Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Ministerul Fondurilor Europene a promis găsirea unor soluții pentru beneficiarii care au acumulat datorii în timpul implementării proiectelor POSDRU

Data: 17.02.2016

Raport întâlnire beneficiari-reprezentanți MFE

11.01.2016

Reprezentanții beneficiarilor de fonduri europene s-au întâlnit joi, 11 februarie cu reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene pentru a discuta pe tema datoriilor la bugetul de stat pe care beneficiarii le-au acumulat în timpul implementării proiectelor.

În cadrul acestei întâlniri s-au discutat aspectele care au făcut obiectul scrisorii deschise pe care beneficiarii de fonduri europene au trimis-o ministerului de resort, Ministerului de Finanțe și Guvernului României în luna noiembrie a anului trecut.

(scrisoarea deschisă poate fi citită accesând acest link: http://www.economiesociala.net/m2-13-117-ro-Scrisoare-Deschis259-cu-privire-la-o-real259-amnistie-fiscal259-pentru-beneficiarii-fondurilor-europene---adresat259---P )

 

Având în vedere agenda ocupată a ministrului Fondurilor Europene, Aura Carmen Raducu, la întâlnirea cu beneficiarii au participat Ciprian Necula, ministru secretar de stat în MFE și Dinu Adam, consilier în MFE.

Din partea semnatarilor scrisorii deschise au fost prezenți Camelia Tancău, președintele Centrului Român pentru Educație și Dezvoltare Umană (CRED), reprezentat ong-uri și Iulian Zamfir, reprezentat Uniunea Generală a Industriașilor din România (UGIR),  președinte UGIR Regiunea Sud-Est.

 

Beneficiarii plătesc pentru greșelile statului

 

Reprezentanții semnatarilor scrisorii deschise au reamintit, în cadrul întîlnirii, faptul că peste 40 de ONG-uri, firme, asociații și instituții care au implementat proiecte POSDRU au semnat scrisoarea prin intermediul căreia trăgeau un semnal de alarmă asupra faptului că foarte mulți beneficiari de fonduri europene au acumulat datorii considerabile la ANAF, o parte dintre ele sub formă de dobânzi, penalități și amenzi din cauză că au plătit cu întârziere taxele și impozitele.

Reprezentanții beneficiarilor au denunțat un lanț vicios: beneficiarul a rămas dator și este penalizat de o instituție a statului (ANAF), din cauză că o altă instituție a statului (Ministerul Fondurilor Europene prin autoritățile de management și organismele intermediare), a gestionat defectuos fondurile, a întârziat repetat plata tututor sumelor ce urmau a fi virate către beneficiar, afectând astfel fluxul financiar al proiectelor și împovărându-l cu datorii. Cu alte cuvinte, o instituție a statului te bagă în datorii și o altă instituție, tot a statului, te penalizează pentru aceste datorii.

 

 A fost reamintit faptul că fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, a încercat să ia o măsură tocmai pentru cei care au de plătit  penalități la stat pentru întârzieri pe care tot statul le-a generat, astfel încât a fost dată OUG 50/2013 prin care se scuteau accesoriile înregistrate la stat.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții beneficiarilor au insistat pe faptul că OUG 50/2013 nu a fost corelată cu realitatea din teren pentru că nu a luat în calcul toate întârzierile generate de gestionarea greoaie a fondurilor.

 

Beneficiarii au subliniat faptul că întârzierile și blocajele în plata prefinanțărilor, a cererilor de rambursare și de plată au adus prejudicii mult mai mari, mult mai diverse și mult mai profunde nefiind vorba doar despre acumularea de datorii către bugetul de stat respectiv către ANAF.

 

Majoritatea proiectelor POSDRU s-au confruntat cu grave prejudicii induse de imposibilitatea realizării unei planificări corecte a tuturor activităților având în vedere lipsa totală de previziune în asigurarea fluxului financiar. În majoritatea proiectelor POSDRU au fost înregistrate numeroase tensiuni și deteriorari ale relațiilor interumane în cadrul echipelor de implementare din cauza imposibilității realizării graficului de activități asa cum a fost el stabilit în proiect, fiind necesar ca membrii echipelor de implementare să muncească mult peste program. 

Salariile către angajați s-au platit cu mari întârzieri, chiar și de 24 de luni, aspect care a creat numeroase discuții și chiar conflicte între angajați. S-au deteriorat relațiile cu furnizorii de formare profesionala, cu furnizorii de produse si servicii din cadrul proiectelor, au fost induse numeroase stări de tensiune și stres pentru toți membrii echipei de implementare. Multe organizatii au lucrat chiar și doi ani dupa finalizarea proiectelor în regim de voluntariat pentru finalizarea tuturor plăților din cadrul proiectelor.  Toate aceste aspecte care nu au fost luate in calcul,  nu pot fi cuantificate și nici nu pot fi despăgubite corespunzător de către AMPOSDRU.

 

Din cauza datoriilor acumulate, unele organizații și firme sau au intrat în stare de faliment sau se află în imposibilitatea de a mai depune noi proiecte. Pentru a accesa fonduri europene trebuie să ai certificat fiscal cu datorii 0 către stat, iar cei care au facut eforturi să-și achite datoriile,  pentru a putea contracta si implementa noi proiecte, s-au împrumutat pe mulți ani din diverse alte surse, împrumuturi purtătoare la randul lor de dobânzi, care deasemnea nu sunt luate în calcul de către AMPOSDRU.

 

·       Povestea unui ONG în faliment

În cadrul întîlnirii dar și în scrisoarea deschisă, a fost prezentat ca exemplu cazul unui ONG, Centrul Român pentru Educație și Dezvoltare Umană (CRED), care a ramas cu datorii în valoare de 380.000 lei esalonate pe o perioada de 5 ani, timp in care lunar trebuie achitata suma de 6.400 lei până în anul 2020. Din cauza acestor datorii, organizatia nu mai putut implementa alte proiecte, desi a depus și a câștigat un proiect în anul 2014, proiect pe care nu l-a putut demara tocmai din cauză că figura cu datorii la stat.

Datoriile accesorii au fost acumulate in urma implementarii proiectului ID 52980 - Tranzitia spre libertate prin centre regionale de incluziune sociala -  cu o valoare de 20405398 lei din care 7.000.000 lei au fost plăti efective efectuate de organizație către bugetul consolidat de stat a taxelor și impozitelor la salarii pentru un numar de 45 de angajati pe o perioada de 3 ani. A fost înmânat și un memoriu în care este expus pe larg cazul  CRED, document care a fost inregistrat la cabinetul ministrului Fondurilor Eurpene cu nr. 75/11.08.2015. Pe larg despre acest caz: http://www.economiesociala.net/m2-13-117-ro-Scrisoare-Deschis259-cu-privire-la-o-real259-amnistie-fiscal259-pentru-beneficiarii-fondurilor-europene---adresat259---P

 

 

Amnistia fiscală, singura soluție

 

Având în vedere faptul că datoriile acumulate sub forma de plăți accesorii către ANAF consituite din amenzi, dobânzi și penalități sunt singurele prejudicii care au fost recunoscute ca fiind generate de întârzierile în asigurarea fluxului financiar de către AMPOSDRU și având în vedere că OUG 50/2013 nu a fost corelată cu realitatea concretă din teren astfel încât multe organizații au rămas cu datorii, reprezentanții beneficiarilor au cerut realizarea unui act de justiție socială și amnistia tuturor datoriilor către ANAF în cazul celor care au avut în implementare proiecte și au rămas cu datorii din cauza tuturor întârzierilor generate de AMPOSDRU.

 

În acest sens, beneficiarii au mai solicitat reprezentanțilo MFE realizarea unei întâlniri de lucru pentru soluționarea legislativă a acestui aspect, întâlnire la care să participe reprezentanți ai Ministerului de Finanțe, ai Ministerului Fondurilor Europene și beneficiari astfel încât să se poate realiza o rezolvare reală a acestor probleme.  

 

Reprezentanții ong-urilor și firmelor au atras atenția că ignorarea problemelor cu care se confruntă firmele și ONG-urile, întârzierea rezolvării acestor probleme și mai ales păstrarea aceleiași legislații, necorelată cu realitatea din teren, vor genera aceleasi probleme și în noul exercitiu financiar și vor conduce la rezultate cel puțin la fel de slabe în următorul exercițiu financiar, 2014-2020, pentru programul POCU.

                                                                                                          

Dl. Ministru Secretar de Stat Ciprian Necula a manifestat o mare deschidere și disponibilitatea pentru soluționarea problemelor prezentate și a menționat faptul că în cel mai scurt timp, până joi 18.02.2015, va oferi un răspuns concret cu privire la o posibilă soluționare a aspectele menționate în cadrul întâlnirii.

 

 

Camelia Tancau – reprezentant ONG-uri, Presedinte CRED

 

Iulian Zamfir – reprezentant UGIR Presedinte Sud-Est

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:Articole din Coalitii & Retele:

» Duminică, 20 octombrie 2019, a avut loc primul protest STOP 5G din România numit „Stop 5G - viața și proprietatea noastră mai importante decât tehnologia voastră!”
» Va solicitam sprijinul urgent in sprijinirea demersului nostru de modificare a legislatiei tutunului in vederea scaderii consumului de tutun in randul copiilor.
» Când statul eșuează, reușesc oamenii. Ești unul dintre ei?
» Cum (mai) revoluţionăm accesul tinerilor la piaţa muncii? O posibilă soluţie din Statele Unite Citeste mai mult: adev.ro/p441yd
» Victimele POSDRU si viitoarele victime POCU trag un nou semnal de alarmă!
» Raportul întâlnirii dintre reprezentanții Ministerului de Finanțe și beneficiarii POSDRU
» Scrisoare deschisă : Victimele POSDRU trag un nou semnal de alarmă!
» Ministerul Fondurilor Europene a promis găsirea unor soluții pentru beneficiarii care au acumulat datorii în timpul implementării proiectelor POSDRU
» Răspuns ”Scrisoare deschisă cu privire la o reală aministie fiscală pentru beneficiarii fondurilor europene”
» Scrisoare Deschisă cu privire la o reală amnistie fiscală pentru beneficiarii fondurilor europene adresată Prim-Ministrului României, domnul Dacian Cioloș
» Poziția publică față de acuzația adusă doamnei Mihaela Gună. Doamna Gună nu a participat la nicio ședință a plenului în CES.
» Mai sunt 3 zile pana la inchiderea listelor pentru inscrierea la Gala Nationala a Excelentei in Asistenta Sociala.
» Antreprenori sociali, semnati in favoarea intreprinderilor sociale!
» CONFERINTA NATIONALĂ “Incluziune si economie sociala. Modele regionale - bune practici europene”
» Alba: Conferinţă naţională pe tema economiei sociale la Alba Iulia
» Start Up Your Idea 2012, testează viabilitatea ideii tale si apoi transformă visul într-un business plan solid