About UsNewsGood practiceResearchPoliciesOpportunitiesMediaGallery

STIATI CA...? – personalitati ilustre de etnie rroma

STIATI CA exista personaje ilustre si puternice pe plan international, care au apartinut populatiei rrome si care au lasat performanta in domeniul lor de activitate? Si, mai stiati ca... Ceferino Gimenez Malla este primul rrom ridicat la cinstea altarelor, ca belgianul de etnie rroma Django Reinhardt este primul muzician de talie mondiala "produs" de continentul european, iar August Krogh este danezul de etnie rroma detinator al premiului Nobel pentru medicina?

Urmariti in cele ce urmeaza povestea de succes a acestora si realizarile de impact atinse in sfera de activitate a fiecaruia.

Ceferino Gimenez Malla (1861-1936) - cunoscut si ca El Pele, este primul rrom ridicat la cinstea altarelor. S-a nascut in Spania si s-a remarcat ca un exemplu de bunatate si sfintenie pentru semenii sai. Desi era aproape analfabet, inteligenta nativa i-a asigurat aprecierea celor din jur. Expert in cai şi catari, Ceferino a fost un negustor stimat in aceasta meserie, pentru ca era un om cinstit. A devenit membru al Consiliului Orasenesc, iar episcopul ii cerea regulat sfaturi. In timp ce militia republicana incepuse vanatoarea de preoţi, El Pele a fost arestat pe motiv ca a adapostit un tanar preot. Deoarece refuzase libertatea in schimbul renegarii credintei, El Pele a fost martirizat in timpul razboiului civil din Spania. Datorita vietii sale pline de sfintenie, inchinata lui Hristos, a fost beatificat de Papa Ioan Paul al II-lea la 4 mai 1997, fapt ce confirma necesitatea de depasire a prejudecaţilor ce conduc la forme de discriminare si respingere fata de populatia de etnie rroma.

Jean-Baptiste Reinhardt, zis Django (1910–1953) - renumitul chitarist belgian de etnie rroma, este considerat cel mai mare muzician de jazz european al tuturor timpurilor. Originile sale nu au fost niciodata un mister, el provenind din una dintre cele mai numeroase familii germane sinti. In urma unui accident, doua degete i-au fost grav afectate, dar chiar si asa, Django a continuat sa cante la vioara, chitara si banjo folosind degetele valide. Cvintetul infiintat de Django Reinhardt impreuna cu violonistul Stéphane Grappelli, Quintette du Hot Club de France, este considerat unul din cele mai inovative din intreaga istorie a muzicii de jazz. Django este autor al unor teme nemuritoare, devenite piese standard in muzica de jazz, precum "Minor Swing", "Daphne", "Belleville", "Djangology", "Swing '42" si "Nuages". Stilul special Django este, de asemenea, definit "Gipsy Jazz ".

August Krogh (1874–1949) - medic si zoolog danez cu importante decoperiri in domeniul fiziologiei este de etnie rroma. Krogh este deţinatorul premiului Nobel pentru medicina, obţinut in 1920, datorita descoperirii mecanismului reglementarii circulaţiei capilare in tesutul muscular. Cercetarile lui Krogh privind schimbul de gaze la nivel pulmonar si circulatia capilara au condus la imbunatatirea metodelor chirurgicale in cadrul interventiilor pe cord deschis. Multe dintre inventiile sale sunt utilizate si astazi in spitale, precum pipetele de precizie care au imbunatatit analiza gazelor.

Articolul STIATI CA...? – personalitati ilustre de etnie rroma este redactat in cadrul proiectul ”ADMIS pe piaţa muncii - Construirea unui model complex de integrare profesionala a persoanelor de etnie rroma din regiunile BI, NV, SE şi SM, in vederea imbunataţirii accesului acestora pe piaţa muncii”. Cod proiect: POSDRU/165/6.2/S/143183.


de Asociatia Formare in Domeniul Securitatii Private la 04.03.2015
» Asociația Brahma anunță lansarea proiectului „IMPACT - Inserția și Mobilitatea Profesională prin Acțiuni de Calitate dedicate Tinerilor”
» Ashoka aduce la Cluj semifinala celei mai mari competitii europene de inovare sociala, editia 2018
» LANSARE GRANT CERCETARE STIINTIFICA IN DOMENIUL DERMATOLOGIEI
» #Filantropi2016: Patru Mâini caută grădinițe și școli care au nevoie de îmbunătățiri, în cea de-a patra ediție a campaniei anuale de renovări
» Un inventar al rezultatelor FIDELIS si... un An Nou fericit!
» Oficial, proiectul FIDELIS a fost incheiat prin diseminarea rezultatelor inregistrate in regiunile Bucuresti Ilfov si Sud Muntenia
» Principiul egalitatii de sanse pentru un tratament egal si anti-discriminatoriu
» Ingrijirea la domiciliu specializata – alternativa spitalelor de recuperare
» Avantajele angajarii intr-o structura de economie sociala
» FIDELIS: 45 proaspeti absolventi in domeniul ingrijirii la domiciliu
» Incluziunea sociala – baza pentru o prosperitate impartasita si de durata
» Conferință națională “Noi idei de afaceri şi abilități necesare în economia socială”
» Simpozion realizat la Huși privind aspecte juridice în Economia Socială
» MEOSZ Ungaria - model de buna practica in economia sociala
» Interprindere de economie sociala: aspecte diferentiale definitorii
» Protecția mediului și consumul rațional: premisa unei dezvoltări durabile
» STRUCTURI DE ECONOMIE SOCIALĂ ÎNFIINȚATE ÎN CADRUL PROIECTULUI „ECONOMIA SOCIALĂ ESTE ȘANSA MEA!”
» Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania: istoric, misiune, realizari
» Structură Economică Socială devenită operaţională în comuna Pădureni
» Curs gratuit de ”Lucrator in comert” pentru rromii din regiunea Bucuresti-Ilfov
» Comunități Rurale pentru o Economie Durabilă - CRED
» Elevii de azi, fermierii de mâine, premiaţi pentru rezultate deosebite la stagiile de practică
» Lansare SES CIFIX RELAX – centru de intretinere fizica si sport, in regiunea Sud Muntenia
» Curs gratuit cu subventie la absolvire pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc
» ”ADMIS pe piața muncii”: cursuri de calificare finalizate, în derulare și previzionate
» Beneficiar de succes: Lucia Artag
» AHSR angajeaza manager proiect, mediator social, asistent social si lectori
» AHSR angajeaza manager proiect, mediator social, asistent medical si lectori
» Dezbatere publica: Statutul ocupațional al rromilor: meserii, riscuri, asteptari
» 166 de liceeni braşoveni fac practică online şi offline prin proiectul “Elevul de azi, fermierul de mâine”
» AHSR rectruteaza personal: peste 20 locuri de munca disponibile in diferite meserii
» „ADMIS” e pe TV: spoturi video ce incurajeaza integrarea rromilor pe piata muncii
» AHSR organizeaza gratuit cursul de ”Ingrijitor bolnavi la domiciliu” pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc
» Egalitatea de sanse – concept, drept, aplicabilitate
» World Vision Romania propune un model de ferma demonstrativa pentru reforma invatamantului agricol si pentru oportunitatile din agricultura oferite de UE