Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Tabere pentru copii si tineri intre incluziune si economie sociala

Data: 01.12.2010

Pentru toţi cei marginalizaţi există oameni specializaţi şi dornici de a oferi ajutor, există proiecte şi o nouă ramură a economiei, aflată la început de drum la noi în ţară, dar care dă rezultate excelente în alte ţări, anume economia socială. Unul dintre aceste proiecte este derulat de Organizaţia Naţională Cercetaşii României, filiala Braşov "Virgil Oniţiu", care-i aşteaptă pe cei respinşi de societate în taberele speciale pentru persoanele defavorizate, în cadrul proiectului cu finanţare europeană "Tineri pentru o lume mai bună". Proiectul are peste 6.000 de beneficiari din toată ţara.

PROGRAM PENTRU DEFAVORIZAŢI
În cadrul taberelor vor fi desfăşurate activităţi de informare, consiliere, integrare şi reintegrare socială. De asemenea, educaţia nonformală, petrecerea timpului liber şi formarea profesională în vederea consolidării capacităţilor, competenţelor şi a stimei de sine îi vor ajuta pe beneficiarii proiectului să se reintegreze în societatea care i-a marginalizat.

În perioada de implementare a proiectului, până la 30 octombrie 2011, aceste servicii vor fi oferite gratuit în serii de 3, până la 6 zile, urmând ca după finalizarea proiectului să funcţioneze în regim similar taberelor şcolare. Astfel se vor produce resursele financiare necesare pentru acoperirea costurilor de funcţionare şi pentru asigurarea unui procent rezonabil de locuri de cazare gratuite, în regim social similar perioadei de implementare a proiectului.

ÎNTREPRINDEREA SOCIALĂ
Taberele organizate de Cercetaşii României ­ Filiala Braşov sunt o formă de întreprindere socială, făcând obiectivul general al proiectului "Tineri pentru o lume mai bună". Taberele sunt organizate în vederea dezvoltării şi promovării unor activităţi şi servicii generatoare de venit pentru a ajuta persoanele excluse social sau expuse riscului de excluziune să se integreze sau să se reintegreze pe piaţa muncii, în economia formală.

Proiectul strategic "Tineri pentru o lume mai bună" se desfăşoară în perioada 1 noiembrie 2008 - 30 octombrie 2011, în cadrul unui parteneriat între Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), Filiala Braşov "Virgil Oniţiu" (aplicant principal), Insituţia Prefectului Braşov, Direcţia de Muncă şi Solidaritate Socială Braşov, Direcţia Judeţeană pentru Tineret Braşov şi Primăria Oraşului Zărneşti, la Zărneşti fiind construit ansamblul de clădiri care vor servi ca spaţiu pentru organizarea taberelor.

Bugetul total al proiectului este de 3.909.103 lei. Este finanţat în proporţie de 82,65%, reprezentând 3.166.255,38 lei, prin Fondul Social European (FSE), cu 17% cofinanţare naţională, reprezentând 664.664,62 lei, un procent de 2%, adică 78.183 lei, fiind suportat de ONCR Braşov.

ECONOMIA SOCIALĂ
În cadrul aceluiaşi proiect, ONCR Braşov a lansat în perioada 15-17 martie 2010, la Poiana Braşov, studiul "Economia socială, o alternativă pentru incluziunea socială?". Studiul analizează dezvoltarea unei întreprinderi sociale ca activitate generatoare de venit, în scopul susţinerii programelor care corespund misiunii şi valorilor ONCR.

Conferinţa organizată pentru lansarea studiului a reunit autorităţi centrale şi locale, ONG-uri şi furnizori de servicii sociale cu activitate în economie socială şi incluziune socială, printre care reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), ai NESsT România, ai fundaţiei ERSTE, precum şi ai ONG-urilor care derulează proiecte de incluziune socială. Întreprinderea socială din judeţul Braşov va crea noi locuri de muncă şi va contribui la dezvoltarea mecanismelor şi instrumentelor necesare în vederea implementării conceptului de economie socială, prin punerea bazelor unui parteneriat naţional.

sursa: http://www.jurnalul.ro/stire-observator/tabere-pentru-copii-si-incluziune-sociala-539029.html

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:Articole din Proiecte & Programe:

» Terapii educative prin dans la Centrul de Zi SMART din Ploiesti
» Prin practici standardizate și empatie, intervenim salutar pentru a transforma destine in bine
» Armata Salvarii distribuie saci de dormit persoanelor fara locuinta
» Copii din centrele de zi ale Asociatiei Armata Salvarii fac progrese notabile
» Povestea noastra: cultivam solidaritatea!
» Descrierea proiectului "New Crops - Antreprenoriat social pentru crearea de noi oportunitati pentru persoanele excluse social din zonele rurale"
» Aboneaza-te la cosul saptamanal cu legume bio! Ajuti indirect copiii de la Asociatia AMURTEL !
» Romii de la Pata Rat se muta in apartamente in Cluj-Napoca, Apahida, Baciu si Floresti. Chiria e de 100 de lei VIDEO
» 9 ani de proiect “Ferma demonstrativa Agrovision si Centrul de pregatire și consultanta agricola” de la Crit
» VOTATI va rugam: Afacerea sociala Romano ButiQ este semifinalista la premiul Comisiei Europene: EU Social Innovation Award
» Cooperativa agricola de la Curtici: profit de peste un milion de euro/an
» Asociația “Dumbrăvița pentru oameni” este un exemplu de întreprindere socială funcțională
» Francesca – ajutor bucătar la Restaurant Social ASSOC, Baia Mare
» Atelierul de impletituri din papura din Mahmudia - un exemplu de succes
» Un exemplu de succes: Atelierul de impletituri de nuiele din satul Tamasda
» Invata pentru Tine! premiat la “POSDRU – PRINCIPALUL FURNIZOR DE FORMARE, OCUPARE SI INCLUZIUNE SOCIALA IN ROMANIA 2012”
» Centrul de Incluziune Sociala Giurgiu - 1 an de activitate, 64 de beneficiari
» CRIES a lansat "Ghidul adaptat de bune practici in domeniul incluziunii sociale"
» 216 persoane din mediul rural au fost initiate in economia sociala
» Start-Up Wall-Street difuzata la Radio Lynx: Antreprenoriat social sau cum sa incepi o afacere (aproape) fara bani
» Incredibil, dar adevarat: Romania pe locul 1 intr-un top al proiectelor co-finantate de Uniunea Europeana!
» Primul restaurant social din Romania a fost deschis in Baia Mare (VIDEO)
» Mici cadouri mari de la Atelierul de pânză
» Bijuterii create de mame pentru mame - Touched Collection
» Zâmbetul vârstei a treia
» Valorificarea produselor din gospodăriile ecologice certificate
» Final de analiza organizationala in cadrul proiectului „ANTRE(pre)NOR pentru PERFORMANTA”
» De la terapie cu gablonturi la economie sociala cu bijuterii Swarovschi
» Ateliere fara Frontiere: incluziune prin activitati de economie sociala (VIDEO)
» Criterii aplicate pentru identificarea bunelor practici
» Tabere pentru copii si tineri intre incluziune si economie sociala