Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Om cu om, actiune cu actiune. Zambet cu zambet: Saptamana Nationala a Voluntariatului se desfasoara in perioada 15-21 mai 2017, si reuneste peste 200 de evenimente diverse, in peste 50 de localitati mai mari sau mai mici din tara

Data: 16.05.2017

Cand vrei sa faci ceva bun si poti sa faci acel lucru, ce te retine de la a-l face? Mii de voluntari din toata tara ar putea da sute de motive pentru care ei nu se opresc intre gand si actiune si, mai mult decat atat, uneori si daca nu pot foarte usor, vointa lor este suficient de mare, incat sa gaseasca solutii. Om cu om, actiune cu actiune. Zambet cu zambet. Despre acesti oameni este SNV in fiecare an. Despre voluntarii frumosi si sarbatorirea lor! Anul acesta #SNV2017 aduna impreuna cel putin 5000 de voluntari care vor ajunge la peste 20.000 de beneficiari prin activitatile lor.

unnamed (1)

Luni, 15 mai, a inceput Saptamana Nationala a Voluntariatului #16 (SNV), sarbatorita in intreaga tara, de organizatii si institutii publice care implica voluntarii in serviciile pe care le ofera comunitatilor din care fac parte. SNV este un eveniment anual initiat si coordonat de Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat. Anul acesta, SNV se desfasoara in perioada 15-21 mai 2017, si reuneste peste 200 de evenimente diverse, in peste 50 de localitati mai mari sau mai mici din tara, care sarbatoresc voluntariatul prin actiuni publice de voluntariat, actiuni de promovare a voluntariatului, evenimente de recunoastere a meritelor voluntarilor organizate de partenerii SNV.

Mesajul SNV din acest an, desi sub forma de intrebare – “Poti. Vrei. Dar faci?” – invita pe toata lumea la actiune, la a transpune gandurile, dorintele, asteptarile pe care le avem privind schimbarea de langa noi – in fapte concrete, in actiuni pe care noi ALEGEM sa le realizam, cu puterile noastre, singuri sau in echipe de oameni care cred in aceleasi valori ca si noi si care nu asteapta ca altcineva sa vina sa le rezolve problemele, supararile, lipsurile sau nedreptatile. Ei isi sufleca manecile, se organizeaza, cauta in stanga si in dreapta resurse, sprijin, noi voluntari chiar si muncesc necontenit ca visele lor sa devina realitate. Astfel, ei – voluntarii, creeaza lumea din jurul lor, la propriu, ALEG sa o faca mai frumoasa, mai buna, mai cinstita, mai senina, chiar si atunci cand asta nu e usor deloc. Miile de voluntari SNV2017 aleg, in aceasta saptamana si dincolo de ea, sa nu mai fie doar oameni nemultumiti, stresati, dezorientati sau plictisiti, ci sa fie si VOLUNTARI, care pot, vor dar si FAC ceva!

Activitatile inscrise in calendarul saptamanii acopera si anul acesta o paleta extrem de larga de categorii. Se vor desfasura dezbateri, colecte, cursuri, workshop-uri, expozitii,  prezentari, actiuni de explorare a mediului inconjurator si a spatiilor urbane, campanii de prevenire si informare, care promoveaza activitati sportive, un stil de viata sanatos, muzeele, integrarea, incurajeaza lectura si cultura in general, colaborarea intergenerationala, invatarea continua si mai presus de toate, voluntariatul.

Ne bucura sa observam anul acesta un numar crescut de institutii publice in randul partenerilor locali ai SNV (DGASPC, primarii, biblioteci, muzee), ceea ce arata deschiderea acestora spre cetateni si implicarea mai activa a acestora in sprijinirea grupurilor aflate in nevoie.

Rolul principal in aceasta saptamana este jucat de catre fiecare din voluntariiimplicati. Pentru a-i cunoaste mai indeaproape, i-am invitat sa se prezinte. Pentru a intelege ce ii determina sa contribuie in comunitatile lor, ce anume ii muta de la un gand sau o dorinta la fapta propriu-zisa de voluntariat, vom colectiona o serie de mesaje video, disponibile online in zilele urmatoare pe www.portretdevoluntar.provobis.ro.

SNV este un eveniment national anual, care are loc in a treia saptamana a lunii mai, menit sa mobilizeze cat mai multe organizatii si voluntarii pe care acestia ii implica, pentru a sarbatori impreuna voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunitatii pentru acesta si pentru a recunoaste public activitatea voluntarilor. Evenimentul este initiat si coordonat la nivel national de Pro Vobis si este organizat de partenerii locali ai evenimentului, la nivelul fiecarei comunitati implicate.

Initiata in anul 2002, SNV a ajuns anul acesta la cea de-a saisprezecea editie, fiind, in acest rastimp, un reper anual important pentru organizatii si institutii care implica voluntari in toata tara, alaturi de Ziua Internationala a Voluntarilor (5 decembrie) si Ziua Internationala a Managerilor de Voluntari (5 nov.), de asemenea sarbatorite in Romania. SNV a pornit ca un model preluat din tari cu traditie in astfel de evenimente, precum SUA, Canada sau UK, care a fost promovat de Pro Vobis in cadrul retelei centrelor locale de voluntariat si care a fost dezvoltat apoi, an de an, pana la amploarea sa actuala. De la inceputurile sale modeste – cu cca 100 de voluntari implicati in 10 localitati – SNV se mandreste in ultimii ani cu aproape 10.000 de voluntari implicati anual de peste 100 de parteneri din peste 80 de localitati urbane si rurale, acoperind aproape toate judetele tarii.

Pentru calendarul evenimentelor si alte detalii va rugam sa accesati www.saptamanavoluntariatului.ro

Ce este SNV?

SNV este un eveniment national anual menit sa mobilizeze cat mai multe organizatii si voluntarii pe care acestia ii implica, pentru a sarbatori impreuna voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunitatii pentru acesta si pentru a recunoaste public activitatea voluntarilor. SNV este:

 • O mobilizare sincronizata a organizatiilor care implica voluntari, care devin astfel o voce comuna
 • O oportunitate pentru cei care vor, dar nu stiu cum sa se implice, sa testeze voluntariatul
 • O demonstratie si o sursa de inspiratie privind puterea noastra, a tuturor, de a colabora pentru o schimbare pozitiva in comunitate
 • O oportunitate pentru organizatii de a implementa idei de schimbare sau de a celebra public programele voastre de voluntariat, sub umbrela unui eveniment national
 • O oglinda a diversitatii oamenilor, organizatiilor, cauzelor si activitatilor din sfera voluntariatului
 • Un cadru public national pentru recunoasterea si aprecierea publica a voluntarilor
 • Un eveniment anual in crestere, care atrage atentia comunitatii si mass-media catre faptele bune din jurul nostru

SNV in cifre:

 • 14 ediţii
 • 38 de judeţe & Bucureşti
 • 150 de localităţi mari şi mici (10% rural)
 • 160 de parteneri organizaţionali locali care mobilizează alţi 350 de colaboratori locali
 • 400 de evenimente locale cu/pentru/despre voluntari
 • 160 de parteneri media locali si 240 de articole in presa locala si regionala
 • 590 de sponsori locali
 • 50.000 de beneficiari
 • 6000 de voluntari mobilizaţi din comunitate
 • 3000 de voluntari implicaţi în organizare

*cifrele se bazeaza pe datele raportate de partenerii locali in anii anteriori.

Cum se organizeaza SNV?

SNV este initiat si coordonat la nivel national de Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat. Activitatile propriu-zise sunt dezvoltate, finantate si implementate direct de partenerii locali SNV.

Rolul Pro Vobis este acela de dezvoltare de parteneriate, crearea conceptului si identitatii evenimentului, derularea campaniei nationale de promovare, realizarea si distribuirea de materiale promotionale SNV, gestionarea calendarului national SNV si realizarea publicatiei „Portret de voluntar” , culegerea de poze, rapoarte si marturii la nivel national si reflectarea lor, informare si consultanta privind idei de activitati pentru marcarea SNV pentru partenerii locali, cat si atragerea de resurse pentru coordonarea evenimentului. Pro Vobis nu se implica direct in organizarea evenimentelor locale SNV, insa poate organiza la randul sau evenimente proprii sub umbrela SNV.

Pentru mai multe detalii privind modul de organizare SNV vezi sectiunea Intrebari Frecvente.

Cand are loc SNV?

E simplu de retinut: SNV are loc intotdeauna in fiecare primavara, in cea de-a treia saptamana a lunii MAI. Pentru a simplifica lucrurile, saptamanile le calculam chiar daca nu sunt complete / indiferent in ce zi a saptamanii incepe luna, astfel:

 • SNV 2016: 9-15 mai
 • SNV 2017: 15-21 mai

Cui se adreseaza?

SNV se adreseaza tuturor celor care pot avea un rol in dezvoltarea comunitatii. La baza tuturor actiunilor SNV stau voluntarii – cei deja activi si cei potentiali –  mobilizati de entitatile la care sunt afiliati:
 • organizatiile societatii civile;
 • institutiile publice;
 • unitatile de invatamant;
 • autoritatile locale;
 • companiile responsabile social (care se implica intotdeauna alaturi de o organizatie sau o institutie non-profit);
 • grupurile de initiativa (informale).

Pro Vobis colaboreaza in cadrul SNV doar cu entitati juridice si grupuri organizate, care se pot afilia cu evenimentul devenind parteneri locali. Daca esti o persoana fizica si doresti sa te implici ca voluntar, te rugam sa accesezi Calendarul national pentru a te afilia cu o organizatie locala.

Ce oferim partenerilor locali SNV?

Vezi aici

 ce iti oferim, concret, prin alaturarea ca partener local la acest eveniment.

De unde a pornit SNV?

Romania a sarbatorit SNV pentru prima oara in 2002, capitalizand vizibilitatea creata in anul precedent de Anul International al Voluntariatului 2001. In 2011, SNV a sarbatorit cea de-a zecea sa editie, care a coincis cu Anul European al Voluntariatului 2011. SNV este o initiativa a asociatiei Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat (pe atunci Centrul National de Voluntariat Pro Vobis) care a devenit astfel coordonatorul SNV la nivel national. Evenimentul a fost implementat de-a lungul anilor cu sprijinul centrelor de voluntariat din Romania, unele dintre care si-au asumat rolul de coordonatori locali ai evenimentului, si este implementat anual de catre sute de parteneri locali din tara.

In Canada (www.volunteer.ca

), SNV se sarbatoreste inca din anul 1943 – cand au fost celebrate eforturile celor care au contribuit la reconstructia tarii dupa razboi. SNV este o perioada special dedicata voluntarilor la fiecare inceput de aprilie, pentru a recunoaste activitatea celor care isi pun la dispozitia semenilor timpul si energia in mod voluntar. Saptamana este un prilej de a aduce la cunostinta tuturor contributia esentiala a celor 6,5 milioane de voluntari activi in Canada la bunastarea comunitatilor lor. In Statele Unite ale Americii, SNV (http://www.pointsoflight.org/signature-events/national-volunteer-week) se sarbatoreste din 1974, cand presedintele Nixon a semnat primul ordin executiv de declarare a unei saptamani din aprilie ca fiind dedicata voluntarilor. De atunci, fiecare presedinte a emis o proclamatie anuala prin care se reamintea poporului american importanta voluntariatului si a aprecierii celor peste 50 de milioane de americani care isi dedica timpul si resursele semenilor lor si comunitatii. In Marea Britanie, SNV(www.volunteersweek.org.uk) se sarbatoreste din 1984. Pe parcursul SNV au loc numeroase activitati prin care activitatea voluntarilor este recunoscuta si apreciata public, aratand importanta contributiei celor peste 20 de milioane de voluntari la rezolvarea problemelor comunitatii. Aceste activitati sunt folosite ca activitati de recrutare de noi voluntari.

Evenimente de celebrare la nivel national a voluntariatului au loc in multe alte tari din lume, sub diverse forme (prin saptamani, zile sau festivaluri dedicate). Cateva alte exemple de evenimente nationale puternice dedicate voluntariatului, care ne inspira mereu, sunt cele din Australia si Noua Zeelanda. CEV – Centrul European de Voluntariat isi propune sa mentina aici o lista a evenimentelor nationale de acest tip din Europa.


comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:Articole din Campanii:

» Bunastarea inseamna sustinerea economiei sociale - interviu cu domnul Florian Sălăjeanu, președintele asociației ASSOC Baia Mare și președintele filialei Maramureș-Sălaj a CNASR
» Lansam campania „BunăStare pentru Fiecare” cu o serie de interviuri cu practicieni si lideri ai societatii civile
» APAL face o cerere de interventie si solicita judecarea a 8 cetateni prezenti la mitingurile din 10 august in stare de libertate. Rugam societatea civila sa fie solidara acestui demers !
» Luna MAI este luna promovării economiei sociale.
» Om cu om, actiune cu actiune. Zambet cu zambet: Saptamana Nationala a Voluntariatului se desfasoara in perioada 15-21 mai 2017, si reuneste peste 200 de evenimente diverse, in peste 50 de localitati mai mari sau mai mici din tara
» Va rugam sustineti petitia: Împreună pentru Drepturile Omului
» Colegiul Național al Asistenților Sociali din România a semnat Carta pentru Prima Generație Fără Tutun până în 2035
» Carta pentru Prima Generație Fără Tutun până în 2035, pe care avem rugămintea să o semnați în numele personal și al organizațiilor pe care le reprezentați
» Prima TV dă startul campaniei Zilele Speranţei
» Comisia Europeana lanseaza Anul european al cetatenilor
» Campanie de promovare a strategiei dezvoltare interculturala a judetului Suceava
» Campania ROMANIA de IMPACT a ajuns la final
» ASSOC lanseaza o campanie pentru sensibilizarea angajatorilor: „Suntem diferiți, la fel ca toți ceilalți !“
» Saptamana Egalitatii de Sanse 16-20 ianuarie 2012
» Ajută si tu campania „Eu cum ajung la Scoală?” Microbuze pentru 150 de copii care sunt nevoiti să meargă pe jos peste 10 kilometri pentru a ajunge la Scoală
» Campanii de promovare (faza a doua) in cadrul proiectului stagii de practica si consiliere vocationala pentru elevi, in vederea facilitarii integrarii lor ulterioare pe piata muncii
» Campania "Traieste sanatos" in cadrul unui program de economie sociala
» Raed Arafat, Melania Medeleanu si Adrian Despot sustin campania ONGFest
» Campanie de promovare a culturii antreprenoriale in cadrul proiectului strategic Alternative pentru somaj