Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

JCI ROMANIA lanseaza la Cluj primul centru regional al proiectului

Data: 16.04.2011

Proiectul este organizat in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS), alaturi de Asociatia "Institutul Pentru Politici Sociale"- (IPS)

14 Aprilie 2011, Bucuresti - JCI Romania, in parteneriat cu MECTS si IPS, lanseaza primul centru regional din proiectul Actionam responsabil! - Reteaua Sociala RSC, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Inaugurat la aproape 2 luni de la evenimentul de lansare a proiectului social ce urmareste, printre altele, formarea unui grup de experti care sa consilieze si sa sustina implementarea proiectelor de responsabilitate sociala corporatista (RSC) in Romania, centrul din Cluj va avea rolul de a disemina informatia in regiunea Nord-Vest a tarii si de a colecta informatia necesara pentru elaborarea ghidului de bune practici in CSR din intreaga regiune.Cu ocazia lansarii centrului regional de la Cluj, Rodica Lupu, Program Development Chairman JCI Europe si manager al proiectului, subliniaza: "In ce priveste transferul de know-how in domeniul RSC, numai 17% din totalul companiilor organizeaza cursuri pentru angajati. De asemenea, interesant este si faptul ca, desi majoritatea companiilor - 66% - considera sustenabilitatea ca fiind importanta, doar 14% dintre acestea implementeaza programe de sustenabilitate si protectie a mediului in care activeaza", continua Rodica Lupu.

"Referitor la interactiunea cu grupurile lor tinta, cu partenerii, clientii acestora si comunitatea in care activeaza, chiar daca 56% dintre companii au constientizat ca exista o nevoie si o considera importanta, doar 25% dintre acestea considera aceasta nevoie ca fiind esentiala pentru activitatea lor, implementand programe spre a o intampina", incheie Rodica Lupu.

In ce priveste inaugurarea primului centru regional din proiect, Rodica Lupu declara: "Prin crearea centrelor regionale dorim sa venim cat mai aproape de toti cei interesati de sau implicati in activitati sociale si de mediu. Centrul de la Cluj este primul, iar in luna mai vom lansa alte sapte centre regionale. Vom obtine, astfel, o acoperire nationala a acestui efort de constientizare, promovare si responsabilizare cu privire la dezvoltarea comunitatilor romanesti. Speram ca acest eveniment sa fie inceputul unui dialog continuu intre organizatiile interesate de practica RSC la nivel regional".

"Vom discuta despre credibilitatea proiectelor, despre modalitatile de raportare a rezultatelor unui proiect, precum si despre criteriile de evaluare a acestuia" declara Ioana Sfarlea, Expert Regional al proiectului.
"De asemenea", continua Ioana Sfarlea, "vrem sa subliniem importanta transparentei in realizarea unui proiect social, gradul in care proiectul mobilizeaza comunitatea locala si o pozitioneaza drept beneficiar final, precum si dezvoltarea conceptului de parteneriat public - privat. Toate acestea dau credibilitate unui proiect".

Referindu-se la obiectivele acestui proiect, Rodica Lupu completeaza: "Chiar daca exista interes pentru actiunile de responsabilitate sociala iar in Romania au fost implementate proiecte de succes de catre marile corporatii si organizatii non-profit, studiile demonstreaza faptul ca numai 17% din companiile romanesti cu peste 10 angajati au o strategie clara de responsabilitate sociala. In plus, conform masuratorilor internationale, Romania este pe unul din ultimele locuri in Uniunea Europeana la implementarea politicilor de acest tip. De aceea, pentru ca initiativa sociala sa produca intr-adevar efecte notabile, este nevoie de transparenta si de transfer de know-how".

Conferinta de astazi de la Cluj Napoca a reunit, in cadrul evenimentului de lansare a centrului regional Nord-Vest, reprezentanti ai companiilor ce inregistreaza un grad mare de implicare in societate, organizatii non-guvernamentale, precum si factori de decizie din administratia publica.

Printre acestia se afla si companii si organizatii non-guvernamentale, precum: Banca Transilvania ("Fundatia Clujul are suflet"), Cora, Electrogrup, Fundatia Romana pentru Copii, Comunitate si Familie, Genpact, Fundatia Comunitara Cluj, ISDC, Habitat for Humanity, Asociatia Pentru Sprijinirea Dezvoltarii Rurale sau Alburnus Maior (Campania "Salvati Rosia Montana").

Participantii la conferinta au analizat sustenabilitatea proiectelor mari de RSC implementate pana acum in regiunea de Nord - Vest; de asemenea, s-a discutat despre gradul de implicare a actorilor din zona corporatista in elaborarea programelor si strategiilor de responsabilitate sociala pe termen lung, precum si despre problema consultarii comunitatii pentru identificarea problemelor cu adevarat importante ale acesteia.

De asemenea, s-au investigat si analizat teme precum: oportunitatea introducerii criteriilor de sustenabilitate, continuitate in evaluarea proiectelor de RSC, modul in care un proiect cu impact mediatic relativ mic poate sa castige atentia finantatorilor/investitorilor. Participantii au mai discutat si despre mijloace neobisnuite de promovare ale proiectelor RSC, precum si despre necesitatea si modalitatea organizarii unor sesiuni de networking RSC.

Pentru ca un alt punct important in activitatea centrului regional "Actionam responsabil! - Reteaua Sociala RSC" din Cluj-Napoca este cooptarea administratiei publice in implementarea acestor initiative, la eveniment au fost invitati primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu si Oana Buzatu - purtator de cuvant al Primariei Municipiului Cluj-Napoca.

Expert Regional Centrul Regional Nord-Vest , Proiectul "Actionam responsabil! - Reteaua Sociala RSC":
IOANA SFARLEA,
ioana.sfarlea@actionamresponsabil.ro,
Tel fix: 0264 333 069, Mobil: 0762 248 181, 0762 248 189
Contact presa: Roxana Pavel,
roxana.pavel@actionamresponsabil.ro, 0722 222 021
otilia.panainte@gmail.com

Lista de fisiere atasate:
timthumb 1.jpg
timthumb 2.jpg
timthumb 3.jpg
timthumb 4.jpg
actionam responsabil.jpg
timthumb 5.jpg
timthumb 6.jpg
timthumb 7.jpg
comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:Articole din CSR & companii:

» Maia Outdoor sustine initiative ale societatii civile din Romania!
» Grupul MOL organizeaza o competitie internationala pentru studenti
» TenarisSilcotub a dat 272.000 de dolari pentru dotarea unui laborator scolar
» Romanian CSR Awards: 83 de proiecte inscrise in competitie
» Fundatia Carrefour a donat 168.000 de euro pentru copiii de gradinita saraci
» PUB18 doneaza pizza calda pentru adultii strazii
» Grupul Rompetrol a sustinut implementarea a 2 proiecte de sanatate in Bucuresti
» Petrom anunta rezultatele si noua misiune a platformei TaraluiAndrei.ro
» Schneider Electric sustine competitia Solar Decathlon Europe
» Circa 300 de voluntari Vodafone in parteneriat cu Habitat for Humanity vor construi patru case in judetul Dolj
» CSR pentru consumatori responsabili – tema centrala a intalnirii grupului LBG Romania
» 3.600 de elevi cu primit ghiozdane si rechizite de la Voluntarii Smithfield
» “Dreptul de a Citi” sustinut si in acest an de OTP Bank in alte 19 scoli din mediul rural
» MOL Romania a strans pentru reciclare peste 600 litri de ulei alimentar
» Conferinta nationala „Rolul statului in promovarea responsabilitatii sociale corporative” Bucuresti 28 septembrie 2012
» E.ON Romania a sprijinit reabilitarea UPU din cadrul Spitalului Targu Mures
» Orange si ADEPT lupta pentru conservarea biodiversitatii in zona Tarnava Mare
» Cosmote continua programul de strangere a telefoanelor vechi
» Adrem Invest a premiat castigatorii concursului Scolii de Inovatie
» LENUM ajuta la eliminarea locuirii precare în Romania
» Wienerberger doneaza elemente de zidarie pentru constructia a 140 de case in cadrul proiectelor Habitat for Humanity Romania
» Cora Romania a donat 3.000 de ghiozdane copiilor din scolile rurale
» Sponsorizare de 59.000 euro de la CEZ, pentru Liceul din Cogealac
» ENEL a ales cei zece finalisti ai concursului City of Energy
» Studentii in anul I pot aplica pentru Bursele Cosmote
» Sute de copii au luat parte la „Ora de desen” organizata de Cesarom
» Caravana “Profi te premiaza” va traversa cinci orase
» Sapte companii au investit peste 18,7 milioane lei in proiecte comunitare
» Masterclass de John Holm: CSR-ul ca strategie de business, marti, 11 septembrie 2012 - INTRARE LIBERA
» HP a marcat aniversarea a 7 ani in Romania prin curatarea si reamenajarea unei portiuni de 10 hectare din Parcul Tineretului Bucuresti
» SIVECO Romania – premiata pentru proiectele sale cu impact social major
» Vodafone a lansat prima biblioteca digitala din Romania
» 15 avocati din sapte tari europene construiesc o casa in Dezmir
» ONG-ul SOS Satele Copiilor a castigat concursul de proiecte sociale initiat de IKEA
» Habitat for Humanity Cluj construieste de sase ani cu Addleshaw Goddard din Marea Britanie
» UniCredit Tiriac Bank, UniCredit Foundation si NESsT Romania – Parteneriat pentru dezvoltarea intreprinderilor sociale in Romania
» Mercedes-Benz a sustinut si in acest an Cercetasii Romaniei
» Habitat for Humanity a mutat Jocurile Olimpice pe santierul din Ploiesti
» COSMOTE sustine initiativa „Plantam fapte bune in Romania”
» Angajatii Baumix si bauMax – voluntari pe santierul Habitat Ploiesti
» MOL Romania colecteaza de la populatie uleiul alimentar uzat
» Habitat si Petrom au dat startul programului de prevenire a dezastrelor
» Rompetrol si Federatia Romana de Polo – Parteneriat pentru performanta
» Conferinta "Economia sociala, Trend sau Realitate"
» ONG-urile pot obtine marca “Eveniment Responsabil”
» Campionatul zambetelor - un nou program de responsabilitate sociala demarat de "La Fantana"
» Knauf Gips si Knauf Insulation au donat materiale in valoare de 20.000 de Euro pentru constructia celor 12 locuinte Habitat de la Ploiesti
» Angajatii Petrom au dat startul Campionatului de Voluntariat
» 4 case ridicate in 5 zile de voluntarii Fundatiei Vodafone
» Aproape 300 dintre angajatii GSK Romania, voluntari pentru 1400 de persoane din medii defavorizate
» Campania „Impreuna pentru comunitate” a contribuit cu peste 2,8 ani de voluntariat la initiativa Grupului Holcim
» 80.000 USD in bani si materiale de constructii pentru Habitat for Humanity Romania de la Lafarge
» 250 000 USD pentru implementarea a 16 proiecte de sanatate si mediu, în 11 judete
» BRD investeste 800.000 de lei in educatia copiilor si a tinerilor aflati in dificultate, prin programul „Schimba un destin. Da valoare unei vieti”
» Praktiker incurajeaza colectarea selectiva a deseurilor
» Vodafone a desemnat castigatorii programului Voluntar de profesie
» Samsung Romania continua caravana educationala Trends of Tomorrow
» Dacia Plant a lansat programul educational 'Forta vindecatoare a plantelor'
» Carrefour promoveaza produsele fabricate in Romania si lanseaza un catalog special dedicat acestor produse
» 40 de voluntari din toate colturile lumii si-au unit fortele la Beius
» United Way Romania este partenerul caritabil al CEO Clubs International
» UNESCO-L’Oréal premiaza tinerele cercetatoare in cadrul celei de a treia editii a programului de burse nationale „Pentru Femeile din Stiinta” din Romania
» Parteneriat intre UniCredit Tiriac Bank si Scoala Mamelor
» Apa Nova a reabilitat statia de tratare a apei din Sfantu Gheorghe
» 100.000 de voluntari Citibank au sarbatorit cei 200 de ani de existenta a companiei prin implicarea in proiecte comunitare
» Peste 400 de obiecte din papura, cumparate de Apa Nova/Veolia Apa
» BRD a lansat campania de strangere de fonduri "Impreuna pentru cei mici"
» Dar din dar se face…VOLUNTARIAT!
» Angajati ai Credit Suisse voluntariaza pe santierul Habitat de la Ploiesti
» Prima iesire la teatru pentru copiii din centrul de plasament, cu ajutorul KFC Romania
» „Wesley Way” - 10 ani de parteneriat in folosul celor nevoiasi
» METRO sustine producatorii locali de legume prin programul "De-ale noastre"
» Angajatii Holcim din Turda au renovat spatiul de joaca al unei gradinite
» Vodafone si REACT continua modernizarea Centrului de Transfuzii
» Bucuresti Mall sustine echipa ”Suflet langa suflet”
» RBS a premiat elevii castigatori ai programului MoneySense
» Ateliere Fara Frontiere doneaza inca 500 calculatoare prin ASSOCLIC
» Mega Image a lansat concursul de proiecte: "Fabrica pentru un viitor curat"
» Responsabilitatea sociala corporativa - solutie pentru o activitate sustenabila
» Programul de burse URSUS „Studenti pentru comunitate” si-a desemnat castigatorii
» Habitat for Humanity Radauti si BauMAX ofera noi perspective pentru inca o familie
» BRD organizeaza „Saptamana Solidaritatii” pentru spitalul Marie Curie din Bucuresti
» Se prelungesc inscrierile in Green Business Index
» Angajatii Holcim Romania din Alesd au curatat albia paraului Soimul care traverseaza orasul
» Conferintele “European CSR Lessons” pot fi revazute pe internet
» Angajatii Holcim Romania din Pitesti au ecologizat zona impadurita a cartierului Trivale
» Aproape 100 de voluntari de la Whirlpool au sosit la Ploieşti şi vor ajuta la construirea locuinţelor a 12 familii
» 2parale a sustinut Pro Bono Campania World Vision, „Eu Cum Ajung La Scoala?”
» Peste 22.000 puieti plantati de asociatia ViitorPlus in aceasta primavara
» Angajatii Holcim Romania din Cluj-Napoca si-au unit fortele pentru renovarea scolii “Ioan Bob”
» Campania „Impreuna pentru comunitate” a ajuns la Campulung. Angajatii Holcim Romania au plantat 14.000 de puieti la marginea orasului
» Proiecte europene de CSR prezentate la Bucuresti
» Echipa Europharm Distributie voluntariaza pe santierele Habitat for Humanity
» 15 – 16 mai: Are loc a doua editie a conferintei “European CSR Lessons”
» Delaco a daruit cu sprijinul ONG urilor din Codlea
» Petrom si voluntarii Tarii lui Andrei au plantat perdele de protectie forestiera in judetul Giurgiu
» Voluntariatul in randul angajatilor unei companii
» Valoarea totala a proiectelor sustinute de Fundatia Vodafone depaseste doua milioane de euro, in 2012
» BCR și Fundația ERSTE lansează campania internă “Unde-s 2% puterea crește! Redistribuie către ONG-uri!”
» 100.000 de dolari pentru dezvoltarea competentelor digitale si antreprenoriale ale tinerilor în Romania
» Grupul Rompetrol lanseaza programul "Impreuna pentru fiecare" 2012
» RBS Romania sustine cea de-a treia editie a Competitiei Intreprinderilor Sociale
» COSMOTE Romania si Romtelecom au ajutat peste 1500 de locuitori din Ialomita
» CEZ a alocat 10.000 de euro pentru modernizarea unei gradinite
» NIVEA a donat 45.000 euro pentru SOS Satele Copiilor
» Orange Romania sprijina persoanele din zonele rurale afectate de zapada
» Companiile nu sunt suficient de implicate social conform GCR Index
» Compania Brother sprijina 10 proiecte ecologice
» Rompetrol a finalizat modernizarea Spitalului Municipal Campia Turzii
» Angajatii Amway Romania au donat 11.000 USD in cadrul campaniei “One by One for Children”
» Intilnire pe tema responsabilitatii sociale a IMM-urilor, in Bacau
» Green Business Index sprijina companiile sa investeasca in mediu si in oameni
» CSR ca strategie de business
» 10.000 de calculatoare cu acces la internet din bibliotecile publice protejate de Bitdefender
» Porsche Romania a donat 25.000 de Euro pentru mai multe familii nevoiase
» “Intreprinderea cu adevarat responsabila”, conferinta cu participare gratuita la Cluj
» Scrisori catre Mos Craciun – dorinte indeplinite de catre angajatii BRD-Societe Groupe Generale
» Enel Romania premiaza tinerii talentati in cadrul programelor educationale PLAY ENERGY si WE ARE ENERGY
» 10.000 USD sprijin pentru dotarea echipajelor SMURD în Bihor / sistem informatic de asistare decizională unic în România, ce va fi folosit în timpul misiunilor de urgenţă
» Sprijin de 14.000 de dolari oferit de Rompetrol pentru reabilitarea Gradinii Botanice din Tulcea
» Grupul Rompetrol sustine modernizarea si reabilitarea a doua unitati medicale din judetul Sibiu
» PC Garage a donat 26 de computere si 2.000 euro catre Salvati Copiii
» Rompetrol in parteneriat cu Primaria Navodari a ajutat la amenajarea primului teren de sport pentru elevii din orasul Navodari
» KFC, Pizza Hut si PHD vor oferi inca 96 de burse de studiu pentru copiii din mediu rural
» Mişcarea socială „Plantăm fapte bune în România” este susţinută de COSMOTE
» Conferinta de CSR in cadrul Zilelor Biz
» “CSR si Social Media” – zi dedicata CSR-ului in cadrul Zilelor Biz
» Conferinta Regionala privind Responsabilitatea Sociala a Intreprinderilor
» KFC lanseaza campania nationala de CSR “Imi place Romania curata”
» UE va face raportarea de CSR obligatorie
» Despre responsabilitate corporativa
» Angajatii GSK, voluntari in beneficiul copiilor dezavantajati
» Pizza Hut si KFC strang bani pentru mamele si copiii din mediul rural
» 100 de voluntari Whirlpool impreuna cu Habitat vor construi locuinte pentru orfani
» BCR a donat peste 22 tone de alimente familiilor nevoiase
» JCI ROMANIA lanseaza la Cluj primul centru regional al proiectului
» Raport de cercetare: Bilantul Responsabilitatii Sociale pe 2010