneriat cat si in astfel de programe de implicare a angajatilor, stiu ca acest al doilea segment il pune intr-o lumina si mai puternica pe primul. Atunci cand sumele de bani investite in proiecte sunt dublate de prezenta angajatilor care se implica in mod voluntar, vizibilitatea si impactul contributiei sunt mai mari.

Si in Romania se contureaza deja o traditie in ceea ce priveste implicarea angajatilor in proiectele de responsabilitate sociala in care companiile activeaza fie ca implementator, fie ca partener. Vodafone, Orange, Raiffaisen, Alexandrion, BCR, Unicredit Tiriac sunt doar cateva dintre numele mari care isi implica angajatii in activitati de voluntariat. Pentru acestea, incurajarea voluntariatului corporativ este o directie strategica de implicare in comunitate.

BCR, spre exemplu, sprijina de regula doar acele proiecte care presupun si implicarea angajatilor, cu accent pe valorificarea expertizei lor in folosul comunitatii. Mai mult, in contextul anului 2011 care a fost Anului European al Voluntariatului, BCR a initiat o serie de actiuni menite sa incurajeze voluntariatul in randurile celor 8000 de angajati. In plus, incepand cu luna septembrie 2010 fiecare angajat al bancii are dreptul la o zi de concediu in plus pe an pentru initiative individuale de voluntariat, altele decat cele organizate de angajator.

Si Petrom, pe langa initiativele mari pe care compania le intreprinde, sub umbrela AEV a organizat “Campionatul de voluntariat Petrom”, care a avut ca obiective promovarea voluntariatului in randul angajatilor, crearea unei legaturi directe intre angajat – ONG – beneficiar si fidelizarea voluntarilor. Rezultatele partiale ale acestui program sunt: 200 de voluntari, peste 15 ONG-uri partenere si aproximativ 30 de actiuni de voluntariat desfasurate.

De asemenea, Fundatia Vodafone Romania a lansat in 2010 programul “Voluntar de profesie” dedicat nu doar angajatilor Vodafone, ci si oamenilor din exteriorul companiei. Programul ii ajuta pe cei care doresc sa isi foloseasca timpul si aptitudinile in activitati de responsabilitate sociala dar din diverse motive (spre exemplu, nu pot renunta la locul de munca) nu pot dedica ONG-urilor pe care doresc sa le sustina timpul pe care si l-ar dori.

Observam, deci, ca exista initiative in aceasta directie, iar aici am enumerat doar cateva. Ma voi intoarce la acest subiect si la companiile care isi implica angajatii in activitati de voluntariat fiindca este unul care ma pasioneaza prin faptul ca reprezinta o implicare sincera in comunitate si prin ideea ca voluntariatul corporativ creioneaza, din punctul meu de vedere, adevarata fata a responsabilitatii sociale corporatiste. Tot ce sper este ca in timp numarul programelor de acest tip sa fie tot mai mare, iar IMM-urile sa adopte si ele astfel de initiative benefice pentru ele, prin beneficiile aduse angajatilor si comunitatii.

Un articol de:  

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:Articole din CSR & companii:

» Maia Outdoor sustine initiative ale societatii civile din Romania!
» Grupul MOL organizeaza o competitie internationala pentru studenti
» TenarisSilcotub a dat 272.000 de dolari pentru dotarea unui laborator scolar
» Romanian CSR Awards: 83 de proiecte inscrise in competitie
» Fundatia Carrefour a donat 168.000 de euro pentru copiii de gradinita saraci
» PUB18 doneaza pizza calda pentru adultii strazii
» Grupul Rompetrol a sustinut implementarea a 2 proiecte de sanatate in Bucuresti
» Petrom anunta rezultatele si noua misiune a platformei TaraluiAndrei.ro
» Schneider Electric sustine competitia Solar Decathlon Europe
» Circa 300 de voluntari Vodafone in parteneriat cu Habitat for Humanity vor construi patru case in judetul Dolj
» CSR pentru consumatori responsabili – tema centrala a intalnirii grupului LBG Romania
» 3.600 de elevi cu primit ghiozdane si rechizite de la Voluntarii Smithfield
» “Dreptul de a Citi” sustinut si in acest an de OTP Bank in alte 19 scoli din mediul rural
» MOL Romania a strans pentru reciclare peste 600 litri de ulei alimentar
» Conferinta nationala „Rolul statului in promovarea responsabilitatii sociale corporative” Bucuresti 28 septembrie 2012
» E.ON Romania a sprijinit reabilitarea UPU din cadrul Spitalului Targu Mures
» Orange si ADEPT lupta pentru conservarea biodiversitatii in zona Tarnava Mare
» Cosmote continua programul de strangere a telefoanelor vechi
» Adrem Invest a premiat castigatorii concursului Scolii de Inovatie
» LENUM ajuta la eliminarea locuirii precare în Romania
» Wienerberger doneaza elemente de zidarie pentru constructia a 140 de case in cadrul proiectelor Habitat for Humanity Romania
» Cora Romania a donat 3.000 de ghiozdane copiilor din scolile rurale
» Sponsorizare de 59.000 euro de la CEZ, pentru Liceul din Cogealac
» ENEL a ales cei zece finalisti ai concursului City of Energy
» Studentii in anul I pot aplica pentru Bursele Cosmote
» Sute de copii au luat parte la „Ora de desen” organizata de Cesarom
» Caravana “Profi te premiaza” va traversa cinci orase
» Sapte companii au investit peste 18,7 milioane lei in proiecte comunitare
» Masterclass de John Holm: CSR-ul ca strategie de business, marti, 11 septembrie 2012 - INTRARE LIBERA
» HP a marcat aniversarea a 7 ani in Romania prin curatarea si reamenajarea unei portiuni de 10 hectare din Parcul Tineretului Bucuresti
» SIVECO Romania – premiata pentru proiectele sale cu impact social major
» Vodafone a lansat prima biblioteca digitala din Romania
» 15 avocati din sapte tari europene construiesc o casa in Dezmir
» ONG-ul SOS Satele Copiilor a castigat concursul de proiecte sociale initiat de IKEA
» Habitat for Humanity Cluj construieste de sase ani cu Addleshaw Goddard din Marea Britanie
» UniCredit Tiriac Bank, UniCredit Foundation si NESsT Romania – Parteneriat pentru dezvoltarea intreprinderilor sociale in Romania
» Mercedes-Benz a sustinut si in acest an Cercetasii Romaniei
» Habitat for Humanity a mutat Jocurile Olimpice pe santierul din Ploiesti
» COSMOTE sustine initiativa „Plantam fapte bune in Romania”
» Angajatii Baumix si bauMax – voluntari pe santierul Habitat Ploiesti
» MOL Romania colecteaza de la populatie uleiul alimentar uzat
» Habitat si Petrom au dat startul programului de prevenire a dezastrelor
» Rompetrol si Federatia Romana de Polo – Parteneriat pentru performanta
» Conferinta "Economia sociala, Trend sau Realitate"
» ONG-urile pot obtine marca “Eveniment Responsabil”
» Campionatul zambetelor - un nou program de responsabilitate sociala demarat de "La Fantana"
» Knauf Gips si Knauf Insulation au donat materiale in valoare de 20.000 de Euro pentru constructia celor 12 locuinte Habitat de la Ploiesti
» Angajatii Petrom au dat startul Campionatului de Voluntariat
» 4 case ridicate in 5 zile de voluntarii Fundatiei Vodafone
» Aproape 300 dintre angajatii GSK Romania, voluntari pentru 1400 de persoane din medii defavorizate
» Campania „Impreuna pentru comunitate” a contribuit cu peste 2,8 ani de voluntariat la initiativa Grupului Holcim
» 80.000 USD in bani si materiale de constructii pentru Habitat for Humanity Romania de la Lafarge
» 250 000 USD pentru implementarea a 16 proiecte de sanatate si mediu, în 11 judete
» BRD investeste 800.000 de lei in educatia copiilor si a tinerilor aflati in dificultate, prin programul „Schimba un destin. Da valoare unei vieti”
» Praktiker incurajeaza colectarea selectiva a deseurilor
» Vodafone a desemnat castigatorii programului Voluntar de profesie
» Samsung Romania continua caravana educationala Trends of Tomorrow
» Dacia Plant a lansat programul educational 'Forta vindecatoare a plantelor'
» Carrefour promoveaza produsele fabricate in Romania si lanseaza un catalog special dedicat acestor produse
» 40 de voluntari din toate colturile lumii si-au unit fortele la Beius
» United Way Romania este partenerul caritabil al CEO Clubs International
» UNESCO-L’Oréal premiaza tinerele cercetatoare in cadrul celei de a treia editii a programului de burse nationale „Pentru Femeile din Stiinta” din Romania
» Parteneriat intre UniCredit Tiriac Bank si Scoala Mamelor
» Apa Nova a reabilitat statia de tratare a apei din Sfantu Gheorghe
» 100.000 de voluntari Citibank au sarbatorit cei 200 de ani de existenta a companiei prin implicarea in proiecte comunitare
» Peste 400 de obiecte din papura, cumparate de Apa Nova/Veolia Apa
» BRD a lansat campania de strangere de fonduri "Impreuna pentru cei mici"
» Dar din dar se face…VOLUNTARIAT!
» Angajati ai Credit Suisse voluntariaza pe santierul Habitat de la Ploiesti
» Prima iesire la teatru pentru copiii din centrul de plasament, cu ajutorul KFC Romania
» „Wesley Way” - 10 ani de parteneriat in folosul celor nevoiasi
» METRO sustine producatorii locali de legume prin programul "De-ale noastre"
» Angajatii Holcim din Turda au renovat spatiul de joaca al unei gradinite
» Vodafone si REACT continua modernizarea Centrului de Transfuzii
» Bucuresti Mall sustine echipa ”Suflet langa suflet”
» RBS a premiat elevii castigatori ai programului MoneySense
» Ateliere Fara Frontiere doneaza inca 500 calculatoare prin ASSOCLIC
» Mega Image a lansat concursul de proiecte: "Fabrica pentru un viitor curat"
» Responsabilitatea sociala corporativa - solutie pentru o activitate sustenabila
» Programul de burse URSUS „Studenti pentru comunitate” si-a desemnat castigatorii
» Habitat for Humanity Radauti si BauMAX ofera noi perspective pentru inca o familie
» BRD organizeaza „Saptamana Solidaritatii” pentru spitalul Marie Curie din Bucuresti
» Se prelungesc inscrierile in Green Business Index
» Angajatii Holcim Romania din Alesd au curatat albia paraului Soimul care traverseaza orasul
» Conferintele “European CSR Lessons” pot fi revazute pe internet
» Angajatii Holcim Romania din Pitesti au ecologizat zona impadurita a cartierului Trivale
» Aproape 100 de voluntari de la Whirlpool au sosit la Ploieşti şi vor ajuta la construirea locuinţelor a 12 familii
» 2parale a sustinut Pro Bono Campania World Vision, „Eu Cum Ajung La Scoala?”
» Peste 22.000 puieti plantati de asociatia ViitorPlus in aceasta primavara
» Angajatii Holcim Romania din Cluj-Napoca si-au unit fortele pentru renovarea scolii “Ioan Bob”
» Campania „Impreuna pentru comunitate” a ajuns la Campulung. Angajatii Holcim Romania au plantat 14.000 de puieti la marginea orasului
» Proiecte europene de CSR prezentate la Bucuresti
» Echipa Europharm Distributie voluntariaza pe santierele Habitat for Humanity
» 15 – 16 mai: Are loc a doua editie a conferintei “European CSR Lessons”
» Delaco a daruit cu sprijinul ONG urilor din Codlea
» Petrom si voluntarii Tarii lui Andrei au plantat perdele de protectie forestiera in judetul Giurgiu
» Voluntariatul in randul angajatilor unei companii
» Valoarea totala a proiectelor sustinute de Fundatia Vodafone depaseste doua milioane de euro, in 2012
» BCR și Fundația ERSTE lansează campania internă “Unde-s 2% puterea crește! Redistribuie către ONG-uri!”
» 100.000 de dolari pentru dezvoltarea competentelor digitale si antreprenoriale ale tinerilor în Romania
» Grupul Rompetrol lanseaza programul "Impreuna pentru fiecare" 2012
» RBS Romania sustine cea de-a treia editie a Competitiei Intreprinderilor Sociale
» COSMOTE Romania si Romtelecom au ajutat peste 1500 de locuitori din Ialomita
» CEZ a alocat 10.000 de euro pentru modernizarea unei gradinite
» NIVEA a donat 45.000 euro pentru SOS Satele Copiilor
» Orange Romania sprijina persoanele din zonele rurale afectate de zapada
» Companiile nu sunt suficient de implicate social conform GCR Index
» Compania Brother sprijina 10 proiecte ecologice
» Rompetrol a finalizat modernizarea Spitalului Municipal Campia Turzii
» Angajatii Amway Romania au donat 11.000 USD in cadrul campaniei “One by One for Children”
» Intilnire pe tema responsabilitatii sociale a IMM-urilor, in Bacau
» Green Business Index sprijina companiile sa investeasca in mediu si in oameni
» CSR ca strategie de business
» 10.000 de calculatoare cu acces la internet din bibliotecile publice protejate de Bitdefender
» Porsche Romania a donat 25.000 de Euro pentru mai multe familii nevoiase
» “Intreprinderea cu adevarat responsabila”, conferinta cu participare gratuita la Cluj
» Scrisori catre Mos Craciun – dorinte indeplinite de catre angajatii BRD-Societe Groupe Generale
» Enel Romania premiaza tinerii talentati in cadrul programelor educationale PLAY ENERGY si WE ARE ENERGY
» 10.000 USD sprijin pentru dotarea echipajelor SMURD în Bihor / sistem informatic de asistare decizională unic în România, ce va fi folosit în timpul misiunilor de urgenţă
» Sprijin de 14.000 de dolari oferit de Rompetrol pentru reabilitarea Gradinii Botanice din Tulcea
» Grupul Rompetrol sustine modernizarea si reabilitarea a doua unitati medicale din judetul Sibiu
» PC Garage a donat 26 de computere si 2.000 euro catre Salvati Copiii
» Rompetrol in parteneriat cu Primaria Navodari a ajutat la amenajarea primului teren de sport pentru elevii din orasul Navodari
» KFC, Pizza Hut si PHD vor oferi inca 96 de burse de studiu pentru copiii din mediu rural
» Mişcarea socială „Plantăm fapte bune în România” este susţinută de COSMOTE
» Conferinta de CSR in cadrul Zilelor Biz
» “CSR si Social Media” – zi dedicata CSR-ului in cadrul Zilelor Biz
» Conferinta Regionala privind Responsabilitatea Sociala a Intreprinderilor
» KFC lanseaza campania nationala de CSR “Imi place Romania curata”
» UE va face raportarea de CSR obligatorie
» Despre responsabilitate corporativa
» Angajatii GSK, voluntari in beneficiul copiilor dezavantajati
» Pizza Hut si KFC strang bani pentru mamele si copiii din mediul rural
» 100 de voluntari Whirlpool impreuna cu Habitat vor construi locuinte pentru orfani
» BCR a donat peste 22 tone de alimente familiilor nevoiase
» JCI ROMANIA lanseaza la Cluj primul centru regional al proiectului
» Raport de cercetare: Bilantul Responsabilitatii Sociale pe 2010