About UsNewsGood practiceResearchPoliciesOpportunitiesMediaGallery

MEOSZ Ungaria - model de buna practica in economia sociala

Aflata inca la inceput de drum, economia sociala din Romania se remarca deja ca un sector important al vietii economice si sociale. Dovada de reusita al afacerilor sociale din strainatate reprezinta un real imbold motivational pentru acest sector in tara noastra, motiv pentru care va atragem atentia asupra unui exemplu de buna practica in dezvoltarea principiilor economiei sociale – MEOSZ Ungaria.

Prin crearea unui business productiv, satisfacator siesi si, cel mai important, in beneficiul social, Federatia Nationala a Asociatiilor Persoanelor cu Handicap din Ungaria (MEOSZ) este un model de buna practica in dezvoltarea principiilor economiei sociale.
Povestea de succes MEOSZ are un start-up aparent banal, insa cu o ascensiune impresionanta. Au mizat pe competentele ”descoperite” in asociatie, mai intai - o persoana dibace la prelucrat plastic si, uite asa, au inceput sa faca mici obiecte din plastic, turnate in matrite.

Incet, dar sigur, reprezentantii MEOSZ s-au dezvolt pe principiul de a-si face singuri tot ce aveau nevoie, scutind din platile catre terti. Daca tot aveau sticle de plastic, de ce nu le-ar fi umplut cu suc? Punct ochit, punct lovit! Au cumparat livezi. Hmm, dar parca sticlele de suc dau mai bine cu eticheta. Corect! – pentru asta au deschis o mica tipografie. Iar daca tot aveau tipografia, au inceput sa faca manuale pentru copii etc.

Atingand un grad inalt de dezvoltare, MEOSZ era in cautare de personal calificat, motiv ce i-a determinat sa deschida o scoala profesionala. Pentru ca aici invatau si tineri cu dizabilitati, s-a simtit nevoia infiintarii unui internat, apoi deschiderea unei cantine, fabricarea painii etc. Astfel, s-a deschis o brutarie care aprovizioneaza cantina interna, cu capacitatea de a vinde si produse la liber. Apoi s-au pus bazele unui mic restaurant cu produse traditionale “ca la mama acasa”.

In prezent, MEOSZ a ajuns un conglomerat de firme sociale, infiintate de diferitele organizatii din Federatie, care se straduiesc sa-si produca singure tot ce au nevoie, astfel incat sa nu se piarda banii in afara sferei sociale.

Unul dintre “secretele de business” ale atelierelor MEOSZ (tehnice, de croitorie, ceramica, asamblarea articolelor electronice, comert etc..) este acela ca nu se lucreaza “pe stoc”, ci numai pe comenzi ferme, venite de la companii multinationale sau din afara Ungariei.

Astazi, MEOSZ detine o experienta de peste 30 de ani in lucrul cu persoanele cu dizabilitati si se bucura de o retea alcatuita din peste 100 ONG-uri in toata Ungaria, care functioneaza independent, reprezintand interesele a peste 200.000 de persoane cu dizabilitaţi.

Articolul de presa ”MEOSZ Ungaria - model de buna practica in economia sociala” este redactat in cadrul proiectului ”FIDELIS: Program integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc”, cod proiect: POSDRU /173/6.1/S/148313, beneficiar: Asociaţia Handicapaţilor Somatici din Romania, perioada de implementare 29.12.2014- 31.12.2015.

Pentru detalii cu privire la proiectul FIDELIS, contactaţi Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania, tel: 021 312 27 81 e-mail: ahsr@arexim.ro, site: www.ahsr-fidelis.ro.


de AHSR CRRS la 27.10.2015
» Asociația Brahma anunță lansarea proiectului „IMPACT - Inserția și Mobilitatea Profesională prin Acțiuni de Calitate dedicate Tinerilor”
» Ashoka aduce la Cluj semifinala celei mai mari competitii europene de inovare sociala, editia 2018
» LANSARE GRANT CERCETARE STIINTIFICA IN DOMENIUL DERMATOLOGIEI
» #Filantropi2016: Patru Mâini caută grădinițe și școli care au nevoie de îmbunătățiri, în cea de-a patra ediție a campaniei anuale de renovări
» Un inventar al rezultatelor FIDELIS si... un An Nou fericit!
» Oficial, proiectul FIDELIS a fost incheiat prin diseminarea rezultatelor inregistrate in regiunile Bucuresti Ilfov si Sud Muntenia
» Principiul egalitatii de sanse pentru un tratament egal si anti-discriminatoriu
» Ingrijirea la domiciliu specializata – alternativa spitalelor de recuperare
» Avantajele angajarii intr-o structura de economie sociala
» Incluziunea sociala – baza pentru o prosperitate impartasita si de durata
» Conferință națională “Noi idei de afaceri şi abilități necesare în economia socială”
» Simpozion realizat la Huși privind aspecte juridice în Economia Socială
» Interprindere de economie sociala: aspecte diferentiale definitorii
» Protecția mediului și consumul rațional: premisa unei dezvoltări durabile
» STRUCTURI DE ECONOMIE SOCIALĂ ÎNFIINȚATE ÎN CADRUL PROIECTULUI „ECONOMIA SOCIALĂ ESTE ȘANSA MEA!”
» Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania: istoric, misiune, realizari
» Structură Economică Socială devenită operaţională în comuna Pădureni
» Curs gratuit de ”Lucrator in comert” pentru rromii din regiunea Bucuresti-Ilfov
» Lansare SES CIFIX RELAX – centru de intretinere fizica si sport, in regiunea Sud Muntenia
» Curs gratuit cu subventie la absolvire pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc
» Beneficiar de succes: Lucia Artag
» AHSR angajeaza manager proiect, mediator social, asistent social si lectori
» AHSR angajeaza manager proiect, mediator social, asistent medical si lectori
» Dezbatere publica: Statutul ocupațional al rromilor: meserii, riscuri, asteptari
» 166 de liceeni braşoveni fac practică online şi offline prin proiectul “Elevul de azi, fermierul de mâine”
» AHSR rectruteaza personal: peste 20 locuri de munca disponibile in diferite meserii
» „ADMIS” e pe TV: spoturi video ce incurajeaza integrarea rromilor pe piata muncii
» AHSR organizeaza gratuit cursul de ”Ingrijitor bolnavi la domiciliu” pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc
» STIATI CA...? – personalitati ilustre de etnie rroma
» Egalitatea de sanse – concept, drept, aplicabilitate
» World Vision Romania propune un model de ferma demonstrativa pentru reforma invatamantului agricol si pentru oportunitatile din agricultura oferite de UE