About UsNewsGood practiceResearchPoliciesOpportunitiesMediaGallery

Interprindere de economie sociala: aspecte diferentiale definitorii

Mai degraba decat o categorie separata, antreprenorii sociali sunt un tip de antreprenori de afaceri, diferenta constand in misiunea asumata: antreprenorii traditionali imbunatatesc pietele comerciale, iar antreprenorii sociali - conditiile sociale. In continuare, alte aspecte diferentiale ale structurilor de economie sociala (SES)/interprinderi sociale.

Perceptia valorii
Chiar daca o structura de economie sociala functioneaza dupa aceleasi principii ale unei economii de piata si este recomandabil sa aiba profit pentru a fi sustenabila, pentru antreprenorii sociali valoarea se afla in beneficiul social al unei comunitati care nu dispune de resursele necesare pentru a-si indeplini nevoile proprii. Asadar, in cazul SES-urilor profitul nu merge in buzunarul actionarilor, ci se reinvesteste pentru creare de noi forme de locuri de munca si oferire de servicii sociale.

Principii asumate
Structurile de economie sociala respecta principii ce se refera, mai ales, la nevoile persoanelor umane. Un element esential in functionarea acestora este colaborarea eficienta, interdependenta si participarea activa a cetatenilor la prosperitatea economica si sociala a comunitatilor locale. Tot aici vorbim despre solidaritatea si responsabilitatea colectiva, convergenta intre interesele membrilor asociati si interesele colectivitatii, alocarea celei mai mari parti a profitului pentru atingerea obiectivelor de interes general sau in interesul personal nepatrimonial al membrilor.

Raportarea fata de angajati
SES-urile manifesta respect fata de diversitatea angajatilor. Pe langa antropocentrismul lor, intreprinderile sociale ofera posibilitate de ocupare persoanelor din grupuri sociale vulnerabile. Vorbim aici despre deschidere si sanse reale de integrare pentru persoane supuse discriminarii si marginalizarii, precum: dizabili, femei in situatii de risc, rromi, familii monoparentale etc. Notam ca interprinderea sociala de insertie are, permanent, cel putin 30% din personalul angajat apartinand grupului vulnerabil.

Ideea de proprietate comuna
Activele intreprinderilor sociale nu pot fi vandute in beneficiul unei persoane fizice, ci doar in beneficiul comunitatii in cadrul careia functioneaza sau in beneficiul unui grup social. Nici distribuirea averii catre membri nu este vizata, profiturile fiind reinvestite doar in scopul extinderii activitatilor intreprinderii sociale, pentru a rezulta un beneficiu mai mare pentru comunitate sau angajati.

Avantajele asupra mediului economic
Rezultatele structurilor economiei sociale sunt mai degraba exprimate in beneficii sociale decat in profit economic, acestea fiind la fel de importante pentru dezvoltare. Principalele avantajele ale mediului economic ca urmare a dezvoltarii economiei sociale sunt reducerea saraciei prin cresterea nivelul de trai al comunitatilor locale, respectiv cresterea consumului de produse/servicii si crearea unui mediu de afaceri etic care atrage categorii noi de consumatori.

Articolul de presa ”Interprindere de economie sociala: aspecte diferentiale definitorii” este redactat in cadrul proiectului ”FIDELIS: Program integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc”, cod proiect: POSDRU /173/6.1/S/148313, beneficiar: Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania, perioada de implementare 29.12.2014 - 29.12.2015.

Pentru detalii cu privire la proiectul FIDELIS, contactati Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania, tel: 021 312 27 81 e-mail: ahsr@arexim.ro, site: www.ahsr-fidelis.ro.


de AHSR CRRS la 21.10.2015
» Asociația Brahma anunță lansarea proiectului „IMPACT - Inserția și Mobilitatea Profesională prin Acțiuni de Calitate dedicate Tinerilor”
» Ashoka aduce la Cluj semifinala celei mai mari competitii europene de inovare sociala, editia 2018
» LANSARE GRANT CERCETARE STIINTIFICA IN DOMENIUL DERMATOLOGIEI
» #Filantropi2016: Patru Mâini caută grădinițe și școli care au nevoie de îmbunătățiri, în cea de-a patra ediție a campaniei anuale de renovări
» Un inventar al rezultatelor FIDELIS si... un An Nou fericit!
» Oficial, proiectul FIDELIS a fost incheiat prin diseminarea rezultatelor inregistrate in regiunile Bucuresti Ilfov si Sud Muntenia
» Principiul egalitatii de sanse pentru un tratament egal si anti-discriminatoriu
» Ingrijirea la domiciliu specializata – alternativa spitalelor de recuperare
» Avantajele angajarii intr-o structura de economie sociala
» FIDELIS: 45 proaspeti absolventi in domeniul ingrijirii la domiciliu
» Incluziunea sociala – baza pentru o prosperitate impartasita si de durata
» Conferință națională “Noi idei de afaceri şi abilități necesare în economia socială”
» Simpozion realizat la Huși privind aspecte juridice în Economia Socială
» MEOSZ Ungaria - model de buna practica in economia sociala
» Protecția mediului și consumul rațional: premisa unei dezvoltări durabile
» STRUCTURI DE ECONOMIE SOCIALĂ ÎNFIINȚATE ÎN CADRUL PROIECTULUI „ECONOMIA SOCIALĂ ESTE ȘANSA MEA!”
» Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania: istoric, misiune, realizari
» Structură Economică Socială devenită operaţională în comuna Pădureni
» Curs gratuit de ”Lucrator in comert” pentru rromii din regiunea Bucuresti-Ilfov
» Comunități Rurale pentru o Economie Durabilă - CRED
» Elevii de azi, fermierii de mâine, premiaţi pentru rezultate deosebite la stagiile de practică
» Lansare SES CIFIX RELAX – centru de intretinere fizica si sport, in regiunea Sud Muntenia
» Curs gratuit cu subventie la absolvire pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc
» ”ADMIS pe piața muncii”: cursuri de calificare finalizate, în derulare și previzionate
» Beneficiar de succes: Lucia Artag
» AHSR angajeaza manager proiect, mediator social, asistent social si lectori
» AHSR angajeaza manager proiect, mediator social, asistent medical si lectori
» Dezbatere publica: Statutul ocupațional al rromilor: meserii, riscuri, asteptari
» 166 de liceeni braşoveni fac practică online şi offline prin proiectul “Elevul de azi, fermierul de mâine”
» AHSR rectruteaza personal: peste 20 locuri de munca disponibile in diferite meserii
» „ADMIS” e pe TV: spoturi video ce incurajeaza integrarea rromilor pe piata muncii
» AHSR organizeaza gratuit cursul de ”Ingrijitor bolnavi la domiciliu” pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc
» STIATI CA...? – personalitati ilustre de etnie rroma
» Egalitatea de sanse – concept, drept, aplicabilitate
» World Vision Romania propune un model de ferma demonstrativa pentru reforma invatamantului agricol si pentru oportunitatile din agricultura oferite de UE