Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Participare record la ONGFest – Targul Economiei Sociale: peste 55 000 de persoane

Data: 03.11.2011

ONGFest – Targul Economiei Sociale s-a desfasurat in perioada 9 septembrie – 16 octombrie in 10 orase din intreaga tara: Bucuresti, Iasi, Bacau, Miercurea - Ciuc, Sibiu, Craiova, Cluj – Napoca, Oradea, Timisoara si Constanta. Aflata la cea de a treia editie, manifestarea a inregistrat o participare record: peste 400 de organizatii inscrise si mai mult de 55 000 de vizitatori. Cel mai important eveniment al societatii civile din Romania a reusit astfel sa creeze un dialog intre cetateni si organizatii si sa contureze premisele implicarii civice. Principalele teme promovate in cadrul proiectului sunt economia sociala, voluntariatul si spiritul civic. Organizatiile participante au avut ocazia de a-si promova programele si proiectele catre publicul larg. La nivel local, ONGFest – Targul Economiei Sociale a fost coordonat de catre 9 organizatii partenere, alese in urma unei proceduri de selectie.

Informatiile complete legate de desfasurarea evenimentului sunt disponibile pe site – ul www.ongfest.ro. Evenimentul a fost organizat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

“FDSC a lansat inca din 1999, in Piata Universitatii, FAR, Targul Asociatilor si Fundatiilor, sub deviza societatea civila esti tu. Din 2009 FAR se transforma in ONGFest, cu scopul de a deveni primul eveniment national in cadrul caruia ONG-urile ies in strada si atrag sprijinul cetatenilor si al comunitatilor. In toti acesti ani am reusit sa crestem participarea organizatiilor de la cateva zeci la cateva sute, de la cateva mii de cetateni la cateva zeci de mii si sa ne extindem in alte 9 orase in afara Bucurestiului. ONGFest a devenit o traditie, o oportunitate pentru romani, de  a participa si de a se implica”, a declarat Ionut Sibian, Director Executiv FDSC.

Seminariile organizate in cadrul targurilor s-au bucurat si ele de o participare extrem de activa. Economia sociale a fost abordata in cadrul a 10 evenimente distincte, in fiecare dintre orasele in care a ajuns ONGFest – Targul Economiei Sociale. Formatorii instruiti de FDSC in cadrul proiectului PROMETEUS au fost cei care le-au prezentat participantilor conceptul de economie sociala, modele de succes, atat europene, cat si nationale si le-au demonstrat cu argumente faptul ca economia sociala poate fi o alternativa viabila la criza economica actuala.

Organizatiile participante s-au declarat multumite de impactul pe care evenimentul l-a avut asupra opiniei publice si dornice sa comunice mult mai direct si simplu cu toti cei care pot contribui la desfasurarea  proiectelor pe care le au in derulare.

Voluntariatul, dincolo de a fi una dintre temele principale ale acestei editii ONGFest, a fost un punct forte al evenimentului: peste 150 de voluntari au fost implicati in organizarea si derularea manifestarilor din fiecare oras. Mai mult decat atat, targul a reprezentat o oportunitate pentru organizatiile participante de a recruta noi voluntari, dornici sa se implice activ in initiative civice.

Seria evenimentelor din cadrul caravanei ONGFest – Targul Economiei Sociale a inceput la Bucuresti, pe 9 septembrie si s-a incheiat la Constanta, pe 16 octombrie. Manifestarea, care anul acesta a fost organizata sub numele de Targul Economiei Sociale, a fost deschisa prin Conferinta Nationala a Economiei Sociale. Rapoartele prezentate au evidentiat rolul si ponderea economiei sociale in Romania, angajator a 3,3% din totalul fortei de munca salariate din Romania. Cu aceasta ocazie a fost lansat primul Atlas al Economiei Sociale, o publicatie care prezinta datele esentiale la zi de natura economica si financiara ale organizatiilor de economie sociala din Romania si anume: asociatii si fundatii, casele de ajutor reciproc ale salariatilor, casele de de ajutor reciproc ale pensionarilor, cooperative mestesugaresti, cooperative de consum si cooperative de credit.

Caravana ONGFest este o platforma unica de comunicare directa, la nivel national, pentru toate cele trei sectoare (public, de afaceri, nonprofit). In acest mod, este facilitata dezvoltarea parteneriatelor intre ONG-uri, institutii publice si companii.

Campania a fost sustinuta in mod activ de trei persoane publice, recunoscute pentru implicarea lor in comunitate. Raed Arafat, Melania Medeleanu si Adrian Despot au raspuns afirmativ invitatiei organizatorilor. Spotul TV ilustreaza alegerea fiecaruia dintre ei de a sustine societatea romaneasca prin actiuni proprii. Filmarea a avut loc chiar in Parcul Alexandru Ioan Cuza (fost IOR). Spotul poate fi vizionat AICI.

 

 

Calendarul evenimentului, la nivel national, a fost urmatorul:

Bucuresti – 9 – 11 septembrie – Parcul Al.I.Cuza (fost IOR)

Iasi 17 – 18 septembrie – Bd. Stefan cel Mare si Sfant, zona Primariei

Bacau – 17 – 18 septembrie – Parcul Catedralei

Miercurea – Ciuc – 24 – 25 septembrie – Piata Majláth Gusztáv Károly

Sibiu – 24 – 25 septembrie – Piata Mica

Craiova – 24 – 25 septembrie – Piata Prefecturii

Cluj – Napoca – 1 – 2 octombrie – Piata Muzeului

Oradea – 1 – 2 octombrie – Parcarea Independentei

Timisoara – 8 – 9 octombrie – Piata Unirii

Constanta – 15 – 16 octombrie – City Park Mall of Constanta

 

Evenimentul s-a desfasurat cu sprijinul financiar al: Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe, Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret, Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, prin programul Tineret in Actiune.

Partener principal: Banca Comerciala Romana.

Parteneri: Sensiblu, Avon, City Park Mall of Constanta, RomaniaFilm, Rollin Film, Clorofilm, Voodoo Films, Astra Film Festival, Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, O.N.Cercetasii Romaniei, Centrul Local “Orion”, Centrul de Resurse pentru Organizatiile Non – Profit din Oltenia (C.R.O.N.O), Asociatia Romana a Tinerilor cu Initiativa (ARTI), Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau, Centrul Regional de Resurse pentru Organizatii Neguvernamentale – CENTRAS Constanta, Centrul de Voluntariat Cluj Napoca, Asociatia Maghiarilor din Sibiu – HID, Institutul Roman de Educatie a Adultilor, Asociatia Caritas Eparhial Oradea.

Parteneri media: TVR Cluj, Constanta TV, Evenimentul Sibiu, Radio Romania Bucuresti, Radio Iasi, Radio Constanta, Radio Transilvania, Radio Cluj, Ziarul Ring, Revista Ecologic, Revista Info-Mediu Europa, Ziarul de Iasi, Ziarul de Bacau, Foaia Transilvana, Gazeta de Sud, roportal.ro, bucuresteni.ro, capitalul.ro, pr-romania.ro, csr-romania.ro, port.ro, 121.ro, societal.ro, studentie.ro, calificativ.ro, totb.ro, calendarevenimente.ro, stiridecluj.ro, cluj.info, constanteanul.com, iasifun.ro, trilulilu.ro, craiova.ro, eventube.ro, vinsieu.ro, timisoreni.ro.

Evenimentele au avut loc in cadrul proiectului  PROMETEUS - Promovarea economiei sociale in Romania prin cercetare, educatie si formare profesionala la standarde europene, proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeste in oameni! Proiectul este implementat de FDSC in parteneriat cu Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, Universitatea Bucuresti – Facultatea de Sociologie, European Research Institute on Cooperative and Social Enterprises si Centrul National de Pregatire in Statistica.

sursa: stiriong.ro


comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:Articole din Fundatii:

» Structurile Comunitare Consultative in vizorul Fundatiei World Vision Romania
» Date statistice si politici publice pentru sectorul economiei sociale la Conferinta Nationala a Economiei Sociale, 5 iunie 2014, Bucuresti
» Targ de Economie Sociala în cadrul ediției cu numărul 22 a Conferinței Anuale Volonteurope
» 166 de meşteşugari din judeţele Cluj şi Bistriţa au finalizat în luna iunie cursurile de competenţe antreprenoriale
» Fundația Soros organizează evenimentul cu tema ”Economia socială în satele românești”
» Peste 160 de meşteri populari şi iubitori ai artei tradiţionale instruiţi în antreprenoriat
» Pozitia ADV Romania cu privire la raspunsul AM POSDRU
» Romii crează intreprinderi sociale de reciclare a materialelor de ambalaj
» Fabrica de mozaic ceramic avand la baza conceptul de intreprindere sociala
» Colaboratori pentru programul Arta. Comunitate. Transformare
» Spectacol si Targ de produse in Promenada din Codlea
» Chance For Life si GDF SUEZ Energy Romania pentru o Scoala Altfel
» Peleti si bricheti din biomasa, ferma integrata de albine, procesarea fructelor si legumelor în sucuri naturale sau evenimente in mediul rural
» Fundatia de Sprijin Comunitar lanseaza proiectul “Sansa la educatie pentru copiii din mediul rural”
» Structuri de sprijin functionale in cadrul proiectului " Romii creeaza intreprinderi sociale de reciclare a materialelor de ambalaj ROMA-RE
» 10 ani, 1 milion de dolari investiti, 2860 de destine schimbate in bine
» Se lanseaza Raportul privind nevoile si potentialul profesional al fortei de munca din randul persoanelor cu dizabilitati din regiunile Bucuresti - Ilfov, Sud - Muntenia si Centru
» Organizatiile neguvernamentale: Fundatii - scurta descriere
» Concert caritabil pentru Centrul “Orizonturi noi”
» Seara de Antreprenoriat Social - Clinica Motivation
» Participare record la ONGFest – Targul Economiei Sociale: peste 55 000 de persoane
» Dezvoltare rurala prin activitati de economie sociala in 24 de localitati
» Se deschide la Bucuresti primul magazin social din Romania
» Invitatie in cadrul unui proiect de economie sociala: Vizita de studiu la Unitatea Protejata Pentru Voi
» Noi modele de economie sociala pentru favorizarea accesului pe piata muncii a 240 persoane
»